Prens Charles da Çanakkale'de

Prens Charles da Çanakkale'de

Onlarca ülkenin devlet başkanı ve temsilcisi törenler için Çanakkale'de.. Ancak kulaklar da Erivan'da.

Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıl dönümü anma törenleri için hazırlıklar tamamlandı. İlk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, anma töreni ve Barış Zirvesi’ne katılan konuk heyetlerle Yahya Çavuş Şehitliği’nde öğle yemeğinde bir araya gelecek.

Mehmetçik Anıtı ile İngiliz Anıtı’nda düzenlenen törene katılacak Erdoğan, konuk heyet başkanları onuruna Savarona Yatı’nda akşam yemeği verecek. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, törenlerde yer alacak.

21 ÜLKEDEN KATILIM ÜST DÜZEYDE

21 ülkeden devlet başkanı düzeyinde katılımın olacağı törenlere, 2 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı ve 5 başbakan da katılıyor.

YARIN ANZAKLAR ANILACAK

25 Nisan’da da kalmak isteyen yabancı konuklar, Anzaklar için düzenlenecek Şafak Ayini’ne katılacak.

PRENS CHARLES GELDİ

Törenlere İngiltere’den Prens Charles katılırken; Rusya ve Cezayir ise törenlere Meclis Başkanı düzeyinde katılıyor. Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cibuti, Çad, Galler, Güney Sudan, Irak, İrlanda, Karadağ, Katar, KKTC, Kosova, Makedonya, Mali, Nijer, Pakistan, Senegal, Slovenya, Somali ve Türkmenistan ise devlet başkanı düzeyinde katılıyor.

SURİYE’DEN HALİD HOCA

Afganistan, Gambiya ve Zambiya’dan katılım cumhurbaşkanı yardımcısı düzeyinde olurken; Avusturalya, Yeni Zelanda, Moldova, Romanya başbakan düzeyinde temsil ediliyor. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca’nın katılımı da Türk Dışişleri tarafından ‘başbakan düzeyinde’ kabul ediliyor. Bahreyn, Fransa, Gabon, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Litvanya, Lübnan, Kanada, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Singapur, Tacikistan, Tunus, Vietnam bakan düzeyinde temsil ediliyor.

BİR GÖZÜMÜZDE ERMENİSTAN’DA

Türkiye’nin Çanakkale davetinin,  1915’in 100. yıldönümü nedeniyle oluşan ‘soykırım’ gündemine karşı hamlesi olarak değerlendiriliyordu. Ermenistan’ın başkenti Erivan’da da aynı saatlerde sözde soykırım anması yapılıyor. Anma törenine Rusya Devlet Başkanı Putin olmak üzere çok sayıda lider katılıyor.