Kürt oylar Erdoğan'a neden sırt çevirdi ?

Kürt oylar Erdoğan'a neden sırt çevirdi ?

Uzmanlara göre Kürt oylarını belirleyen iki olay vardı.. Kırılma Uludere’yle başladı, Diyarbakır ile tamamlandı !

Yrd. Doç. Şeyhanlıoğlu: “Roboski’den sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın hemen gitmemesi ilk kırılmaya neden oldu. HDP mitingdeki patlamadan sonra Erdoğan Diyarbakır’a gelseydi durum daha farklı olurdu”

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Güneydoğu’daki seçim sonuçlarıyla ilgili Vatan gazetesine şu değerlendirmeleri yaptı:

 

Yüzde 50 artış

“HDP’nin oylarını incelediğimizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 50 civarında bir artış görüyoruz. AK Parti’den HDP’ye doğru geçiş olduğunu görüyoruz.”

Genç seçmen faktörü

“Öncelikle genç seçmen çok farklı bir karaktere sahip. Geleneksel kan bağı odaklı tercihler ile oy kullanmıyor. Bölge insanı önceden ‘Sen kimsin’ sorusuna ‘Müslümanım’ diye cevap verirdi. Şimdi cevap ‘Kürdüm’ oldu. 18-23 yaş arasında seçmende anket yaptığımızda yüzde 1’nin AK Parti dediğini gördük.”

Adaylar tepki geçti

“AK Parti’nin adayları da etken oldu. Bundan önceki seçimlerde Ak Parti, halkın içinden gelen, aday gösterildiği ilin sokaklarında büyüyen ve sokaklarda dolaşan kişileri aday gösteriyordu. Oysa bu seçimde sadece babası oralı olduğu için ya da o ilde doğduduğu için aday gösterilen kişiler oldu. ”

Kobani etkisi

“Güneydoğu seçmeni için kabul etmek gerekir ki Erdoğan ismi Davutoğlu’ndan önce gelir. Bu yüzden Erdoğan’ın sözleri seçim sürecinde etkili oldu. Örneğin Roboski olayından sonra Erdoğan’ın hemen olay sonrasında bölgeye gitmemesi ilk kırılmaya neden oldu. Daha sonra Kobani söylemleri olumsuz etki yarattı. Ancak Dolmabahçe mutabakatını tanımıyoruz açıklaması ile ‘Kürt sorunu yoktur’ sözleri bölgede en büyük kırılmaya neden olan söylemler oldu. Bu olaylara rağmen bölgede Erdoğan’ın etkisi ve gücü vardır. Özellikle muhafazakar kimliği ile bilinen Kürtler üzerinde. Hatta HDP mitinginde meydana gelen patlamadan hemen sonra Erdoğan Diyarbakır’a gelseydi durum çok daha farklı olabilirdi. Hatta Erdoğan’ı bırakın Davutoğlu gelseydi bugün ortaya çıkan daha farklı olurdu diye düşünüyorum.”

‘Davutoğlu tepki çekti’

“Liderlerin söylemleri açısından baktığımızda Demirtaş öne çıktı. Mesajları anlaşılır bulundu. Diğer taraftan ise Davutoğlu, Diyarbakır konuşması ile bölgeye damga vurdu. ‘Çözüm sürecindeki muhatapları gözden geçireceğiz’ sözü büyük tepki çekti. Ayrıca çözüm sürecinin Ak Parti’nin politikası gibi sunulması olumsuz karşılandı. Halk bunun bir devlet politikası olmasını isterken masanın karşı tarafından Barzani’den Apo’ya kadar bir yelpazeninin oturduğunun kabul edilmesini istiyor.”