Selahattin Demirtaş'tan TAK cevabı

Selahattin Demirtaş'tan TAK cevabı

HDP lideri Demirtaş, PKK uzantısı TAK terör örgütü ile ilgili soruya böyle yanıt verdi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BBCTürkçe'ye konuştu. Demirtaş, "Örgütün tamamen faaliyetlerini durdurması ve dağıtılmasını talep ediyor musunuz" sorusuna "Elbette" yanıtını verdi.

Terör örgütü PKK uzantısı TAK son olarak Vezneciler saldırısın üstlenmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Brüksel ziyareti sırasında Brüksel bürosundan telefonla BBCTürkçe'nin sorularını yanıtladı. Demirtaş'tan TAK'la ilgili soruya da yanıt geldi.

Haklarındaki davalarla ilgili savcılığa gitmeme tavrını sürdürdüklerini belirten Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı üzere, "PKK'dan hükümete silahları bırakmayı hazırız mesajları iletilmesiyle" ilgili kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi.

Demirtaş, Abdullah Öcalan ile devlet yetkilileri arasındaki görüşmelerin diyalog anlamına gelmeyeceğini belirtti.

HDP Milletvekili Altan Tan'ın partiyi eleştirileriyle ilgili "HDP'yi tümden yok sayan ve partinin varlık nedenini sorgulayan düşünceler o milletvekilimizin aslında bir yol ayrımına geldiğini gösterir" dedi.

"TAK'A FAALİYETLERİNİ DURDURMA ÇAĞRISI"

BBCTürkçe'deki röportajda TAK'la ilgili şu ifadeler yer aldı:

"Demirtaş, TAK'la ile ilgili sorularımızı yanıtlarken sivillere yönelik eylemlerin 'terör' eylemi kapsamında değerlendirdiklerini belirtti:

"Bizim dışımızda TAK'a dönük, doğrudan TAK'ı sert bir şekilde eleştiren, uyaran veya bu tür eylemlere son vermesi çağrısı yapan başka hiçbir parti yok aslında.

"Bizim hiçbir şekilde bu tür, sivilleri doğrudan hedef alan terör eylemleriyle hiçbir alakamız olamaz. Hiçbir şekilde HDP'nin hoşgörüsü veya toleransı olamaz.

"Biz bu isimle eylem yapan örgüte hep çağrı yaptık ve bu tür eylemleri yapmamalarını ve bundan sonra bu tür eylemleri yapacaklarına ve artıracaklarına dönük tehditleri de geri çekmeleri gerektiğini ifade ettik."

"Siz açık olarak, bu örgütün tamamen faaliyetlerini durdurması ve dağıtılmasını talep ediyor musunuz?" sorusuna Demirtaş şu cevabı verdi:

"Elbette ki. Böyle bir örgütün kimseye faydası olduğunu hiçbir zaman düşünmedik, tam tersine zarar verdiği çok açık bir şekilde ortada."

Demirtaş, haklarındaki davalarla ilgili savcılığa gitmeme tavrını sürdürdüklerini de belirtti ve olası zorla getirme kararlarıyla ilgili, "Savcı bu kararı alabilir tabi. Buna yetkisi var. Bu durumda bizi polis zoruyla savcılığa veya mahkemelere çıkarmak durumunda kalacaklar. Takdir onların tabii ki" dedi.

BBC Türkçe