Konsensus Araştırma: ''Şişli'de zafer Mustafa Sarıgül'ün''

Güncelleme:

24 Haziran seçimlerinde oy oranlarını en yakın tahmin eden anket şirketi olan Konsensus'un, 31 Mart yerel seçimleri anketi sonuçlarına göre İstanbul'da Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım'ı 3 puan gerisinde; Şişli'de ise Mustafa Sarıgül açık ara önde.

Konsesus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı, TV5'te yayınlanan Ahu Özyurt ile Düşünme Vakti programında son seçim anketini açıkladı.

İşte Konsesus Araştırma Şirketi'nin son çalışmasından çarpıcı sonuçlar

"SİYASİLER HDP SEÇMENİNİN NE YAPACAĞINI MERAK EDİYOR"

"Türkiye gündemi araştırmamız var. Ocak ayı başında yaptığımız 144 sayfalık raporda çapraz tablolar var. Bakın şu anda bütün siyasetçiler 'İstanbul'da 12.5'lik HDP seçmeni kime oy verecek?' bunu merak ediyor."

"Araştırma çok önemlidir ama doğru yerde kullanılırsa çok önemlidir. Yanlış kullanırsanız, yanlış yönlendirmeye çalışırsanız, müşteri olarak araştırmacının üzerine baskı kurarsanız mesela dışarıdan bir sürü baskı geliyor, onları hiç söylemeye bile gerek yok."

"DEMİRTAŞ'A OY VERENLERİN %71'İ İMAMOĞLU'NA VERECEK"

"24 Haziran seçimlerinde ben şuna bakıyorum. "Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verdi?" ve bugün Binali Yıldırım'a mı verecek, Ekrem İmamoğlu'na mı? Recep Tayyip Erdoğan'a oy verenlerin %85.2'si bugün AK Parti'den Binali Yıldırım'a oy vereceğini söylüyor. %4.3'ü de Ekrem İmamoğlu'na oy vereceğim diyor. %5.8'i de kararsızım diyor.

Muharrem İnce'ye oy verenlerin %90'ı "Ekrem İmamoğlu'na oy vereceğim" diyor. %2.6'sı "Binali Yıldırım'a oy vereceğim" diyor. Burada kararsızlık oranı 2,7. Kendi seçmenini Cumhuriyet Halk Partisi tutmuş gibi gözüküyor.

Burada asıl önemli olan; Selahattin Demirtaş'a oy verdiğini söyleyenlerin %71'i "CHP'ye vereceğim" diyor. %7'si AK Parti'den Binali Yıldırım'a oy vereceğim diyor. Burada "oy kullanmaya gitmem" diyenler çok artıyor, %12'ye çıkıyor. Geçersiz oy kullananlar %3'e çıkıyor."

"HDP SEÇMENİN %15'İ SANDIĞA GİTMEYECEK"

"Kabaca baktığımız zaman HDP seçmeninin %15'i oy kullanmayacak. HDP'ye oy verdiğini söyleyenlerin %72'si Ekrem İmamoğlu diyor. %5.2'si 'Bİnali Yıldırım'a oy vereceğim' diyor. %15.6'sı 'oy kullanmaya gitmem' diyor. %2.2'si 'geçersiz oy kullanırım' diyor. Kararsızlar ise %4 olarak görülüyor."

MHP OYLARININ SADECE %63'Ü CUMHUR İTTİFAKIN'A

"CHP ve AK Partililer oyunu kullanıyor. MHP'ye oy vermiş olanların ise %63'ü AK Parti'ye oy vereceğini söylüyor. %14'ü CHP'ye oy vereceğini söylüyor, yine %14'ü kararsız olduğunu söylüyor. Bakın biz burada hiç reytingleri konuşmadık. Bugün seçim olsa ne olur? diye konuşmadık. Ben mesela AK Parti'nin danışmanı olsam gidin şu MHP'nin kararsız olan seçmeninin neden kararsız olduğunu araştırın derim veya CHP'ye oy veriyor olsam, İyi Parti'nin %9'u size oy vermiyor neden böyle düşünüyorlar gidin bakın derim. Her ikisine de HDP'nin oyunu almanız lazım derim yoksa kafa kafaya %44, %44 kalırsınız. Sonucu mahkemede biter."

"İSTANBUL ESNAFININ %44'Ü İMAMOĞLU DİYOR"

"İlk defa İstanbul esnafının %41'i Binali Yıldırım'a oy vereceğim diyor. %44'ü Ekrem İmamoğlu'na vereceğim diyor. Esnaftan bahsediyorum çünkü acıyı en fazla çeken esnaf ve cezalandırmak istiyor. Büyük holdinglerden bahsetmiyorum. Sokaktaki manav, bakkal, kasaptan bahsediyorum. Bunu eski haline getirmediği sürece AK Parti İstanbul'da seçimi biraz zora sokuyor."

"AK PARTİ İSTANBUL'DA 3 PUAN ÖNDE"

"Ama bütün bunları topladığımız zaman öndeler, iki buçuk üç puan AK Parti önde. Öyle büyük bir güç var ki, bakın orada toplanmış %45 var, hiç kıpıdamıyor yerinden, yani ne olursa olsun kıpırdamıyorlar o başka bir şey. Bugün 'Türkiye'nin en büyük sorunu nedir' diye soruyorsunuz 'işsizlik' diyor, kim çözer diyorsunuz? 'AK Parti çözer diyorlar'.

Ekonomik kriz her seçimi etkilemiştir. İşte önümüzde 2009 krizi var 2008'de yaşananlar teğet geçti. O krizde AK Parti'nin oyları %38.6'ya kadar düştü."

"SARIGÜL ŞİŞLİ'DE KAZANIR"

"Bakın Mustafa Sarıgül bunu yaptı. 2009 seçiminde %54 aldı Şişli'de, 99 bin oy aldı. O zaman 99 bin alması mucize olarak karşılandı. Ve göreceksiniz bakın orada çok büyük bir kırılma olacak. Onlara (CHP) tavsiyem bir Mustafa Sarıgül'le konuşsunlar. Bunlar İstanbul'da 1 puan kayıp demek, Mustafa Sarıgül... Cumhuriyet Halk Partisi için. Atıyorum x başka bir yerde 0.5 puan kayıp demek. Öbür yerde 0.3 puan kayıp demek. DSP'ye neden geçmek zorundaydı biliyor musunuz? Meclis üyelikleri için. Kendi arkadaşlarıyla kendi ekibiyle çalışmak istiyor Meclis'in içerisinde. Hatta bağımsız girse daha yüksek oy alırdı."

"24 HAZİRAN'DA SEÇİME SOKULMAYAN DSP ŞİMDİ NASIL GİRİYOR?"

"Kafa karıştırıcı bir soru daha var. Cumhuriyet Halk Partililerin sorduğu bu sorunun cevabını Yüksek Seçim Kurulunun cevaplaması lazım. DSP neden 24 Haziran seçimlerine sokulmadı da yerel seçimlere sokuluyor. Bunu cevabını Yüksek Seçim Kurulu vermeli, şu parti bu partiyi suçlamıyorum. DSP'yi hiç suçlamıyorum. Ama bunun cevabını Yüksek Seçim Kurulu'nun vermesi lazım yoksa insanların vicdanları şöyle bir sızlar."

 

Seçiniz...