Kurtulmuş'tan Silopi açıklaması

Kurtulmuş'tan Silopi açıklaması

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Silopi'deki operasyonlar hakkında açıklama yaptı.

Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, PKK’nın, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin iç tehditler bölümünden çıkarıldığına ilişkin iddiaları yalanladı. Kurtulmuş, 'Terörle mücadele parantezinin etkin bir sonuç alınarak kapatılmasını arzu ediyoruz. Silopi’de olumlu bir sonuç alınmıştır. Ama Silopi’de bu parantez kapandığına göre telafi ve restorasyon çalışmaları yapacağız.'

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre Kurtulmuş, “Bu haberler külliyen yalandır, manipülasyondur. Eğer birileri bunu haber olarak yapmışlarsa kasıtlı olarak, yanıltıcı bir haber olarak yapmışlardır. PKK, Türkiye’de milli güvenliği tehdit eden bir iç güvenlik tehdidi olmaktan çıkarılmış değildir. Bu konuda kim ne yazıyorsa yalan yazıyor” dedi. Kurtulmuş, terör olayları nedeniyle okula gidemeyen öğrencilere yönelik başlayan telafi eğitiminin 5 Şubat’a kadar süreceğini söyledi. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrasında özetle şu açıklamaları yaptı:      

EYLEM PLANI

İlgili bakan arkadaşlarımızla yapacağımız bir çalışma sonucu bu eylem planı taslak halinden nihai haline gelecek. Ve inşallah uygulamaya konulacaktır. Burada esas mesele terörle mücadelenin arizi bir durum olduğudur. Yani inşallah terör bitirilir bitirilmez eşzamanlı olarak bu süreçte ortaya çıkan ekonomik ve sosyal sorunların telafisi, rehabilitasyonu ve restorasyonu için gerekli adımlar hızlı bir şekilde atılacaktır. Bu üç adımlı bir süreçtir aslında. Terörün bitirilmesi, ortaya çıkan sosyal-ekonomik sorunların giderilmesi ve bütün bunlar yapılırken de milli birlik ve kardeşlik içerisinde hareket edilmesi. Bu süreç son derece yoğun kamu diplomasisinin yapılması gereken bir dönem. Maalesef terör örgütü zaman zaman son derece yanıltıcı kamu diplomasisi örneklerini ortaya koyuyorlar. En son akademisyenlerin bildirisinde olduğu gibi. Dolayısıyla bizim hükümet olarak iş ve dış kamuoyunu son derece iyi bilgilendirecek, gerçekten doğru ve zamanında bir bilgilendirme sürecini yürütmek mecburiyetindeyiz. 

AMAÇ, ZARARI TELAFİ ETMEK

Bu eylem planında ortaya çıkacak bazı idari tedbirlerin mutlaka somut verilere dayandırılması şartını öngörüyoruz. Esas amacımız sivil halkımızın uğramış olduğu maddi ve manevi zararların ortadan kaldırılması ve onların mağduriyetlerinin giderilmesidir. Bu süreçte Türkiye’de birileri duygusal kopuşun olmasını isteyebilirler. Bizim amacımız ise milletin iktidarı olarak bizim yapmamız gereken ise kardeşliği ve bütünleşmeyi sağlayacak her türlü insani tedbirin uygulanmasıdır. Önümüzdeki günlerde son somut şeklini vereceğimiz ve hızlı şekilde uygulamaya koyacağımız bir ekonomik ve sosyal boyutlarıyla terörle mücadelenin yapılmasını sağlayacak bir eylem planını kamuoyuyla somut olarak paylaşacağız. Ayrıca bu sürecin hızlı, dikkatli şekilde yürütülmesi zaruretini de herhalde ifade etmeme bile gerek yoktur. 

15 BİN ÇOCUK EĞİTİME BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanlığı, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin ilimizin bazı yerleşim yerlerinde, sokağa çıkma yasağı ilan edilen zamanlarda eğitim kurumlarımızdaki bir kısım öğrencimiz eğitim alamadılar. Bunun telafi edileceğini daha önceki toplantılarda ifade etmiştik. Bugün itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı’mız bu illerde eğitimlerine devam edemeyen öğrencilerimiz için yine Mardin, Batman ve Diyarbakır’da seçtikleri bazı okullarda bu öğrencilerin, bugünden başlayarak 5 Şubat’a kadar telafi eğitimleri almaları için gerekli çalışmaları yapmıştır. Bu çerçevede her bir öğrencinin ailesinden izin alınmasıyla birlikte öğretmenleri de kendileriyle birlikte başka okullara yani pansiyon imkanları bulunan okullara nakledilmiş ve bugün itibariyle yaklaşık 15 bin öğrencimizin eğitimine başlanmıştır. Bu sayı daha da artacak. Bu öğrencilerimize sadece okuyamadıkları dersleri verecek bir telafi eğitiminin yanında, hem öğrencilerimiz için hem de öğretmenlerimiz için rehberlik imkanları ve psikolojik danışma dersleri de imkanları da sunulacaktır.

SİLOPİ’DE OLUMLU SONUÇ ALINDI

Silopi’de çok etkin bir mücadele verilmiş ve sonuç alınmıştır. Günüz saatlerinde halkımız rahat hayatına devam ediyor. Bazı aramaların yapılabilmesi için sokağa çıkma yasağı gece devam ediyor. Terörle mücadele parantezinin etkin bir sonuç alınarak kapatılmasını arzu ediyoruz. Silopi’de olumlu bir sonuç alınmıştır. Ama Silopi’de bu parantez kapandığına göre telafi ve restorasyon çalışmaları yapacağız. 

PKK ÇIKARILMADI

(Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin iç tehditler bölümünden terör örgütü PKK’nın çıkarıldığına ilişkin haberler) Bu haberler külliyen yalandır, manipülasyondur. Eğer birileri bunu haber olarak yapmışlarsa kasıtlı olarak, yanıltıcı bir haber olarak yapmışlardır. PKK, Türkiye’de milli güvenliği tehdit eden bir iç güvenlik tehdidi olmaktan çıkarılmış değildir.

Bu konuda kim ne yazıyorsa yalan yazıyor. Çok kapsamlı bir terörle mücadele devam ediyor. Türkiye’de terörün bütün imkanlarıyla yok edilmesini sağlayacak sürecin sahibi milletin kendisidir. Bütün kesimlerin sürece sahil olması ve milletimizle yürütülmesi esastır. 

AKADEMİSYENLERİN BİLDİRİSİ

(Bazı akademisyenlerin imza attığı bildiri) Taraflıdır, herkes görüşünü ifade edebilir herkes bir tarafta yer alabilir. Ama taraflı olduğu kadar bu bildiri yanıltıcı bir bildiridir. Kimsenin toplumu yanıltmaya hakkı yoktur.”