Sandık başında skandal görüntüler ! Savcılık soruşturma başlattı

Sandık başında skandal görüntüler ! Savcılık soruşturma başlattı
Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bir okulda toplu ve açık şekilde oy kullanıldığı iddiası sosyal medyaya bomba gibi düştü. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandık başına gitti. Oy verme işlemleri devam ederken, sosyal medyada skandal görüntüler paylaşılıyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Gap Anadolu Lisesi'nde çekildiği iddia edilen görüntülerde 1043 nolu sandıkta toplu ve açık şekilde oy kullanıldığı görülüyor.

Öte yandan merkez Haliliye ilçesinin Uluhan Mahallesi'nde de İmam Hatip Ortaokulu'nda darp edildiğini belirten CHP'li sandık görevlileri jandarmaya giderek şikayetçi oldu.

Sosyal medyada büyük tepki çeken görüntülerin ardından vatandaşlar Twitter'da, #Urfaseçimleriiptaledilsin etiketi altında binlerce mesaj paylaştı.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER:

YSK BAŞKANI: GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNDUK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Suruç'taki bazı sandıklarda asayişe yönelik duyumlar alınması üzerine kurul tarafındanidari, adli ve seçim hukuku açısından işlem yapılması için gerekli girişimlerde bulunulduğunu bildirdi.

Başkan Güven, AA muhabirinin, Suruç'taki bazı sandıklarda oy kullanma işlemlerine yönelik iddialarla ilgili sorularını yanıtladı. 

Seçimin Türkiye genelinde sükunet içinde geçtiğini, katılımın iyi olduğunu belirten Güven, Suruç'taki bazı sandıklarla ilgili asayişe yönelik duyumlar alındığını söyledi. 

Sadi Güven, "Duyumlar üzerine kurulumuzca idari, adli ve seçim hukuku açısından işlem yapılması için ilgili makamlara gerekli girişimlerde
bulunulmuştur." dedi. 

Başkan Güven, 08.00'de başlayan oy verme iş ve işlemleriyle ilgili şu ana kadar önemli bir olumsuzluğun kendilerine bildirilmediğini dile getirdi.

Şanlıurfa'da bir araçta 4 çuval oy pusulası ele geçirildiŞanlıurfa'da bir araçta 4 çuval oy pusulası ele geçirildi

ŞANLIURFA VALİLİĞİ: ÖLÜM İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR

Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle: "Suruç ilçesinde 14 Haziran günü yaşanan ve adli, idari soruşturması devam eden olaylar üzerinden yanlış ve abartılı bir algı yürütülmeye çalışılmaktadır. Seçimlerin güvenlik içinde gerçekleşmesine yönelik Suruç ilçemizde her türlü tedbir alınmıştır.

Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Suruç ilçemizde çıkan olaylarda ölü olduğuna dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

BAŞSAVCI: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan iddialarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Suruç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından bazı iddiaların araştırılması için Suruç Cumhuriyet Başsavcılığımıza suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu hususlar ile oyların kullanımı ve bir okulun çevresinde yaşanan yaralama olayıyla ilgili gerekli soruşturma işlemleri başlatılmıştır."

Usulsüz oy kullanan ve yaralama olayına karışanların yakalanması için gerekli talimatlar en hızlı şekilde verilmiştir. Suruç Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı üzerine usulsüz oy kullanmaya çalıştığı tespit edilen 4 kişi, oy pusulalarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alınmıştır."

CHP YSK'YA BAŞVURDU

Şanlıurfa başta olmak üzere birçok ilde yaşanan toplu oy kullanma ve müşahitlere saldırı iddiları üzerine CHP, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

Alınan bilgiye göre, CHP’nin dilekçesinde, müşahitlerin köylere sokulmaması ve toplu oy kullanımı olaylarına karşı YSK’nın önlem alması istendi. CHP’nin Urfa’da yaşananlar konusunda YSK’ya 4 ayrı başvuru yaptığı öğrenildi. CHP tarafından YSK’ya yapılan başvuru sayısının 10 olduğu ifade edildi. CHP’liler, Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde henüz oy kullanma saati başlamadan bir sandıkta kullanılmış 100 oy tespit etti.

HÜKÜMETTEN İLK YORUM

Suruç'ta seçimle ilgili iddialar hakkında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, "Ortalama 15 yıldan bu yana siyasetin içerisindeyim. Birçok seçime girdim, şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim en sakin geçen seçimlenden birisidir. Suruç olaylarıyla ilgili olarak seçimin başarısının, özellikle AK Parti'nin başarısının gölgelenmeye çalışıldığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

CHP SÖZCÜSÜ TEZCAN'DAN AÇIKLAMA

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ise Parti Genel Merkezi'nde, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Urfa’da milletvekillerimiz gerekli müdahaleyi yaptı. YSK’ya gerekli müraacatı yaptık. Gördüğünüz gibi oylar kullandırılmadan sandığa oy atılıyor. Geceden kulllandırılmış oylar erkenden getirilip sandığa atılan oylar var. Uluhan ilköğretim okulunda müşahitlerimiz darp edilmiştir. İçeride görev yapanlar dışarıyla çıkarılıyor. Şanlıurfa Eyyübiye bölgesinde sandık müşahitlerinin fiilen sandık kurulu üyesi olmasına rağmen görevliler içeri alınmıyor. Şanlıurfa’da bu olayların tümü tespit edilip ilçe seçim kurallarına bildirildi. Suruç'ta sokaklarda silahlı kişiler geziyor. Urfa sorunlu bir nokta olarak en yoğun şikayetlerin geldiği ilçe olmuştur. Oyların çalınmaması için aynı hassasiyetle göreve devam edeceğiz. Vali olmak üzere, YSK Başkanı'na buradan çağrımızdır. Silahlı çetelerin dolaştığı bir yerde güvenli seçim olamaz.

"SİLAHLI KİŞİLER AYAN BEYAN GEZİYOR"

Suruç ilçesinde sokaklarda silahlı kişiler ayan beyan geziyor. Vatandaşın özgürce oy kullanmasının önüne geçenler bunun hesabını hukuk önünde vereceklerdir. Sabahın erken saatlerinden beri Urfa en yoğun şikayetlerin geldiği nokta olmuştur. Bundan sonraki sayım döküm işlemlerinde de aynı şekilde göreve devem edeceğiz. Şanlıurfa’daki süreç pis kokuların geldiği bir süreçtir. Bu konuda kamu görevlilerini adil görev yapmaye davet ediyoruz.

Seçiniz...

Etiketler suruç seçim 2018