Seçimlerin rengini değiştirecek analiz

Seçimlerin rengini değiştirecek analiz

1 Kasım seçimleri için HDP'nin oylarını değiştirecek kritik detay...

1 Kasım seçim sonuçları için en son erken seçim anketi sonuçlarını Radikal yazarı Cengiz Çandar bugünkü köşesinden analiz etti. Çandar'a göre, 1 Kasım seçim sonuçları anketlere göre koalisyona işaret ediyor.

Radikal yazarı Cengiz Çandar, 1 Kasım erken seçim anket sonuçlarını bugünkü köşesinden analiz etti.

Yüksek Seçim Kurulu-YSK'nın seçim yasaklarının başlaması nedeniyle anketlerde yer alan oy oranlarını yazamayan Çandar, 1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin 'tahminde' bulundu.

Çandar'a göre, AK Parti'ye yakın iki anket şirketi dışında yayınlanan tüm anketlerde seçim sonuçlarının 'koalisyonu' işaret ettiğini yazdı. 

HDP'YE OY VERECEKLER KENDİNİ GİZLİYOR!

Cengiz Çandar, artan terör olayları nedeniyle HDP'ye oy verecek kesimlerin de kendini gizlemeye başladığını ve bu gizlenme nedeniyle HDP oy oranında 1-2 puanlık yükselişin sözkonusu bile olabileceğini ileri sürdü.

Hangi parti kaç oy alır kaç vekil çıkarır 8 anket sonucuEn son erken seçim anketi yayınlayan 8 anket firmasının son oy oranlarını sizler için derledik. İşte 8 ayrı firma tarafından yapılan 1 Kasım erken seçim anketlerinin sonuçları ve partilerin çıkaracakları vekil sayıları.

10 GÜNDE SEÇMENİN FİKRİ DEĞİŞİR Mİ?

"İktidar safında bilinen iki şirket, AKP'nin tek başına hükümet kurmasına yetecek sayı, pamuk ipliğine bağlı, sınırda duruyor" da diyen Çandar, 'olağanüstü bir hal' olmazsa seçmenin tercihinin seçime kadar değişmeyeceğini öngördü. 

Cengiz Çandar'ın bugünkü köşe yazısından aktardığı en son seçim anketi sonuçları ve yorumları şöyle:

"....

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi dışındaki isabetsiz tahmini dışında, genellikle, çok yakın oranlar bulmuş olan ve bu nedenle saygınlığı bulunan Konda’ya ait olduğu ileri sürülen son ankette,

AKP’de bir önceki ayın bulgularına oranla bir puan dolayında düşüş, buna karşılık CHP’de hatırı sayılır bir artış söz konusu.

Konda dışında kalan şirketler arasında, “son 5 seçimi bilen” diye sıfatlandırılan Andy Ar’ın sonuçları ile özellikle son seçimlerdeki isabeti hatırlanan bir başka saygın şirket Metropoll’ün rakamları birbirlerine oldukça yakın.

1 Kasım, esas itibarıyla, 7 Haziran seçiminden farklı bir “sonuç” üretmemiş olacak.

 Andy Ar, Metropoll, Gezici, Sonar, Anar, Samer ile iktidarla içiçe bilinen Pollmark ve ORC’nin tahminleri biraraya getirilip ortalaması alındığında, ortaya çıkan sonuç, AKP’nin tek başına iktidar kuracak çoğunluğu elde edememesine karşılık, HDP’nin sınırı rahatlıkça geçeceği görünüyor.

İktidar safında bilinen iki şirketten başka AKP’nin tek başına hükümet kuracak milletvekili sayısı tutturabileceğini gösteren başka hiçbir şirket bulunmuyor.  Ayrıca, söz konusu o iki şirketin bulgularına göre, AKP’nin tek başına hükümet kurmasına yetecek sayı, pamuk ipliğine bağlı, sınırda duruyor.

HDP’Yİ BARAJ ALTINDA GÖREN TEK BİR ŞİRKET YOK

Bu tahminlere, bir de, 7 Haziran’dan bu yana HDP üzerinde inanılmaz baskılar yapıldığı dikkate alınırsa, HDP’ye oy verme eğiliminde olan insanların bir bölümünün tercihlerini gizlediğine dair bir yargıda da bulunulabilir. Bu da, zaten rahatlıkla baraj üzerine gözüken HDP’nin oy oranının bir-iki puan daha fazla çıkmasının sürpriz sayılmaması gerektiğini anlatır.

Büyük ölçüde birbiriyle örtüşen ve kesişen anketlerin işaret ettiği böyle bir tablo gerçekleştiği takdirde, birçok kişinin  düşüncesine uygun şekilde, 1 Kasım, esas itibarıyla, 7 Haziran seçiminden farklı bir “sonuç” üretmemiş olacak.