MHP'li muhalifler yeni parti için düğmeye bastı

MHP'li muhalifler yeni parti için düğmeye bastı

MHP'deki ihraçların ardından muhalif isimlerin yeni bir parti için çalışmalara başladığı iddia edildi.

İhraç kararının iptali için mahkeme yolunu tutan Akşener’in bundan sonra ne yapacağı merakla beklenirken, kulislerde yeni parti kurma girişimi için harekete geçtiği konuşuluyor

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre MHP’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gelinen noktada muhalif kanat mücadeleyi kaybetmiş gözüküyor.  Darbe girişiminin yarattığı atmosfer kadar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu girişime karşı net bir tavır alan ilk muhalefet lideri olması da muhaliflerin parti içi mücadelelerini sekteye uğrattı. 

Ülkücü tabanda ülkenin bekası tehlikedeyken kişisel gelecek ve koltuk kavgasına girilemeyeceği kanaati hakim. Bahçeli’nin darbe girişimi sürecinde sergilemekte olduğu liderlikten de taban bir hayli memnun. MHP’de 1 Kasım sonrasında başlayan ve bugüne kadar aylardır devam eden olağanüstü kongre savaşı, 15 Temmuz sonrasında bir siyasi atmosferin bir anda alabora olmasıyla bitti denebilir. 

Parti içi hamlelerinde hareket alanı kazanan Bahçeli, partiyi bölme girişimi olarak gördüğü muhalif hareketin figürlerini daha rahat hamlelerle ve daha fazla gürültü patırtı koparmadan tasfiye etme zemini yakaladı. Bunun ilk göstergesi de muhalif kanattaki önemli isim olan Meral Akşener’in ihracı oldu. Akşener’in kulvar dışında kalması ne parti içinde ne de kamuoyunda beklendiği gibi fırtına koparmadı. 

Yeni parti yolda 

İhraç kararının iptali için mahkeme yolunu tutan Akşener’in bundan sonra ne yapacağı merakla beklenirken, kulislerde yeni parti kurma girişimi için harekete geçtiği konuşuluyor. Akşener, destekçilerine mahkeme süreciyle mücadelenin devam ettiği mesajını verirken, Sinan Ogan’ın ihracı sonrası MHP’ye geri dönüşünün 1.5 yılı bulması örneği dikkate alındığında bu hukuki savaştan sonuç alınması güç gözüküyor. Daha doğrusu Akşener kanadının bu kadar sabrının olmadığı ifade ediliyor.  İşte bu noktada yeni partinin uygun atmosferde işler hale getirileceği kaydediliyor.

Hesaplaşma 2018’de

Muhalif kanattaki diğer isimler Koray Aydın, Sinan Ogan ve Ümit Özdağ ise mücadelelerini devam ettirme kararlılığında. Bu isimlerin karargâhlarında atan nabza göre bu OHAL sürecinde parti içi mücadeleyi sürdürmek imkansız. “İmza toplama” ve “olağanüstü kongreye dönük mahkeme süreçlerinin takibi” için oluşturulan iki komite askıya alınmış durumda. Normalleşme sağlanıncaya kadar bu komiteler çalıştırılmayacak. 

Aydın, Ogan ve Özdağ’ın gözü ise genel merkezde. Mücadele büyük oranda Bahçeli’nin atacağı adımlara göre şekillendirilecek. Tabanla teması sürdüren bu üç muhalif isim, gerekirse, MHP liderinin daha önce açıkladığı 18 Mart 2018 tarihindeki olağan kurultayda hesaplaşmayı hedefliyor. 

Kongre öne çekilebilir

Muhalif kanatta konuşulan bir yeni beklenti ise Mart 2017’ye kadar ilçe ve il kongrelerini tamamlayacak olan Bahçeli’nin, 15 Temmuz darbe girişiminin oluşturduğu atmosferi de dikkate alarak Mart 2018’deki büyük kongreyi, Mayıs veya Haziran 2017’ye çekebileceği yönünde. Genel merkezde ise MHP liderinin tutarlılığa gösterdiği özen nedeniyle Mart 2018 tarihinin pek değişeceği düşünülmüyor.

Ancak, “siyasette 24 saat uzun bir süre” sözü hatırlatılıyor, Yarın siyasi şartların farklı bir adım atmaya zorlayabileceği unutulmuyor. MHP’de yarının ne getireceği konusunda Bahçeli’den başka kimsenin bir fikri olmadığı görülüyor. 

Milliyet

Etiketler 5. parti kuruluyor