Sadece Erdoğan’a oy çıkan sandıklarla ilgili şok iddia

Sadece Erdoğan’a oy çıkan sandıklarla ilgili şok iddia
Güncelleme:

CHP'li Özgür Özel, 24 Haziran seçimlerinde sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine oyların çıktığı seçim sandıklarına kayıtlı seçmen sayılarında yüksek bir artış olduğunu iddia etti.

CHP’li Özgür Özel, 24 Haziran’da oyların tamamının Erdoğan’a verildiği 500 sandıktaki seçmen hareketliliğini mercek altına aldı. 24 Haziran'dan önce bu sandıkların 147’sinde seçmen sayısı yüzde 10’un, 61’inde yüzde 50’nin üzerinde arttı.

Yerel seçimlere doğru muhalefet partileri “şaibeli seçmen kaydırma” işlemleriyle ilgili itirazlarını sürdürürken, 24 Haziran’daki seçmen hareketliliğini mercek altına alan CHP’li Özgür Özel, “ seçmen hareketliliği” açısından “şaşırtıcı” verilere ulaştı. Oyların tamamının Erdoğan’a verildiği sandıkların bazılarında seçmen sayının yüzde 761’e varan oranda artmış olması dikkati çekti.

Birgün gazetesinden Sebahat Karakoyun'un haberine göre muhalefetin 31 Mart yerel seçimleriyle seçmen listelerindeki “tuhaflıklara”, dikkat çekmeye devam ederken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 24 Haziran seçimlerinden yola çıkarak “seçmen hareketliliği” ile ilgili bir inceleme yaptı. Özel, yerel seçimler öncesinde seçmen hareketlilik oranının yüksekliğine vurgu yaptı.

GEÇERLİ OY, SEÇMEN SAYISINDAN FAZLA

Özel, şöyle devam etti: “Bu baskılar, bazı köy ve mahallelerde seçim sonuçlarına alenen yansımaktadır. Rejime kasteden anayasa değişikliğinin hayata geçtiği 24 Haziran seçimlerini incelediğimizde, Erdoğan’ın 500 sandıkta oyların yüzde 100’ünü aldığı görülmektedir. Bu 500 sandığın 198’inde ise geçerli oy sayısı seçmen sayısıyla ya eşit ya da seçmen sayısından daha fazla olarak kayıtlara geçmiştir ki, bu durum ‘güvenli seçim’kavramına çok uygun değildir. 24 Haziran seçimlerinde Erdoğan, 749 sandıkta oyların yüzde 99’unu veya daha fazlasını, 3 bin 456 sandıkta oyların yüzde 95’ini ya da daha fazlasını, 8 bin 866 sandıkta ise oyların yüzde 90’ını ya da daha fazlasını almıştır.” 

TÜMÜYLE ERDOĞAN ÇIKAN SANDIKLAR

Özel, Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerinde yüzde 100 oy aldığı 500 sandığın Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Adıyaman, Bayburt, Çorum ve Malatya illerinde yoğunlaştığını vurguladı. Seçmen artışının bu sandıkların 147’sinde yüzde 10’un, 61’inde yüzde 50’nin, 27’sinde ise yüzde 100’ün üzerinde olduğunu kaydeden Özel, “Türkiye genelinde seçmen artışının yüzde 1,9 civarında olduğu bir seçimde bu hareketlilik olağanın çok üzerinde olduğu gibi hayatın olağan akışına da aykırıdır” değerlendirmesini yaptı.

"YÜZDE 761’LİK ARTIŞ"

Özel, 24 Haziran’da “Erdoğan” diyen sandıklardaki dikkati çeken seçmen artış oranını şöyle özetledi: “Gümüşhane’nin Merkez ilçesine bağlı Yukarıyuvalı köyünde yüzde 761, Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı İçlikavak köyünde yüzde 490, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Dölek köyünde yüzde 451,4, Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Göllüce mahallesinde yüzde 375,6, Ankara’nın Haymana ilçesine bağlı Yergömü mahallesinde yüzde 300, Çankırı’nın Şabanözü ilçesine bağlı Çerçi köyünde yüzde 275,5, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Cemalli köyünde ise yüzde 215 oranında olmuştur.”

Birgün