MetroPOLL’den dikkat çeken anket sonucu

MetroPOLL’den dikkat çeken anket sonucu
Güncelleme:

Metropoll Araştırma tarafından yapılan Mart ayı seçim anketi araştırmasının sonuçları açıklandı. Ankette AK Parti ile MHP'nin oy kaybı dikkat çekerken sonuçları yorumlayan Özer Sencar iki seçmen kitlesine ulaşan partinin seçimi kazanacağını söyledi.

 Türkiye'nin Nabzı Mart 2021 araştırmasının sonuçları açıklandı. Metropoll Araştırma tarafından yapılan araştırmada, mart ayı seçim anketi sonuçları da yer aldı. Anket, 28 ilde 22-25 Mart tarihleri arasında yapıldı. Hata payı +-2,42 olarak belirtildi.

Ankete göre kararsız ve protesto oylar dağıtılmadan, partilerin oy oranları şöyle:

AK Parti: Yüzde 31,3
CHP: Yüzde 19,1
İYİ PARTİ: Yüzde 9,9
HDP: Yüzde 9,1
MHP: Yüzde 7,8
DEVA: Yüzde 1,3
SP: Yüzde 1
DİĞER PARTİLER: Yüzde 2,5

KARARSIZIM: Yüzde 5,5
PROTESTO OY: Yüzde 6,2
CEVAP YOK: Yüzde 6,3

MetroPOLL Araştırma'nın Kurucusu ve Yöneticisi Özer Sencar, kararsız ve dar gelirli seçmenin kritik önemde olduğunu belirtiyor. Sencar'ın araştırma sonucuna ilişkin yorumu şöyle:

"İktidar oyları (AK Parti+MHP)=%39.1

Muhalefet oyları: (CHP+İYİ+HDP+SP+DEVA)=40.4

Diğer: %2.5

İktidar ile muhalefet arasındaki denge çok kritik. Gerçekçi olmakta fayda var. Bakalım nisan ayı sonuçları ne gösterecek. 

Birkaç önemli not:

1. Muhalefet seçmeni tercihini açıklamak istemezse iktidar partilerinin ismini vermez. Kararsızım veya cevap vermek istemiyorum der.

2. CHP, İYİ Parti ve HDP seçmeni Cevap vermek istemezse AK Parti demiyor.

3. Kararsızların 1/3’ü yani 6 puanı AK Parti kökenlidir.

Kararsızlar içindeki 6 puanlık AK Parti kökenli seçmenin 1.5 puanı Erdoğan’a sıkı bağlı, 1.5 puanı ise gevşek bağlıdır. Dolayısıyla bunların tekrar AK Parti’ye dönme ihtimali söz konusudur, özellikle sıkı bağlıların. 5. Kalan 3 puanlık AK Parti kökenliler AK Parti’yi de Erdoğan’ı da terk etmiş.

Tüm parti yöneticileri ve partili vatandaşlar netice alabilmek için kararsız seçmen kitlesi ve dar gelirli seçmenler üzerine yoğunlaşmalıdır. Bu iki gruba sesini duyurabilen ve ulaşabilen partilerin kazanma şansı yüksek olacaktır. Kimse hayalci olmasın ve rakamlarla uğraşmasın. Kararsızları ne oransal ne de keyfi dağıtmakla uğraşmayın. Onları anlamaya, onlara ulaşmaya ve ikna etmeye yoğunlaşın.