"Torba Kanun" Tasarısı Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

"Torba Kanun" Tasarısı Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Kapsamı genişletilen "torba tasarı" alt komisyona sevk edildi- 15 bin polis alınması, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesi ile yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi şartıyla geç

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, zorunlu trafik sigortası, 65 yaş aylıkları, Kanal İstanbul Projesi, terörizmin finansmanıyla mücadele, gençlerin genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren "torba tasarı"; 15 bin polis alınması, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesi ile yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi şartıyla geçici elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz bağlantısı yapılmasına yönelik tasarı ve tekliflerle birleştirildi. Tasarı, alt komisyona sevk edildi.

Tasarının tümü üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, "Kanal İstanbul gibi dev bir projeyle ilgili bir yasada, 'su yolu' diyerek bir düzenleme yapıyorsanız, burada yapılan yasal düzenleme eksik demektir" dedi.

Kanal İstanbul ile ilgili yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerine neden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verildiğini soran Temizel, konunun bir alt komisyonda etraflıca tartışılması gerektiğini kaydetti.

Terörizmin finansmanı, kara para aklamayla ilgili düzenlemelerin uluslararası kalitede ve uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini belirten Temizel, "Kara para aklamayla ilgili kendinize özgü düzenleme yapamazsınız. Yoksa bunun sonuçları ülke bakımından çok ağır olur" diye konuştu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, terörizmin finansmanıyla ilgili düzenlemeyle "paralel yapının şirketlerine el konulmasına kılıf hazırlandığını" öne sürdü. Yıldırım, "Bu paralel yapı 14 yılın 12 yılında bu siyasi iktidar tarafından palazlanmadı mı? Yarın bu madde üzerinden başka şirketlere el koyarlar" dedi.

Kanal İstanbul için minimum 3-4 milyar metreküp toprağın tuzlu suya bırakılacağını, doğal dengeye müdahale edilmiş olacağını savunan Yıldırım, doğa ananın bunu asla affetmeyeceğini söyledi.

Projenin arkasında rant bulunduğunu öne süren Yıldırım, üniversitelerden bu konuyla ilgili yetkin isimlerden görüş alınmasını istedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da tasarının alt komisyona sevk edilmesini istedi.

- Alt komisyon

Zorunlu trafik sigortası, 65 yaş aylıkları, Kanal İstanbul Projesi, terörizmin finansmanıyla mücadele, gençlerin genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren "torba tasarı", 15 bin polis alınmasına ilişkin tasarı; Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin teklif, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi şartıyla geçici elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz bağlantısı yapılmasına yönelik teklifle birleştirildi.

Geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, tasarı alt komisyona sevk edildi.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, alt komisyonun yarın çalışacağını, Perşembe günü ise tasarının görüşmelerine Plan ve Bütçe Komisyonunda devam edileceğini söyledi.

-"Bütün bölgenin kamulaştığı anlamına gelmez"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Sarı, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi şartıyla geçici elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz bağlantısı yapılmasına yönelik düzenlemenin rant ya da imar affını içermediğini söyledi.

Kanal İstanbul ile ilgili çevre etki değerlendirmesinin en iyi şekilde yapılmaya başlandığını dile getiren Sarı, şunları söyledi:

"Acele kamulaştırma kararı bütün bölgenin kamulaştığı anlamına gelmez. İleriki dönemde öncelikli hedefimiz uzlaşma. Uzlaşma olmazsa son çare kamulaştırmadır.

Sur'da yapılacak çalışma ne buranın boşaltılması, ne yıkılması, ne toplu konut yapılaşması ne de vatandaşların dışarı çıkarılıp başka insanların buraya getirilmesine ilişkindir. Sur'un içinde yapacağımız çalışma 2012 yılında kabul edilmiş Koruma Amaçlı İmar Planı çerçevesinde yapılacak. Vatandaşların mağdur olmaması için gerekli tedbirler alınıyor ve alınacak. Vatandaşların hiçbir şekilde mağdur olmayacağı çözüm yoluna gideceğiz. Kentsel dönüşüm mantığında Sur'a yaklaşmıyoruz."