Mahçupyan'dan bomba AK Parti iddiası

Mahçupyan'dan bomba AK Parti iddiası

Yazar Etyen Mahçupyan, bahar aylarında yapılacak olan referandumun AK Parti'yi şaşırtabileceğini yazdı.

Yazar Etyen Mahçupyan, referandum sonuçlarının AK Parti'yi şaşırtabileceğini yazdı.

Karar gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan'dan ilginç referandum iddiası. Mahçupyan, şu an en tepede olan 'evet' oylarının düşüşe geçeceğini savundu.

AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı teklif sonrası gözlerin çevrildiği muhtemel referandum hakkında yankı uyandıcak iddia Mahçupyan'dan geldi.

Yazar, bugünkü köşesinde bahar aylarında sandığa gitmesi beklenen anayasa değişikliği teklifini, "Referandum AK Parti'yi şaşırtabilir" başlıklı yazısıyla kaleme aldı.

"EVET OYLARI AŞAĞIYA DOĞRU İNECEK"

Son dönemdeki anketlerde 'başkanlı parlamenter sisteme' geçiş konusunda desteğin karşı çıkanları geçtiğini gösterdiğini belirten Mahçupyan, "Yeni sisteme ‘evet’ oyları muhtemelen şu anki en üst seviyeden başlayarak aşağıya doğru inecek. Tabi eğer tüm siyasi atmosferi etkileyecek ve halkta panik duygusu yaratacak, örneğin savaş hali gibi bir durum ortaya çıkmazsa…" diye yazdı.

"EKONOMİDEKİ SIKIŞMA OLUMSUZ BİR FAKTÖR OLUŞTURACAK"

‘Başkanlı parlamenter’ sisteme desteğin azalacak olmasının nedenlerini Mahçupyan, yazısında böyle açıklıyor:

"Biri yukarıda söylendiği üzere denge/denetleme konusunun masaya yatması ve ‘aşırı serbest’ davranabilecek, tüm bürokrasiyi elinde tutabilecek bir yöneticiye onay vermenin daha zor hale geleceği. İkincisi, söz konusu yöneticinin Tayyip Erdoğan olması… Çünkü Erdoğan yeni seçilecek biri değil. Halen ve üstelik bazen zorlayarak bu yetkileri kullanmaya devam ediyor. Yeni sistemde daha da genişleyecek olan hareket alanını nasıl kullanacağı konusu olumsuz spekülasyona açık olacak. Dolayısıyla karar günü yaklaştığında anketler nötr bir sistem değişimini değil, ister istemez Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını soracaklar. Böylece zaman içinde referandumun konusu kaçınılmaz olarak sistemden kişiye kayacak. Üçüncüsü, böyle bir tercihte hem Erdoğan’ın üslubu ve tutumu, hem de iktidarın performansı tercihleri etkileyecek. Referandum AK Parti için bir tür ‘güvenoyu’ yoklamasına dönüşürse, özellikle ekonomideki sıkışma olumsuz bir faktör oluşturacak.

Unutmamak lazım ki seçimler hep başka aktörlerle mukayeseyi ima eder ve o noktada AK Parti’nin önemli bir avantajı var. Ama referandumda bir rakip yok… Kendinizle karşı karşıya geliyorsunuz. O nedenle seçimde AK Parti’yi destekleyenler için bile referandumda ‘hayır’ demek kolay olabilir.

"'KURTULUŞ SAVAŞI' SÖYLEMİNE DAYANAN MİLLİYETÇİLİK POPÜLİZMİ İLE"

Batı karşıtlığı ve ‘Kurtuluş Savaşı’ söylemine dayanan bir yeni milliyetçilik popülizmi ile bu dezavantajların üstünden gelinmesi mümkün olabilecek mi göreceğiz… Bu stratejinin halk nezdinde yorgunluk yaratma ihtimalini göz ardı etmemek lazım. Umarım AK Parti kendi eliyle önüne koyduğu engeli aşmaya çalışırken, yine kendi eliyle açtığı hendeğin içine düşmez."

Yazının tamamı için tıklayınız