Sinan Oğan ve Koray Aydın isyan etti: İlk defa duyduk

Sinan Oğan ve Koray Aydın isyan etti: İlk defa duyduk

Sinan Oğan ve Koray Aydın, MHP'nin tüzük kurultayında gündeme gelen maddelerin çoğunu ilk defa gördüklerini söyledi.

MHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan eski MHP Milletvekili Sinan Oğan, "İsterseniz 'ayrışma' deyin, isterseniz başka bir şey deyin ama burada eğer ortak bir iş yapılıyorsa tüzük kurultayında tüzük maddeleri değiştirilecekse bu maddelerin tamamı beraber getirilir, masaya yatırılır, görüşülür ve kabul edilir ama gündeme getirilen tüzük maddelerinin hepsini biz neredeyse ilk defa duyduk. Bizden saklandı." dedi. Koray Aydın ise "Tüzük maddelerini biz de burada gördük" diye konuştu.

Çağrı Heyeti'nin topladığı MHP'nin 6. Olağanüstü Kongresi'nin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Oğan, öncelikle, delegelerin isteğiyle divan başkanlığı için oluşturulan iki ayrı listeyi tek listeye indirdiklerini belirtti.
Oğan, "Zira delegelerimiz burada birlik, beraberlik istiyordu. Listede de bir dayatma söz konusu olduğu için biz buna itiraz ettik. Zaten yıllardır bu parti ne çekiyorsa dayatmalardan çekiyordu. O sebeple bir tek liste yapma isteği hasıl oldu. Delege de bunu talep etti." diye konuştu.

2298065.jpg

"Biz de delegenin isteği çerçevesinde bir ortak listeye gittik ancak ortak listeye gittikten sonra ortaya konan tüzük maddelerinin tamamına yakınından biz burada haberdar olduk." ifadesini kullanan Oğan, şunları kaydetti:
"Çünkü bu tüzük maddeleri bizim üzerinde çalıştığımız, ortak müzakere ettiğimiz tüzük maddeleri değildir. Biz 63/4'ün değiştirilmesi ve bununla da herhangi bir hukuki sıkıntı yaratmadan 10 Temmuz seçimlerine gitmeyi daha doğru buluyorduk. Şimdi çok sayıda tüzük maddesi değiştiği için bu belki de çok sayıda mahkeme kararını beraberinde getirecektir. MHP'nin daha fazla mahkemelerde uğraşmasına sebebiyet olacaktır. İnşallah böyle bir şey söz konusu olmaz ama endişelerimi de ifade etmek durumundayım."

2298001.jpg

GENEL MERKEZ GEMEREK MAHKEMESİ BULUR

Gazetecilerin, "O zaman artık her madde için ayrı ayrı mı mahkemeye gidilebilir?" sorusunu yanıtlayan Oğan, "kısa ve öz" bir tüzük değişikliği yapılması gerektiğini kaydetti. Oğan, şunları söyledi: "Yani inşallah gidilmez ama Genel Merkez bir Gemerek Mahkemesi'ni her halükarda bulur. Dolayısıyla Genel Merkezin Gemerek Mahkemesi bulması da zor olmadığına göre durumu basitleştirmek lazımdı. Daha basit, daha kısa ve öz bir tüzük değişikliği yapmak lazımdı. Bunu yaptığımız takdirde bu tür Gemerek mahkemelerinin önünü kesmiş olurduk ama bugün getirilen çok sayıda tüzük değişikliği elbette ki her birisi ayrı ayrı mahkemeyi beraberinde getirebilir. İnşallah genel merkez yapmaz bunu ama Genel Merkezimizi de az çok tanıyoruz. Dolayısıyla Genel Merkez bir hukuk süreci başlatacak gibi gözüküyor." ifadelerini kullandı. 

"BİR TEK MERAL HANIM BİLİYORDU"

"Genel Merkez bazı tüzük maddelerinin değiştirilmesi için bazı delegeler üzerinden teklif mi verdi, onu mu demek istiyorsunuz?" sorusuna Oğan, "Hayır, Genel Merkez önerge sunmadı, önergeyi divan sundu ama divanın önergelerini genel başkan adaylarının birisi hariç hiçbirisi bilmiyordu. Bir tek herhalde Meral Hanım biliyordu." karşılığını verdi.  

BİZ İLK DEFA DUYDUK

Sizin aranızdaki ayrışma daha da su yüzüne çıktı diyebilir miyiz?" sorusu üzerine Oğan, "İsterseniz 'ayrışma' deyin, isterseniz başka bir şey deyin ama burada eğer ortak bir iş yapılıyorsa tüzük kurultayında tüzük maddeleri değiştirilecekse, bu maddelerin tamamı beraber getirilir, masaya yatırılır, görüşülür ve kabul edilir ama bu gündeme getirilen tüzük maddelerinin hepsini biz neredeyse ilk defa duyduk. Bizden saklandı." ifadelerini kullandı.
Oğan, "Meral Hanım'a bunu söylemediniz mi?" sorusuna ise "Yani bu saatte bunu söylemenin de bir manası yok." yanıtını verdi.

 KORAY AYDIN: BİZ BURADA GÖRDÜK

Genel Başkan adaylarından eski MHP Milletvekili Koray Aydın ise "Tüzük maddelerini biz de burada gördük" dedi.     MHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Aydın, MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı 6. Olağanüstü Kongre'nin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tüzük değişikliklerine ilişkin maddeleri sabahkendisinin de kongre salonunda gördüğünü söyledi.      

Tüzük değişikliğiyle ilgili üzerinde çalışılması gereken maddelerle ilgili Meral Akşener'in avukatları ile görüşme yapmak istediklerini ancak avukatların gelmediğini iddia eden Aydın, "Tüzük maddelerini biz de burada gördük. Halbuki burada hangi maddelerin değiştirileceği konusunda bir çalışma yapmıştık. Onlara uygun olarak bir hukuk dilinin oluşturulması, hata payının ortadan kaldırılması ve mahkemeye düşecek ve iptale neden olacak maddeler üzerinde takım çalışması yapılması zorunluydu." dedi.  Kongrenin toplanmasının ana nedenlerinden bir tanesinin de "olağanüstü kongrelerde seçim yapılamaz" maddesinin değiştirilmesi olduğunu vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:     

"O madde bağımsız olarak oylandı ve değişti. Genel merkezimiz de 10 Temmuz ile ilgili kongre kararını açıkladı. Yaklaşık 10 gündür gazete ilanları çıkıyor. Bundan geri dönüşün olmayacağını düşünüyorum. Bu kurultayın yapılmasına mahkeme karar verdi, Yargıtay da onadı. Bunun geçersiz olacağını düşünmek hukuken mümkün değil. Top şimdi genel merkezimizin ayağında. Genel merkezle aynı güne, aynı salona karar aldık. Artık kapıları birbirimize açacağız.     

'Hukuksuzdur' söylemlerini, katılımın az olması için bir siyasi manevra olarak görüyorum. Demokrasi sınavından MHP yüz akıyla çıkmıştır. Bana göre buradan seçilecek genel başkan Türkiye'nin başbakanı olacak. Artık bu halka mal oldu, geniş kitlelere yayıldı ve bu kabul edildi."      

"Bu durumda Sayın Devlet Bahçeli de çıksa başbakan olur öyle mi?" sorusu üzerine Aydın, "Evet tabii ki kim seçilirse o başbakan olacak. Ben de kendimin seçileceğini düşünüyorum." ifadesine yer verdi.     

Hürriyet