TBMM Başkanı belli oldu ! İşte 3. Tur sonuçları...

Güncelleme:

TBMM Başkanlığı seçiminde AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman 289 oyla yeniden başkanlığa seçildi.

TBMM Başkanlığı seçimi 3. tur oylaması sona erdi. İsmail Kahraman 289 oyla yeniden başkanlığa seçildi. AK Parti adaylarından Tamer Dağlı, 2. Tur oylama sonrasında Başkanlık Divanı'na sunduğu dilekçe ile adaylıktan çekilmişti. İlk iki oylamada üye tam sayısının 3’te 2’si (367) aranırken, üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) arandı.

İSMAİL KAHRAMAN'IN TEŞEKKÜR AÇIKLAMASI

İsmail Kahraman oyların açıklanmasının ardından kürsüde teşekkür konuşması yaptı.
Kahraman şunları söyledi:

Başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere cumhuriyetimizin kurucularını ve tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Allah milletimize devletimize zeval vermesin. 15 temmuz hadisesi ibret alınması hatırlatılması unutulmaması gereken bir olaydır.

Ve devlet ve millet düşmanlarından hesap sorulmaktadır. Siyasi partileri bir elin parmaklarına benzetirim. Hepsi farklıdır ama aynı bileğe bağlıdırlar. Kavgacı değil müzakereci, meseleleri konuşarak çözen insanlar olmalıyız. Fikirden korkanlar konuşmaktan kaçarlar. Dostluğumuz ve kardeşliğimi toplu önünde sergilemeliyiz.

Hürriyetler hiçbir hukuk devletinde sınırsız değildir. Sınırsız hürriyet anarşi demektir.
Gayemiz cumhuriyeti ilelebet yaşatmak olmalıdır.

İLK TUR SONUÇLARI

TBMM Başkanlık seçiminde 1. turda sonuç çıkmadı. Oylamaya 500 milletvekili katıldı, 4 oy geçersiz sayıldı. İşte adayların aldıkları oy sayıları:

İsmail Kahraman: 260

Tamer Dağlı: 38

Zekeriya Temizel: 113

Celal Adan: 40

Yusuf Halaçoğlu: 6

Selma Irmak: 39

İKİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI

TBMM başkanlık seçiminde ikinci tur oylamanın sonuçları ise şöyle:

İsmail Kahraman: 257

Tamer Dağlı: 37

Zekeriya Temizel: 122

 Celal Adan: 40

Yusuf Halaçoğlu: 7

Selma Irmak: 38

ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMA SONUCUNDA MECLİS BAŞKANI İSMAİL KAHRAMAN OLDU

İsmail Kahraman 289

Zekeriya Temizel 124

Celal Adan 36

Selma Irmak 37

Yusuf Halaçoğlu 7

Meclis'te İyi Parti'den 5 milletvekili varMeclis'te İyi Parti'den 5 milletvekili var

TBMM Başkanı belli oldu ! İşte 3. Tur sonuçları... - Resim : 2

İlk iki oylamada üye tamsayısının 3'te 2'si (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. 

Kuliste bir süre milletvekilleriyle sohbet ettikten sonra Genel Kurul Salonu'na giren Kahraman, burada AK Parti'li milletvekilleriyle, daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer muhalefet partilerin milletvekilleriyle tokalaştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salona partisinin milletvekilleriyle girdi.

Kahraman'ın ailesi de seçimi izleyici locasından takip ediyor.

Meclis aritmetiği dikkate alındığında, AK Parti adayı İsmail Kahraman'ın 3. turda seçilmesi bekleniyor.

MECLİS BAŞKANI ADAYLARI KİMDİR?

AK Parti adayı İsmail Kahraman: AK Parti'nin Meclis Başkan adayı Kahraman halen Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. Dindar anayasa istiyorum çıkışı ile hatırlanan İsmail Kahraman aslen Rizelidir. 7 Aralık 1940 yılında dünya gelen İsmail Kahraman 76 yaşında asıl işi avukatlık.

CHP adayı Zekeriya Temizel:Zekeriya Temizel 55 ve 56. hükümet döneminde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014'te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçilen Zekeriya Temizel CHP'nin İzmir vekilliğini yürütüyor.

MHP adayı Celal Adan:10 Eylül 1951 tarihinde Ağrı'da dünyaya gelen Celal Adan, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden mezun. İMPA A.Ş. ve İNMAŞ Limited Şirketini kuran Celal Adan, 21. dönem DYP ve 24.ve 25. dönem MHPİstanbul Milletvekiliği görevinde bulundu. 26. dönemde yeniden İstanbul milletvekili seçilen Celal Adan aynı zamanda MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

HDP adayı Selma Irmak:HDP'nin adayı Selma Irmak 4 Kasım'dan beri Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunuyor. 24. dönem Şırnak milletvekili olan Selma Irmak, 25. ve 26. dönemde ise HDP Hakkari milletvekili olarak Meclis'e girdi. 8 Mart 1971'de Mardin Kızıltepe'de doğumlu olan Selma Irmak lise mezunu.

İyi Parti adayı Yusuf Halaçoğlu:MHP'den ihraç edilen Yusuf Halaçoğlu Meral Akşener'in kurduğu İYİ Parti'ye geçti. Yusuf Halaçoğlu, Adana'nın Kozan ilçesinde, 10 Mayıs 1949 tarihinde doğdu. 1967'de liseyi, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsünden mezun oldu. 2015 Türkiye genel seçimlerinde Kayseri milletvekili seçilen Yusuf Halaçoğlu bir dönemi Türk Tarih Kurumu'nun başkanlığını da yaptı.

Seçiniz...