Şentop: ''Adı konmamış bir tartışma yaşıyoruz''

Şentop: ''Adı konmamış bir tartışma yaşıyoruz''
Güncelleme:

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa tartışmalarına ilişkin açıklamada bulunarak, “Adı konmamış bir anayasa tartışması zaten yaşıyoruz. Hükümet sistemi bağlamındaki tartışmalar, kimse adını söylemiyor ama esasen anayasa tartışmasıdır” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “100. Yıl Perspektifiyle 1921 Teşkîlât-ı Esâsîye Kanunu ve Millî Egemenlik Sempozyumu”nun açılış konuşmasını yaptı.

‘Yeni Anayasa’ tartışmalarına değinen Şentop, Türkiye’de adı konmamış bir Anayasa tartışmasının yapıldığını savundu. Şentop şunları kaydetti:

“Bütünüyle yeni bir Anayasa yapılmasına yönelik tartışmayı Türkiye'de genişleterek desteklememiz lazım. Önümüzdeki günlerde bu tartışmanın daha da yoğunlaşacağını ümit ediyorum. Sadece birtakım slogan ve ilkeler düzeyinde bir tartışma, Türkiye'yi ileriye taşımaz. Adı konmamış bir anayasa tartışması zaten yaşıyoruz. Hükümet sistemi bağlamındaki tartışmalar, kimse adını söylemiyor ama esasen anayasa tartışmasıdır.”

‘GÜVENLİK SORUŞTURMASI’ TEKLİFİ

AK Parti’nin Meclis Genel Kurulu’nda reddedilmesine rağmen İç Tüzüğe aykırı şekilde tekrar oylanmasına karar verilen ‘güvenlik soruşturması’ yasa teklifine de değinen Şentop, bu olayın daha önce 1988 ve 1992’de iki kez yaşandığını ve Anayasa Mahkemesi’nin bunun “Anayasa’ya aykırı olmadığı” yönünde karar verdiğini iddia etti. Şentop, muhalefetin yaptığı eleştirilerin ‘cahilce’ olduğunu öne sürdü.