Leyla Zana'ya milletvekili maaşı ödenmeyecek

Leyla Zana'ya milletvekili maaşı ödenmeyecek

1 Kasım seçimlerinin ardından milletvekilliği yeminini değiştirerek okuyan HDP'li Leyla Zana'ya maaş ödemesi yapılmadı.

Genel seçimlerin ardından TBMM'de yemin ederken yemin metnini değiştiren HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'ya milletvekili maaşı ödenip ödenmediği sorusu yanıt buldu. Hatırlanacağı gibi HDP'li Leyla Zana, 16 Kasım'daki 26. Yasama Dönemi başlangıcında yemin etmek için TBMM'de kürsüye geldiğinde önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olduğu tarafa bakarak ''Biji aşiti'' (Yaşasın barış) demişti. Daha sonra yemin eden Zana, yeminin sonunda, ''Büyük Türk milleti'' yerine ''büyük Türkiye milleti'' dedi. TBMM'yi yöneten Baykal ise milletvekillerinin yemini kendi düşüncelerine göre değiştiremeyeceğini söyledi, Zana'yı tekrar yemin etmeye çağırdı ama Zana kürsüye geri dönmedi. Ayrıca bu Leyla Zana'nın ilk "yemin krizi" de değildi. Leyla Zana 24 yıl önce de yemin töreninde yeminine Kürçe sözler ekleyerek kriz çıkmasına yolaçmıştı..

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’te yemin metnini değiştirerek okuduğu için yemin etmemiş sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’ya herhangi bir maaş ödemesi yapılmadığını açıkladı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kahraman, Zana’nın yemin etmediği için kendisine herhangi bir maaş ödemesinin yapılmadığını ancak danışmanlarının çalıştığını bildirdi.

Kahraman, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, 4 Şubat Perşembe günü ilk toplantısını yapacağını da söyledi. Anayasa ve İçtüzüğü bu dönemde düzelteceklerini belirten Kahraman, “İnsan haklarına ve demokrasiye dayalı anayasa yapacağız” dedi.

Önceki dönemde yapılan anayasa çalışmalarından da istifade edeceklerini söyleyen Kahraman, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, 4 Şubat Perşembe günü ilk toplantısını yapacağını bildirdi.