Yeni TBMM Başkanı Binali Yıldırım oldu

Güncelleme:

TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı seçiminde ilk 2 tur oylamaları sona erdi. İlk 2 turda da TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan 400 oya ulaşılamadı. Üçüncü turda ise kazanan isim eski Başbakan Binali Yıldırım oldu.

TBMM Başkanlığı seçiminde ikinci tur oylama da tamamlandı. Adaylar ilk iki turda seçilebilmek için gerekli 400 oya ulaşamayınca seçim üçüncü tura kaldı. Eski Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 335 oyla 3. turda MHP'nin de desteğiyle TBMM'nin yeni başkanı seçildi.

TBMM BAŞKANI YILDIRIM'DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Üçüncü tur oylamanın ardından kürsüye gelerek bir teşekkür konuşması yapan Binali Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

''Gazi Meclisimizin 28. Başkanı olarak şahsımı seçmenizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Gazi Meclisimize bu dönemde önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Bildiğiniz gibi 24 Haziran seçimleriyle beraber TBMM yeni yönetim sistemiyle birlikte yasama faaliyetlerine de başlangıç yapıyor. Bu dönemde yüce Meclis'in görevi çok daha artmıştır.

Yeni dönemde yürütmenin bütçe kanun tasarısı dışında Meclis'e tasarı gönderme yetkisi yoktur. Kanun yapma yetkisi tamamen Meclis'e ait olacaktır. Bu durum yasama organını çok daha önemli hale getirmektedir. Meclis araştırması yazılı soru önergesi gibi mekanizmaların yeni dönemde etkin bir şekilde uygulanması mümkün hale gelecektir.

Çalışmalarımızda rehberimiz milletimizin iradesi anayasamız ve iç tüzük olacaktır. Seçilmeme katkı sunan bütün milletvekillerine açıkça desteğini ortaya koyan AK Parti Grubu'na MHP Grubu'na teşekkür ediyorum. Oy veren veya vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini ister hepinizi saygıyla selamlarım.''

 İLK VE İKİNCİ TUR SONUÇSUZ KALDI

Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 581 milletvekili oy kullandı. AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım  331, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 134, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 65, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 43, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 4 oy aldı. 4 oy da geçersiz sayıldı. Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (400) çoğunluğuna ulaşamadı ve 2. tur oylamaya geçildi.

TBMM Genel Kurulunda yapılan ikinci tur oylamada da yine 581 milletvekili oy kullandı. AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım  336, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 131, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 65, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 42, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 4 oy aldı. 4 oy da geçersiz sayıldı. Bu sonuçlarla da adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (400) çoğunluğuna ulaşamadı. Böylece TBMM Başkanı seçimi için 3. tur oylamaya geçildi.

ÜÇÜNCÜ TURDA SALT ÇOĞUNLUK BİNALİ YILDIRIM İÇİN YETTİ

Gizli oyla yapılan Meclis Başkanı seçiminde ilk turda ve ikinci turda üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy), üçüncü turda ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranıyordu.

Yapılan 3'üncü tur oylamada eski Başbakan Binali Yıldırım yeni sistemin ilk TBMM Başkanı oldu. MHP'li milletvekillerinin de desteğini alan Binali Yıldırım 335 oyla TBMM'nin yeni Başkanı seçildi.

MHP, Cumhur İttifakı kapsamında TBMM Başkanlığı için aday çıkartmayacağını, AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım'ı destekleyeceklerini açıklamıştı.


Yeni TBMM Başkanı Binali Yıldırım oldu - Resim : 1


Seçiniz...