Obama Türkiye'de nerede kalacak ?

Obama Türkiye'de nerede kalacak ?

Antalya'da dünya liderlerinin katılacağı G-20 Zirvesi'nin yapılacağı salon belirlendi.

Antalya'nın Serik İlçesi'nde 15-16 Kasım tarihlerinde Obama, Merkel, Putin gibi 20 ülkenin liderinin katılacağı G-20 Zirvesi'nin yapılacağı salon belirlendi. Liderler, Regnum Carya Golf & SPA Resort'ta 2 bin metrekarelik salonu 'Carya'da dünya sorunlarını konuşup kararlar verecek.

Antalya, 15-16 Kasım tarihlerinde dünyanın en büyük ekonomisine sahip 20 ülkesinin liderlerini buluşturacak. Serik İlçesi'ne bağlı turizm bölgesi Belek'te gerçekleşecek zirve için aylardır devam eden hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Birçok ülke lideri ve heyetin kalacağı oteller belirlenmesine rağmen, güvenlik gerekçesiyle hangi liderin hangi otelde kalacağı açıklanmıyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın koordine ettiği zirvenin düzenleneceği otelin yanı sıra, ülke liderleri ve heyetlerinin kalacağı 28 otelin bulunduğu alan, yüksek güvenlikli alan olarak ilan edildi. 'Kırmızı bölge' olarak da adlandırılan ve beş yıldızlı 46 otelin bulunduğu Belek'te G-20 liderlerinin zirvesi için belirlenen 28 otelin yanı sıra, G-20 zirvesine paralel olarak B-20 (iş dünyası), Y-20 (gençlik), L-20 (işçi grubu), W-20 (kadınlar), T-20 (düşünce kuruluşları), C-20 (sivil toplum temsilcileri) toplantıları için de 18 otel ayrıldı.

LİDERLERİN GEÇECEĞİ YOLLARI KADINLAR HAZIRLIYOR

Zirve nedeniyle Antalya Havalimanı ile Belek arasındaki 40 kilometrelik karayolu ile Belek ve Kadriye bölgesi, yüzlerce mobese kamerasıyla donatıldı. Yüz ve plaka tanıma özellikli bu kameraların yanı sıra, bölgede peyzaj çalışmaları da titizlikle yürütülüyor. Havalimanından başlayıp Belek'e kadar olan tüm alanlarda Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçe belediyelerinin de desteğiyle yeşillendirme çalışmaları devam ediyor. Peyzaj ve ağaç dikimi çalışmalarında ise bölgedeki kadınlar görev alıyor.

LİDERLER İLK OLARAK VIP'DE AĞIRLANACAK

Hazırlık çalışmaları kapsamında Antalya Havalimanı'ndaki VIP salonu da yeniden inşa ediliyor. Dünya liderlerinin Antalya'da ilk ayak basacağı yer olan havalimanındaki VIP salonu baştan sona yenileniyor. 2 dış hatlar terminalinin bulunduğu havalimanında, 1'inci Dış Hatlar Terminali 10-17 Kasım tarihleri arasında sadece G-20 Zirvesi için hizmet verecek. Liderlerin büyük bölümü bu VIP salonunda karşılanacak olmalarına rağmen bazı liderlerin deniz yolu gibi farklı alternatifler kullanabileceği de ihtimaller içinde. Bu dönemde Antalya'da havalimanı Belek arasındaki büyük bir alan, hava sahasına kapatılacak. Yine havalimanı ve Belek arasındaki sahil kesiminde de deniz, G-20'de görevliler dışındaki tüm deniz araçlarına kapalı olacak. Jandarma kontrolündeki bölgede tüm yetkiler de polise devredildi.

TOPLANTI, AKILLI ÇEVRECİ OTELDE YAPILACAK

Dünya liderleri, G-20 Zirvesi için 1 milyon metrekare alana yayılan Regnum Carya Golf &SPA Resort'da bir araya gelecek. Dünya liderlerini bir masa etrafında toplayacak bu otelde çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Yaklaşık 1 yıl önce açılan ve teknolojik donanımıyla akıllı ve çevreci bina özelliğine sahip Regnum Carya Hotel'de zirvenin yapılacağı salon da hazır hale getirildi. Regnum Carya'nın Genel Müdürü Geylan Dursunoğlu, dünya ekonomisini, stratejisini, siyasetini yönlendiren G-20 ülkeleri liderlerinin, bu salonda kararlar alacağını kaydetti. Türkiye ve Antalya için çok büyük bir organizasyon olduğuna işaret eden Geylan Dursunoğlu, "Ekipman, teçhizat olarak hazırız. Şu anda büyük bir çalışma yapılıyor. Bunun detayları kasım ayı başında otelimize bilgi olarak verilecek ve biz de buna göre tüm teknik altyapıyı hazırlayacağız. Tabi ki otel olarak tüm altyapı hazır ama toplantı salonunun şekli, saat kaçta salonun hazır olacağı, hangi toplantılar yapılacak, liderler hangi otellerde kalacak ve o otellerden hangi siyasiler gelecek, kasım ayı başında belli olacak" diye konuştu.

LİDERLER NEREDE KALACAK - FOTO GALERİ

BÜYÜK TANITIM FIRSATI

Bu organizasyonun Türkiye, Antalya ve Belek bölgesi için çok büyük bir şans olduğunu vurgulayan Dursunoğlu, "Rusya, ABD, Fransa, Almanya, İtalya gibi dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik olarak güçlü ülkeleri burada olacak. Hepimiz heyecanlayız, belki uykusuz kalacağız ama hazırız. Liderler aynı anda bu salonda görüşecek. Canlı yayın olacak mı, olmayacak mı o dakikada belli olacak. Ama şu bir gerçek ki Türkiye tarihinin en büyük organizasyonlarından biri olacak. Bence bundan daha büyük reklam, Türkiye'nin tanıtımı yapılmadı" dedi.

DÜNYA SORUNLARI 'CARYA'DA KONUŞULACAK

Dünya liderlerinin toplantı yapacağı salonun ışıklandırma sisteminden havalandırmasına, güvenlik tedbirlerinden halısına kadar çok özenli bir hazırlık yürütülen otelin Convention Center'ı, 7 bin 500 metrekareden oluşuyor. İçinde 13 ayrı salonun bulunduğu Convention Center'de dünyanın en büyük ülkelerinin liderleri 'Carya' adı verilen 2 bin 100 metrekarelik kolonsuz, sahip olduğu akustik ve gün ışığı alma avantajları bulunan salonda bir araya gelecek.

OTEL ETRAFINA JİLETLİ TELLER

Havalimanından itibaren 40 kilometrelik Belek karayolu ve Belek'te olduğu gibi tüm otellerde de güvenlik önlemleri İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü kontrolünde uzman ekipler tarafından takip ediliyor. Liderleri buluşturacak otelde güvenlik kamera sayıları artırılırken, otelin etrafı ise binlerce metrelik jiletli telle çevrildi. Tüm liderleri bir araya getirecek Regnum'da da uzman bir kadro tarafından emniyet tedbirleri ve düzenine ilişkin inceleme yapıldığını anlatan Geylan Dursunoğlu, herhangi bir eksik olmadığı, bir takım kamera takviyeleri, sınırlardaki aydınlatmalar gibi ek yatırımların yapıldığından bahsetti.

TEDARİKÇİ FİRMALARA İKİ GÜN GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAK

Kırmızı bölge olarak nitelendirilen alanda 28 civarında otel olduğu ve bu otellerdeki tüm çalışanların bir akreditasyon belgesi alacaklarını belirten Dursunoğlu, kaymakamlık bünyesinde bölgedeki tüm otel çalışanlarına yönelik GBT araştırmalarının yapıldığını, herkese akredite belgeler verilerek, bunların personel müdürlükleri bünyesinde toplandığını kaydetti. 15-16 Kasım'da hiçbir tedarikçi firmanın bu bölgeye girmeyeceğini dile getiren Dursunoğlu, "Oteller tüm malzemelerini önceden tedarik etmiş olacak ve bu iki gün içinde dışardan hiçbir giriş-çıkış olmayacak" dedi. Personelin tamamının otel bünyesinde kalmasının imkansız olduğuna da değinen Dursunoğlu, akredite belgeleriyle kaldıkları lojmandan buraya gelip gideceklerini, belgelerini göstererek içeriye alınacaklarını söyledi.

BELEK'E 7 GÜN TURİST ALINMAYACAK

10-17 kasım tarihlerinde hiçbir şekilde otellerin misafir kabul edilmeyeceğini ve G-20 zirvesine ayrılacaklarını dile getiren Dursunoğlu, bu sürede her ülkenin kendi masrafını kendisinin karşılayacağını açıkladı. Ülkelerin çoğunun kalacakları otellerin de belirlendiğini belirten Dursunoğlu, "Ülkeler otellerden fiyat aldı ve anlaşmaları yapıldı. Hangi ülke hangi otel, söylenmeyecek" dedi.

OBAMA GOLF OYNAYACAK

Bölgede gece ışıklandırmasına sahip tek golf sahasının toplantının da yapılacağı Regnum'da olduğunu belirten Dursunoğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın golf oyuncusu olduğunu da belirterek, "Bir ışıklı sahada golf oynaması güzel olur" dedi. Belek'in Doğu Avrupa'dan Dubai'ye kadar en çok golf sahasına sahip bölge olduğuna işaret eden Dursunoğlu, eğer imkan olursa liderlerin katılabileceği 1 saatlik bir golf heyecanı yaşanabileceğini aktardı.

OBAMA NEREDE KALACAK?

En çok merak edilen sorulardan biri de ABD lideri Barack Obama'nın nerede kalacağı. Obama için Regnum Carya Hotel'de kurşun geçirmez camları olan lüks bir villa inşa edildi. Ancak Obama'nın bu villa yerine ABD donanmasına ait bir savaş gemisinde kalacağı da konuşuluyor. Ancak hiçbir yetkili makamdan, Obama ya da diğer liderlerin nerede konaklayacağı sorusuna yanıt verilmiyor. Liderlerin konaklayacağı yerlerin son güne kadar belli olmayacağı, birçok ihtimalin olduğu kaydediliyor.

BU VİLLADA ERDOĞAN DA KALABİLİR

ABD lideri Obama için hazırlandığı konuşulan, zirvenin yapılacağı oteldeki bahçesiyle toplam 3 bin 500 metrekarelik özel alana sahip Crown Villa'nın gecelik fiyatı 10 bin dolar. Kurşun geçirmez camlara sahip lüksün sınır tanımadığı bu villada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konaklama ihtimali de yüksek. Dekorasyonuyla yalın bir lüksü yaşatan, her ayrıntının tek tek düşünülerek tasarlandığı 12.5 milyon TL'ye mal olan 'Crown Villa'da yaklaşık 180 metrekarelik ana yatak odası dışında biri engelli kullanımına uygun, ayrı giyinme odası ve banyosu olan 4 yatak odası daha bulunuyor. Crown Villa'da, 210 metrekarelik şömineli salon, yaklaşık 160 metrekarelik, içersinde ayrıca bir play station odasının da bulunduğu çok amaçlı salon, özel toplantı odası, dünya markaları ile donatılmış mutfak, 420 metrekarelik özel ısıtmalı yüzme havuzu, teras, özel SPA merkezi ve jakuzili masaj odası da yer alıyor. Konukların helikopterle transfer edilebildiği Crown Villa'da misafirlere hizmet verecek ekip de özel. Crown Villa'da özel aşçı, servis elemanı, temizlik elemanı bulunuyor. Villada, en kaliteli markalardan oluşan ses ve disko sistemi de mevcut.