Prof. Dr. Ceyhan'dan olay sözler: ''TURKOVAC yaptırın diyemem''

Prof. Dr. Ceyhan'dan olay sözler: ''TURKOVAC yaptırın diyemem''
Güncelleme:

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC hakkında çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Yerli aşıyla ilgili verilerin açıklanmadığını belirten Ceyhan, ''Bunu kullanın, bunun yerine şunu yapın diyemem'' ifadelerini kullandı. Ceyhan, Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara için de ''Benim yanımda çalışan öğretim üyesi, açıklamalarını ciddiye almam'' dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yerli aşı Turkovac'la ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu "Burada söz konusu olan insan sağlığı… Ben önümde veri olmadan, 'Bunu kullanın, bunun yerine şunu yapın' diyemem." Ceyhan, Prof. Ateş Kara'yla ilgili de, "Ateş Bey benim yanımda çalışan bir öğretim üyesi… Hayatında aşıyla ilgili bir faaliyeti olmadı. Açıklamalarını ciddiye almıyorum" dedi.

Yerli koronavirüs aşısı Turkovac 2021 yılının son günlerinde “Acil kullanım onayı” aldı ve vatandaşlar aşılanmaya başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yerli aşı olduğunu duyurdu.

Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın aşıyla ilgili söyledikleri ise tartışma yarattı.

Prof. Dr. Kara iki ayrı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 
“Elde ettiğimiz antikor seviyeleri Omicron’a karşı koruyuculuk sağlayacak şekilde görünüyor. Bu yönde çalışmalarımız ve bilimsel verileri bir araya getirme çalışmalarımız sürüyor. Turkovac’ı mevcut elimizdeki verilerle karşılaştırdığımız zaman Omicron’a karşı da koruyuculuk sağlıyor ama bunun süresi ne kadar olacak, bunu şimdi söylemek mümkün değil” 

“TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmalarda antikor seviyesinde hızlı bir zıplama olduğunu görüyoruz”

Ciddiye almıyorum

Sözcü'den Yusuf Demir'e konuşan Prof. Dr. Ceyhan, “Ateş Bey benim yanımda çalışan bir öğretim üyesi… Hayatında aşıyla ilgili bir faaliyeti olmadı. O başka konularla ilgiliydi. Salgınla ilgili bir deneyimi olmadı ama bakanlıkla ilişkiler falan farklı yürüdü herhalde ki öyle bir pozisyona getirildi. 

Yoksa aşıda biraz deneyimi olan bir insan, “antikorları hoplatıyor, zıplatıyor” gibi, son derece gayri bilimsel ifadeler zaten kullanmaz. Onun için ben o söylenenleri ciddiye bile almıyorum.” dedi.

Sinovac ile tamamen aynı yapıda

Prof. Dr. Mehmet Ceylan, Turkovac ile ilgili verilerin açıklanması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

Turkovac, açıkçası elimizde bir verisi olmayan ama sadece bildiğimiz Sinovac'la tamamen aynı yapıda olan bir aşı… Yani içindeki katkı maddeleri ve miktarları dahi Sinovac’la tamamen aynı olan bir aşı… 
Şimdi birisi “Bizim aşımız Sinovac'tan daha iyi” diyorsa buna bir açıklama getirmek zorunda. Yani tamamen aynı yapıda bir aşı neden daha iyi olsun. 

Hiç böyle bir neden belirtmeden, hiçbir veri sunmadan, yani Faz-3 çalışmasına kaç hasta alındı, kaç hastanın sonuçları var ellerinde… Bunlar belli olmadan, bu açıklamalar bilimsel bir yaklaşım olmaz…
Ama bunlar belli maksatlarla söyleniyorsa ben bilemem tabi…”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ” Sonuçta bu yerli bir aşı… Sinovac'la eş değer bile olsa, “Kullanılmalı” diyebilir miyiz? Vatandaşa tavsiyeniz nedir?” sorusunu ise aynı netlikte cevapladı:

Burada söz konusu olan insan sağlığı… Ben önümde veri olmadan, “Bunu kullanın, bunun yerine şunu yapın” diyemem. Onun için bu Faz-3 çalışmasında neler bulundu. “Hopluyor, zıplıyor” dedikleri antikor düzeyleri nedir, bunları bilmem lazım ki yorum yapayım.

Bu sadece antikor seviyesiyle de ilgili değil. Bu koruyuculuk ne kadar sürüyor bilmiyoruz.

Yaptıklarının tutar tarafı yok

Bakın aynı insanlar maalesef tamamen gayrı bilimsel bir yaklaşımla “Efendim inaktif aşı daha bilinen bir yöntemle yapılıyor, Biontech'in bilinmiyor” gerekçesiyle Sinovac aldırdılar. Ben de dahil özellikle risk grubunda olan herkese Sinovac aşısı yaptırdılar. Ama şimdi dünyada örneği olmayan 5'inci doz kararı alıyor aynı grup.
Yani şunu demek istiyor: “Bu Sinovac'ların size hiçbir etkisi olmadı. 3 doz Biontech yaptırın.”  Hiçbir yaptıklarının tutar tarafı ya da açıklanabilecek tarafı yok ki… 

Sözcü