"HDP'siz hükümet kurulabilir"

"HDP'siz hükümet kurulabilir"

AK Parti Burdur Milletvekili Petek, HDP'siz bir hükümet kurulmasının mümkün olacağını söyledi.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "Siyasi parti gruplarının oranlarına göre üye vereceği seçim hükümeti kurulmadan önce, HDP'siz bir hükümet kurulması mümkündür" dedi.

Petek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun görevi iadesinden sonra gözlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrildiğini söyledi.

 Anayasal çerçevede sürecin belirlenmesinde Cumhurbaşkanı'nın önemli yetkilerinin bulunduğunu belirten Petek, "Hükümet kurma ihtimali görünmeyen siyasi parti liderlerine sırayla görev verme mecburiyeti yoktur. MHP'nin son açıklamalarından sonra, bu bağlamda Kılıçdaroğlu'na görev verme zorunluluğu da bulunmamaktadır" diye konuştu.

 Petek, terörle mücadelede başlatılan yeni dönemde, terör örgütüyle bağını inkar etmeyen bir partinin, seçim hükümetinde yer almasını "Kabul edilemez" bulduğunu bildirdi

"Anayasa'nın 116 ve 114'üncü maddelerine göre siyasi parti gruplarının oranlarına göre üye vereceği seçim hükümeti kurulmadan önce, HDP'siz bir hükümet kurulması mümkündür" diyen Petek, şöyle devam etti

"Sayın Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı'na yeniden hükümet kurma görevi verebilir. Takdiri Anayasal yetkileri kapsamındadır. Sayın Davutoğlu Anayasa gereği bağımsız 3 bakan dışındaki Bakanlar Kurulunu AK Parti içinden belirleyip Cumhurbaşkanımıza sunabilir. Cumhurbaşkanımız Bakanlar Kurulunu onayladığı anda 63'üncü Hükümetin kuruluşu tamamlanır ve görevine başlar. Göreve başlama Cumhurbaşkanı'nın onayı ile başlar. Güven oylaması Anayasa'nın 111'inci maddesine göre ayrı bir süreçtir. 45 günlük anayasal süre içinde Bakanlar Kurulu kurulduğu için sayın Cumhurbaşkanı Anayasa'nın 116'ncı maddesine göre seçimlerin yenilenmesine karar vermek durumunda kalmaz."

 Petek, 63'üncü Hükümetin düşürülmesi için CHP, MHP ve HDP'nin blok halinde 276 güvensizlik oyu vermesi gerektiğini vurguladı. Terörle operasyonel mücadele sürecinde bu blokta yer almanın MHP için "kendini inkar ve intihar" demek olacağını belirten Petek, şunları kaydetti:

 "63'üncü Hükümetin güvensizlik oyu alması halinde ise 45 günlük yeni bir süreç başlayacak veTBMM'nin erken seçim kararı alması gündeme geleceğinden, HDP'siz bir hükümet formülü ile seçime gitmek mümkün olabilecektir. Operasyon kararlarının alındığı Bakanlar Kurulu'nda, beşinci kol gibi faaliyet gösterecek HDP'li bakanların yer almaması için bireysel sorumluluğumun gereği düşüncelerimi paylaşıyorum."