Meclis'te görülmemiş olay !

Meclis'te görülmemiş olay !

Meclis'te oda kapma yarışı erken başladı.. Koray Aydın karar verilmeden odasını seçti ve yerleşti.

MHP'nin Başkanvekili olarak belirlediği Trabzon Milletvekili Koray Aydın, Ak Parti'li eski Başkanvekili Sadık Yakut'un odasına ismini yapıştırdı. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Aydın'ın bu davranışı Meclis kulislerinde, "Daha Meclis Başkanı belli olmadan, Başkanlık Divanı'ndaki görev yeri, sayısı tespit edilmeden, seçim yapılmadan oda seçilmesi mümkün değil' yorumlarına neden oldu. Cuma günü odaya ismini yapıştıran Aydın, Hürriyet'in sorusu üzerine "Arkadaşlar Genel Sekreterliğe sormuş, onlar da 'istediğiniz yeri seçebilirsiniz' demişler. Bugüne kadar da böyle olmuş. Bizim arkadaşlar da o odayı seçmişler, ben de daha görmedim" dedi.

MHP yeni dönemde İstanbul Milletvekili Meral Akşener'in yerine MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın'ı TBMM Başkanvekili olarak belirledi. Aydın, Meclis'te kullanacağı oda olarak kapısında hala Sadık Yakut'un adının yazdığı odayı seçti. Aydın'ın ekibi, Sadık Yakut isminin üzerine 'Koray Aydın' yazılı kağıt yapıştırdı. Hürriyet'in, erken oda seçimiyle ilgili sorusu üzerine Aydın, "Bugüne kadar böyle olmuş. İsteyen istediği odayı seçmiş ve adını koymuş. Arkadaşlar Genel Sekreterliğe sormuş, onlar da 'istediğiniz yeri seçebilirsiniz' deyince o odayı seçmişler. Küçük ama Genel Kurul'a yakın olması nedeniyle seçmişler" dedi.

1-20150701092953.jpg

'Ayşenur Bahçekapılı'nın adının yazdığı odayı niye tercih etmediniz' sorusuna ise Aydın, "Orası daha büyükmüş ama Ayşenur Hanım hala kullandığı için yanındaki odayı tercih etmişler" yanıtını verdi.
 
İÇ TÜZÜK NE DİYOR?
 
İç Tüzük gereği, parti gruplarının Başkanlık Divanında temsiline ilişkin tespiti Meclis Başkanı yapıyor ve bunu Danışma Kurulu'na bildiriyor. Meclis Başkanı seçimi tamamlanmadan Koray Aydın'ın oda seçmesi diğer partiler arasında rahatsızlık yarattı.

1-20150701093345.jpg

İç Tüzüğün  'parti gruplarının başkanlık divanında temsili' başlıklı maddesi şöyle: 
 
MADDE 11– Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, siyasî parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranlarını ve bu oranlara göre her siyasî parti grubuna düşen Başkanlık Divanındaki görev yeri sayısını tespit eder ve Danışma Kurulu'na bildirir.

Başkanlık Divanı'ndaki görev yerleri, başkanvekillikleri için -iki adedi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğuna sahip siyasî parti grubuna ait olmak üzere- oranı en yüksek olandan başlayarak sıra ile dağıtılır.   

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekillikleri, kâtip üyelikleri ve idare amirlikleri için, bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi üç yıldır. Bu görevlerde herhangi bir suretle boşalma olması halinde, yeni seçilen divan üyesi, eskisinin görev süresini tamamlar."
 
BAŞKANVEKİLİ NE YAPAR?

 
İç tüzüğe göre başkanvekilleri Başkanın yerine Genel Kurul görüşmelerini yönetiyor ve yönettiği oturumlarla ilgili tutanak dergisi ile tutanak özetinin düzenlenmesini gözetiyor. Başkanvekillerinin hangi birleşim veya oturumları yöneteceklerine ise Başkan karar veriyor.