Seçim sistemi değişiyor; çoklu pusulaya çözüm aranıyor

Seçim sistemi değişiyor; çoklu pusulaya çözüm aranıyor
Güncelleme:

Yerel seçimlerde çok sayıda geçersiz oyun çıkma sebebinin "çoklu seçim pusulası" olduğu iddia edildi. AK Parti kurmayları yerel seçimlerdeki çoklu pusula uygulamasını nasıl değiştirebileceklerinin üstüne çalışmaya başladı.

Yerel seçimler olması nedeniyle birden çok oy pusulasının bulunmasının seçmenin oy kullanma işlemindeki hatasını artırdığına yönelik veriler, son yapılan 24 Haziran milletvekili genel seçimi ile 31 Mart yerel seçimi arasında kendini belirgin olarak gösterdi.

Star gazetesinden Şerife Güzel'in haberine göre 57 milyon 093 bin 410 seçmenin bulunduğu 31 Mart yerel seçimlerinde, 48 milyon 340 bin 184 oy kullanıldı. 

Katılım oranının yüzde 84,67 olduğu seçimlerde geçerli oyların sayısı 46 milyon 431 bin 717 oldu. 

2 MİLYON GEÇERSİZ OY 

Vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandık başına gitmesine rağmen, oyunu düzgün kullanamadığı için iradesi sandığa yansımayan ve ‘geçersiz oy’ kullanan vatandaşların sayısı 1 milyon 908 bin 467 oldu. Yaklaşık iki milyon vatandaşın, sandığa gidip oyunu kullanmasına rağmen, yaptığı yanlışlıklar veya bilinçli bir ‘protesto’ şekli olarak oyunu geçersiz kılacak işlemlerinden ötürü oyları geçersiz sayıldı. 

SEÇMEN AZALDI HATA ARTTI 

Bu rakam, son yapılan 24 Haziran milletvekili genel seçimleriyle kıyaslandığına, geçersiz oyların sayısındaki artışın, ‘yerel seçim’ nedeniyle yükseldiği yorumlarının güçlenmesine yol açıyor. 59 milyon 367 bin 469 kayıtlı seçmenin bulunduğu 24 Haziran seçimlerinde, yüzde 86.24’lük katımı oranıyla, 51 milyon 197 bin 959 seçmen oy kullandı. Geçerli oyların sayısı 50 milyon 68 bin 627 olurken, geçersiz oy sayısı 1 milyon 129 bin 332 olarak gerçekleşti. Seçimlere katılım oranındaki yükseklik nedeniyle, 31 Mart’a göre hem sandığa giden seçmen sayısının fazla olmasına rağmen geçersiz oyların sayısı yaklaşık yarı yarıya denebilecek kadar az. 

BİR GEÇERLİ İKİ BOŞ 

AK Parti kurmaylarının detaylı şekilde hazırlayacakları raporlarda geçersiz oylara sebep olan unsurlar tespit edilecek. Diğer taraftan sandıktaki usulsüzlüklerin yanı sıra ilk belirlemelere göre geçersiz oylardaki artışa yaşlıların, birden çok pusulanın tek tek mühürlenmesi konusunda yaşadığı kafa karışıklığı da etkili oldu. AK Parti kurmaylarının tespitlerine göre, pusulayı alıp kabine giren vatandaş, en üstteki pusulayı mühürlediğinde tüm pusulaların da mühürlenmiş olacağı gibi bir mantıkla hareket ederek diğerlerini mühürlemeden sandığa atıyor. Dolayısıyla da bir pusulada belirttiği oyunun diğerleri için de geçerli olacağını düşünüyor. Böylelikle vatandaş, attığı tek mühürlü pusuladaki oyu geçerli sayılırken, sandığa ‘boş’ olarak atılan diğer iki pusula ise ‘geçersiz’ hanesine yazılıyor. 

 
 
 

Star