Kooperatifçiliğe Kadın Eli Değdi

Kooperatifçiliğe Kadın Eli Değdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kadın çiftçilere kooperatifçilik alanında eğitim veriyor- Bu kapsamda, 2015 yılında 5 bin 558 kadın çiftçi, kooperatifçilik eğitimi aldı- Kadınlar tarafından kurulan ve üyelerinin çoğunluğu kadınlardan oluşan 54 Tarıms

TBMM (AA) - SEVAL GÜLER - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, faaliyet alanlarının yanı sıra kırsaldaki kadınlara yönelik çalışmalarıyla da eğitim, istihdam ve girişimcilik gibi pek çok alanda katkı veriyor. Bakanlığın kadın çiftçileri kapsayan ve kooperatifçilik alanında yürüttüğü çalışmasında, 2015 yılında 5 bin 558 kadın eğitim aldı. Kadınlar tarafından kurulmuş ve üyelerinin çoğunluğu kadınlardan oluşan 54 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunuyor.

Bakanlık, TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu'nda kadınlara yönelik çalışmalarına ilişkin bilgi sundu.

Türkiye’de toplam nüfusun yaklaşık yüzde 35’inin kırsal alanda yaşadığına, tarımda istihdam edilenlerin yüzde 47’sini ise kadınların oluşturduğuna işaret edilen sunumda, Bakanlığın kırsal alanda kadınlara yönelik çalışmalarının toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, girişimcilik ve istihdamın artırılması esaslarına dayandığı belirtildi.

Bakanlığın 2003 yılından bugüne kadar kırsalda kadına yönelik yaklaşık 171 bin faaliyetinde 2 milyondan fazla kadının eğitildiği vurgulanan sunumda, çeşitli alanlarda yapılan çalışmalara yer verildi.

Sunumda, kırsalda kadınların güçlendirilmesi için eğitim ve yayım hizmetleri verildiği, kooperatif kurmalarının desteklendiği, kadın girişimciliğinin özendirildiği, sosyo ekonomik yönden güçlendirici projeler yürütüldüğü, kadınların sorunlarının çözümüne yönelik strateji çalışmaları yapıldığı aktarıldı.

Bu kapsamda, tarımın her döneminde aktif rol oynayan kadınlara bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa, arıcılıktan ipek böcekçiliğine kadar pek çok tarımsal konuda 81 ilde eğitimler verildiği belirtilen sunumda, 2015 yılında 6 bin 136 faaliyet ile 67 bin kadın çiftçinin eğitildiği kaydedildi.

- Aile kaynaklarının yönetiminde etkin olma eğitimi

Bakanlık kadın çiftçilere, sosyal yaşantılarını modern hayat seviyesine ulaştırmaları, sosyo ekonomik yönden gelişerek, aile kaynaklarının yönetiminde etkin olmaları, çocuk gelişimi, beslenme ve el sanatları gibi konularda da destek veriyor.

Sunumda, 2015 yılında 18 bin 964 kadın çiftçinin eğitim aldığı vurgulanarak, Bakanlık ile Anne Çocuk Eğitim Vakıfı (AÇEV) arasında yürütülen program kapsamında, kırsal alandaki kadın ve genç kızlara yaşam becerilerini geliştirmeleri amacıyla, 2011 yılından 2015 yılına kadar 8 pilot ilde 181 eğitim grubu ile 4 bin 221 kadın ve genç kızın eğitildiği bildirildi.

- Kooperatifçilik alanında Almanya ile iş birliği çalışması

Bakanlık kadın çiftçilerin kooperatifleşmesi için de kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Kadın çiftçilere genel kooperatifçilik ve kooperatiflerin faaliyet alanlarıyla ilgili 2004 yılından bu yana ülke çapında eğitimler verildiğine işaret edilen sunumda, şu bilgilere yer verildi:

"2015 yılında 5 bin 558 kadın çiftçi kooperatifçilik konusunda eğitim aldı. kadınlar tarafından kurulmuş ve üyelerinin çoğunluğu kadınlardan oluşan 54 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunuyor. Bu kooperatiflerin 18'i Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destek programından yararlandırılarak işletmeye geçti. Ayrıca Bakanlık ile Alman Kooperatif Konfederasyonu arasında 2013 yılında imzalanan Kadın Çiftçi Örgütlenmesi İşbirliği Protokolü çerçevesinde eğitim çalışmaları yürütüldü.

Bakanlığın kırsalda kadının güçlendirilmesi ve istihdamının geliştirilmesi kapsamında gerçekleştirdiği çalışmaların da yer aldığı sunumda, kadınların güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılmasına yönelik İŞKUR/KOSGEB iş birliği ile kadın çiftçilere sertifikalı girişimcilik eğitimleri verildiği, bu kapsamda Türkiye'de ilk kez kırsalda kadın girişimciliği programı başlatıldığı aktarıldı. Program kapsamında kadınlara tarımsal üretim, el sanatları, ekoturizm gibi konularda iş kurma ve hibe programlarından faydalanabilmeleri konusunda eğitim verildiği aktarıldı.

Sunumda, 2016 yılında "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" adı altında 18-40 yaş kadınlara yönelik program gerçekleştirileceği, program ile kırsalda bu yaş grubundaki kadınların girişimcilik yönünün ortaya çıkmasının hedeflendiği belirtildi.

- Kadın girişimciye pozitif ayrımcılık

Bakanlık sunumunda kadın girişimcilere yönelik pozitif ayrımcılık uygulamalarına da yer verilirken, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 3 bin kadın çiftçinin istihdam edildiği, yaklaşık 5 bin kadın çiftçinin de makine ve ekipman desteğinden faydalandığı vurgulandı.

Sunumda kırsaldaki kadın emeğinin, üretim süreçleri, aile içi tüketim ve pazar olmak üzere tarımsal sisteminin her aşamasında önemli olduğu vurgulanarak, sürdürülebilir tarımsal kalkınma için kadın emeğinin görünür kılınması, desteklenmesi ve geliştirilmesi gerektiğine işaret edildi.

"Kadınlar aile çiftliğinin omurgasını oluşturmaktadır" ifadesine yer verilen sunumda, kaynaklara yeterli erişimin sağlanması istihdam ortamının oluşturulması halinde göç etmeye ihtiyaç duymadan bulundukları yörede yaşamlarını sürdürmeye devam edecekleri ve tarımsal üretime önemli katkı sunacakları kaydedildi.

Kadın kooperatiflerinin ekonomik kalkınma araçları arasında önemli bir yer aldığı belirtilen sunumda şu bilgiler paylaşıldı:

"Kadınların ve gençlerin etkin olacağı kooperatiflerin artması ayrıca bu grubun temsilinin sağlanması amacıyla, mevcut kooperatiflerde kota uygulamalarının getirilmesi pazarlara erişimde kooperatiflerin rolünü daha etkin kılacaktır."