"Soykırım" ifadesine tepki !

"Soykırım" ifadesine tepki !

Papa'nın 1915 yılındaki olaylar hakkında "soykırım" ifadesini kullanması ortalığı karıştırdı.

Katolik dünyasının lideri Papa Francis'in 1915 olayları için "20'nci yüzyılın ilk soykırımı" ifadesini kullanması, Ankara'da öfke uyandırdı

Sabah'tan Ebru Şengül'ün haberine göre Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, 1915 olaylarıyla ilgili Ermenilerin tek taraflı görüşlerini yansıtan ifadeler kullandı. Papa, Vatikan'da düzenlenen ayinin hemen başında yaptığı konuşmada, selefi Papa İkinci Jean Paul'ün Dünya Ermenileri ruhani lideri II. Karekin'le 2001 yılında imzaladıkları ortak deklarasyonda yer alan "20. Yüzyıl'ın ilk soykırımı" ifadesine atıfta bulundu. Papa Francis, 1915 olayları için "İnsanlık geçmiş yüzyılda üç büyük trajedi yaşadı. Bunlardan ilki, genellikle 20. Yüzyıl'ın ilk soykırımı olarak düşünülen; ilk Hıristiyan toplumlardan olan siz Ermenilere karşı yapıldı" ifadelerini kullandı. Papa, diğer iki büyük trajedinin Nazizm ve Stalinizm döneminde yaşandığını belirterek, "Son olarak da Kamboçya, Ruanda, Burundi ve Bosna'da kitlesel cinayetler işlendi" dedi. Aziz Petrus Bazilikası'nda yaklaşık 1.5 saat süren ayine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin de katıldı.

"MESNETSİZ BEYAN"

Açıklamalara ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Sosyal medya hesabından "Papa'nın tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak beyanı kabul edilemez" diyen Çavuşoğlu "Dini makamlar mesnetsiz ithamlarla kin ve nefreti körükleme yeri değildir" ifadelerini kullandı. İlerleyen saatlerde yazılı bir açıklama yapan Papa "Tanrı, Ermeni ve Türk halklarının yeniden uzlaşma yoluna girmesini sağlasın. Bu halklar geçmişteki anlaşmazlık ve gerginliklere rağmen, uzun bir dönem barış içinde bir arada yaşadılar. Hatta şiddet kasırgası içerisinde karşılıklı
dayanışma ve yardımlaşma içinde oldular" dedi. İngiltere merkezli BBC'nin "Türkiye, Papa Francis'in Ermeni 'soykırımı' iddiasına kızgın" haberinde aktardığı analizde "Papa, 'soykırım' kelimesini kullanarak Türkiye'yi inciteceğinin tamamen farkındaydı" ifadesine yer verildi.

VATİKAN'A MUTLAKA BİR KARŞILIĞI OLACAK

Açıklamanın ardından Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Edinilen bilgiye göre Lucibello'ya şu mesajlar verildi: "Anadolu'da hayatını kaybedenlere hiçbir atıf yapmaması bir din adamına yakışmaz. Hiçbir uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanımlanmamış olan '1915 Olaylarına' soykırım denilmiş. Bu, Papa'nın Türkiye'ye geçen kasımda yaptığı ziyaret sırasında verdiği barış mesajlarıyla çelişmektedir. İlişkilerde güven kaybına yol açan bugünkü gelişmelerin mutlaka karşılığı olacaktır." Bu arada Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı da yaşanan gelişmeler üzerine, istişareler için Ankara'ya çağrıldı.