Skandallar bitmiyor: Belediye başkanının 7 danışmanına 1 milyon lira maaş

Skandallar bitmiyor: Belediye başkanının 7 danışmanına 1 milyon lira maaş
Güncelleme:

AK Parti Pendik Belediyesi’nin 7 başkan danışmanına yılda toplam 1 milyon TL’nin üzerinde maaş ödediği ortaya çıktı.

AK Parti’li İstanbul Pendik Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri Nerze Özyurtlu ve Haydar Erkol, belediyenin Denetim Komisyonu Raporu’na karşı çarpıcı tespitlerin yer aldığı bir şerh raporu hazırladı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, söz konusu raporda, AK Parti’li Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin’in danışmanları için binlerce lira harcandığı, belediye bütçesinden gerici vakıflara binalar kiralandığı ve yandaşların şirketlerine yüz binlerce lira ödendiği ifade ediliyor.

 AYDA 13 BİN TL MAAŞ
Rapora göre, Belediye Başkanı Ahmet Cin’in tam yedi danışmanı bulunuyor. Bir danışmana belediye kasasından her ay yaklaşık 13 bin lira maaş ödeniyor.

Ayrıca bu danışmanlara araç tahsis ediliyor ve danışmanların cep telefonu faturaları yine belediye tarafından ödeniyor. Belediye kasasından yedi danışmana ödenen bir yıllık toplam maaş tutarı ise 1 milyon 90 bin lirayı buluyor.

Raporda, nüfusu iki milyondan az olan büyükşehir belediyelerinde en fazla beş danışmana maaş ödenebildiğine de dikkat çekiliyor. İlçe belediyelerinde ise danışman kadrosu için bir sınırlama bulunmuyor.

211 BİN LİRA KİRA ÖDEMİŞLER
Rapora göre Pendik Belediyesi, Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile AK Parti’yle yakın ilişkileri olan gerici Yedi Hilal Derneği için bina kiralayarak binlerce lira harcıyor. Yalnızca TÜGVA’nın kullandığı bina için belediye kasasından aylık 11 bin 250 lira, yıllık 135 bin lira kira ödeniyor.

 Belediye, Yedi Hilal Derneği için de iki ayrı bina kiralamış durumda. Derneğin öğrenci evi olarak kullandığı iki taşınmaz için belediye kasasından aylık 6 bin 348 lira, yıllık 76 bin 176 lira kira ödeniyor.

Dolayısıyla Yedi Hilal Derneği ile TÜGVA için Pendik Belediyesi’nin kasasından çıkan toplam kira tutarı yıllık 211 bin lira. Raporda, “Belediyelerin tarafsız olarak kamuya yararlı bütün derneklere ve ilçe için faydalı hizmet yapan kuruluşlara hiçbir siyasi ayrım yapmadan yardım etmesi gerekir; fakat yardımlar sadece belediye yönetimindeki siyasi anlayışa yakın derneklere yapılmıştır” deniyor.

KİRALARDA KAMU ZARARI
Raporda, AK Parti’li belediyenin 43 taşınmazını kiraya verdiği ve bunların bazıları ucuza kiraya verilerek kamu zararı oluşturulduğu da belirtiliyor.

Örneğin belediye, Pendik Sanayici ve İş Adamları Derneği’ne (PEDİAD) tahsis etmiş olduğu arsa ve üzerindeki yapıdan yıllık 107 bin 748 lira kira alıyor. Çevredeki yapıların kira bedelinin ise çok daha yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda, “Dolayısıyla kira tutarı son derece düşük kalmıştır. Böylelikle Pendik Belediyesi’nin kasasına giren gelirin azalmasına sebebiyet verilmiş ve sonuç itibarıyla kamu zararı oluşturulmuştur” ifadeleri kullanılıyor.

 PARK ALANINDA KEBAPÇI
Rapora göre AK Parti’li belediye, imar planlarında park alanı fonksiyonunda olan dört parseli, ticari faaliyeti olan firmalara kiraya verdi. Bu dört parselden üçü, belediye iştiraki olan şirkete, biri ise Uzunlar Kebap olarak bilinen firmaya kiralandı. Dolayısıyla park olması gereken alanda kebapçı faaliyet gösteriyor ve belediye buradan gelir elde ediyor.

İHALELER AK Parti’LİLERE
Raporda, “Pendik Belediyesi’nde de siyasi bağlantıları olan kişilerce doğrudan temin ve açık ihale usulü ile alınmış çok sayıda ihale olduğuna” dikkat çekiliyor. Bu kişiler arasında AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ömer Faruk Akbulut’un yanı sıra bir AK Parti Pendik ilçe delegesi ve AK Parti’li belediye meclis üyelerinin hemşerileri de bulunuyor. Raporda, bu ihaleler şu şekilde sıralanıyor:

-Sosyal yardım amaçlı gıda alışveriş kartı alım işi ihalesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) AK Parti’li meclis üyesi Ömer Faruk Akbulut’un ortağı olduğu Metropal Kurumsal Hizmetleri A.Ş.’ye 1 milyon 347 bin TL’ye verildi. AK Parti’li Ömer Faruk Akbulut, aynı zamanda TÜGVA Mütevelli Heyeti üyesi.

-AK Parti Pendik İlçe Delegesi Hüseyin Ova’dan 84 bin TL’ye halı alındı.

-AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen bir şirkete “Yedekleme ve Görsel Arşiv Yazılımları Lisansı Alımı ve Pendik Klasik Sanatlar Merkezi Web Sayfası Tasarımı Alımı” adı altında 94 bin 800 lira ödendi.

-Yine AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen bir başka şirkete, “Logo-Motto Hazırlanması, Kurumsal Kimlik Hazırlanması, İletişim Projeksiyon Raporu Hazırlanması ve Kampanya Konsept Oluşturulması Hizmeti Alımı + İletişim Çalışmaları Hizmet Alımı İş” adı altında 190 bin lira ödendi.

-Bayat ekmek toplama kutusu da AK Parti’li Pendik Belediyesi yöneticilerin yakınlarından 85 bin liraya alındı.

Birgün