Kulislerden sızan sürpriz ayrıntı: ''Anayasa değişikliği de seçim yasası da rafa kalktı''

Kulislerden sızan sürpriz ayrıntı: ''Anayasa değişikliği de seçim yasası da rafa kalktı''
Güncelleme:

AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde hem Anayasa değişikliğinin hem de seçim yasasının rafa kalktığı iddia edildi.

Ankara'da anayasa değişikliğinin yanı sıra, seçim yasasına ilişkin çalışmalarda da 'hesapların karıştığı' iddia edildi. Gazeteci Murat Yetkin, “Güvenilir kaynaklara göre, AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakının cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Anayasa değişikliğine gitme planları fiilen rafa kaldırılıyor. Gerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gerekse MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeminde olan seçim yasası değişikliği ise TBMM’ye getirilmesi geciktikçe sallantıya giriyor” dedi.

Gazeteci Murat Yetkin, AK Parti ve MHP'nin kendi taslak çalışmalarını yaptığı anayasa değişikliği için "Güvenilir kaynaklara göre, AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakının cumhurbaşkanlığı seçiminden önce anayasa değişikliğine gitme planları fiilen rafa kaldırılıyor" dedi.

Seçim yasası değişikliğinin ise TBMM’ye getirilmesinin gün geçtikçe sallantıya girdiğini söyleyen Yetkin, “Bunun nedeni, seçim yasası değişikliğinin, eğer bir sonraki seçimde uygulanması isteniyorsa en geç 17 Haziran 2022’ye dek Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girme zorunluğu. Çünkü seçim Erdoğan ve Bahçeli’nin defalarca söylediği gibi zamanında yapılacaksa 18 Haziran 2023’te yapılması gerekiyor. Anayasanın 67’inci maddesiyse ‘Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz’ diyor. Bunun anlamı, yine de erken seçim yapılamayacağı değil, ancak yapılırsa seçim yasası değişikliğinin uygulanamayacağı. Dolayısıyla iktidar eğer yeni bir seçim yasası çıkarıp uygulamak istiyorsa 18 Haziran’dan bir gün öncesinden bir yıl önce, yani 17 Haziran 2022’de yürürlüğe girmesi gerekiyor” diye yazdı.

Şimdiye kadar kulislere yansıyan anayasa değişikliği konusunda AK Parti ve MHP arasındaki anlaşmazlıkları hatırlatan Yetkin, “Ancak iş daha iki parti arasında uzlaşmaya gelmeden, başka bir nedenden imkânsız görünmeye başladı” ifadelerini kullandı: "Anayasa değişikliği Meclis’te yapılacaksa 400 oy, halkoylamasına götürülecekse 360 oy gerekiyor."

Yetkin, köşesinde şu noktalara dikkat çekti:

'BAHÇELİ'NİN İLAN ETTİĞİ TASLAK ERDOĞAN’I TERS KÖŞEDE BIRAKTI'

"Aslında ittifaklara giren partiler açısından baraj fiilen kalkıyor. Ancak MHP Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ı destekleyecek olsa bile, milletvekili seçimlerinde ayrı girme seçeneğini açık tutmak istiyor. Yeni seçim yasası çıkmaz ise yüzde 10 barajı MHP için risk demek; çoğu ankette yüzde 10’un altında görülüyor.

Cumhur İttifakı, daha 2017 halk oylamasıyla kabul ettirdikleri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini aradan henüz dört yıl geçmişken revize etmek istiyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Beştepe’de de sistemin aksayan yönlerine dair çalışma yürütüldüğü biliniyor. Bahçeli'nin geçen yıl ilan ettiği tasalak Erdoğan’ı biraz ters köşede bıraktı. Çünkü MHP taslağında Cumhurbaşkanı yardımcılarının seçimle gelmesi, bakanların güvenoyuyla düşürülebilmesi gibi Erdoğan’ın yetkilerini kısıtlayan maddeler vardı.

AK Parti taslağını henüz tam olarak bilmiyoruz. Ancak iş daha iki parti arasında uzlaşmaya gelmeden, başka bir nedenden imkânsız görünmeye başladı. Anayasa değişikliği Meclis’te yapılacaksa 400 oy, halkoylamasına götürülecekse 360 oy gerekiyor.

'SEÇİME KADAR FİİLEN RAFA KALKTI'

AK Parti ve MHP’nin ise (286 + 48) 334 oyu var. Aradaki farkın (HDP’nin kapatılıp üyelerin milletvekillikleri düşürülmesi senaryosunda dahi) artık kolaylıkla kapatılamayacağı görülüyor. Siyasi kutuplaşma partiler arası uzlaşmaya izin verecek gibi değil.

Kaldı ki mevcut ekonomik durumda 360 bulunsa bile gidilecek bir halkoylamasının sonuçları Bahçeli’den de çok Erdoğan için acı olabilir. O nedenle, çok propagandası yapılsa ve daha da yapılacak olsa bile Anayasa değişikliği seçime kadar rafa kalktı.

Seçimden sonra ister Cumhur ittifakı ister CHP-İYİ merkezindeki Millet İttifakı kazansın, Anayasayı değiştirmek için ezici çoğunluğa ihtiyacı olacak ki, en az 360 sandalyeyi bulabilsin. Aksi halde Anayasa değişikliği seçim sonrasında da lafta kalacak gibi."

 

Murat Yetkin'in yazısının tamamı için...