Referanduma ''evet'' demişlerdi, pişman oldular!

Referanduma ''evet'' demişlerdi, pişman oldular!
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne "evet" diyen Terör örgütü Hizbullah’ın siyasi kanadı HÜDA-PAR, kararından pişman oldu.

Siyasi partiler yasasında yapılması gereken değişikliklerin ağırdan alındığını ve bugüne kadar değişikliğini yapılmadığını belirten HÜDA-PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, AK Parti'ye sert sözler sarf etti.

Sağlam, "Adalet, yönetimde istikrar için kurban edilmiş, Türkiye’de hukuk, daha da tartışmalı hale getirilmiştir" dedi.

"DEĞİŞİKLİK AĞIRDAN ALINMIŞ..."

Hizbullah’ın yayın organı Doğruhaber gazetesinden Abuzer Atasoy'un haberine göre, İshak Sağlam, şunları söyledi:

“16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş yapmıştır. Anayasa’da önemli bazı değişiklikler yapılmış, sistemin gerektirdiği uyum yasalarının bir kısmı da çıkarılmıştır. Ancak Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler yasasında yapılması gereken değişiklikler ağırdan alınmış ve bugüne kadar yapılmamıştır. Yeni sistem ile birlikte ‘Yönetimde İstikrar’ önemli oranda sağlanmış olsa da asıl yapılması gereken ‘Temsilde Adalet’ ile ilgili değişiklikleri yapılmadığından sağlanamamıştır. Yani adalet, yönetimde istikrar için kurban edilmiş, Türkiye’de hukuk, daha da tartışmalı hale getirilmiştir. Seçim mevzuatında değişikliklerin yapılmasının değerlendirildiği bu süreçte ‘yönetimde istikrar’ ile birlikte ‘temsilde adalet’in sağlanması temel hedef olmalıdır.”


ÖNERİLERDE BULUNDU

Sağlam, şu önerilerde bulundu:

“’Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun’, ‘Mahalli İdareler Seçimi Kanunu’ partiler ve adaylar arasında adil bir yarış ve temsilde adaleti sağlayacak şekilde değiştirilmelidir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hükümsüz olan yüzde 10 seçim barajı kaldırılarak temsilde adaletin önü açılmalıdır. Geniş halk kitlelerinin Meclis’te temsil edilmesinden korkulmamalıdır.

Siyasi Partiler Yasası, siyasi partilerin bütün faaliyetlerini her türlü baskı ve kaygıdan uzak özgür bir ortamda yapabilecekleri bir hüviyete kavuşturulmalı ve seçim dönemlerinde partilerin propaganda yapma imkanları adil hale getirilmelidir.

Siyasi partilere yapılan hazine ve seçim yardımı seçime girme yeterliliğine sahip tüm partilerin faydalanabileceği adil bir sisteme dönüştürülmelidir.”