MHP, AK Parti ile masaya oturmaya hazırlanıyor

MHP, AK Parti ile masaya oturmaya hazırlanıyor

AK Parti'nin Anayasa teklifini inceleyen MHP, önümüzdeki hafta masaya oturmaya hazırlanıyor.

AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği metnini incelemek üzere görevlendirilen MHP ekibinde yer alan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, bir kaç gün içinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye rapor sunacaklarını söyledi.

MHP'li Mehmet Parsak'ın açıklamaları şöyle: 

TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ 

AK Parti'nin hazırladığı metni, MHP'nin hukukçu kurmayları olarak pazartesi gününden bu yana inceliyoruz ve bu çalışmamız tamamlanmak üzere. Ardından inceleme raporu hazırlayıp, birkaç gün içinde Genel Başkanımız'a sunacağız. CHP sürece katılmazsa, önümüzdeki hafta içinde AK Parti ile müzakerelere başlamış oluruz. AK Parti'nin getirdiği önerileri, tüm yönleri ve olası sonuçlarıyla madde madde ele alıyoruz. Bize önerilen metinde bir kısmı önemli, bir kısmı ise daha az önemli hususları tek tek belirliyoruz. Taslak kamuoyuyla paylaşıldığında, tezlerimizi ve gerekçelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. 

YÜKSEK YARGIYA SINIRLI AYARLAMA

Yeni anayasa teklifinde yeni detayla belli olmaya başladı. Buna göre cumhurbaşkanının yargıyla ilgili görev ve yetkileri konusunda büyük değişikliklere gidilmediği öğrenildi.Yüce Divan yargılaması yine Anayasa Mahkemesi'nde kalacak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na üyelerin yarısını Meclis’in, yarısını ise yeni sistemdeki Cumhurbaşkanının ataması öngörüldü.

 Meclis'in atamasında 330 milletvekili oyu aranacak.  Üzerinde konuşulan bir diğer husus ise cumhurbaşkanının yardımcıları konusunda. "Cumhurbaşkanı Yardımcıları"nın sayısının bir mi, iki mi olacağı karşılıklı istişareyle belirlenecek.

Akşam