Son anket ! Rusya krizinde halk ne diyor ?

Son anket ! Rusya krizinde halk ne diyor ?

Düşürülen Rus uçağının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan halk desteği ne durumda ? İşte son anket..

Gezici Araştırma Şirketi, sınırı ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağının ardından yaşanan kriz sonrası yaptığı ilk kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre uçak krizi sonrası Başkanlık sistemine olan destek rekor düzeyde arttı. Vatandaş “Rus uçağının düşürülmesini ‘doğru’ bulurken, yeni Anayasa hakkındaki görüşler de değişti.

Gezici Araştırma Şirketi tarafından; 16 il ve 26 ilçede 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere toplam 1.264 katılımcı üzerinde yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

1-20151207144157.jpg

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bahsettiği başkanlık sistemini destekliyor musunuz?” sorusuna % 53,5 oranında evet yanıtı gelirken, ankete katılanların % 40,2’i de ‘hayır’ dedi. Başkanlık sistemine AKP seçmeninden sonra en büyük desteği MHP seçmeninin verdiği gözlendi.  7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde Başkanlık sistemine desteğin % 32 – 35 civarında olduğu hatırlatılan araştırmada rakamlar arasındaki büyük fark dikkat çekti.

2-20151207144157.jpg

“RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ DOĞRU”

Katılımcıların yüzde 91′i “Rus uçağı Türkiye’nin sınırını ihlal etmesi sonucunda angajman kuralları gereğince vuruldu, Rus uçağının düşürmesini doğru buluyor musunuz?” şeklindeki bir soruya ise ‘evet’ yanıtını verdi.

3-647.jpg

ERDOĞAN’A DESTEK TAVAN YAPTI

1 Kasım seçimleri sonrasında CHP ve MHP seçmeninden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ciddi destek geldi. CHP’lilerin % 67’si ve MHP seçmenin % 88’i Erdoğan’nın Türkiye açısından süreci iyi yönettiğini savundu.

Araştırma sonucuna ilişkin konuşan Murat Gezici; “Rusya krizi Türkiye halkını birleştirici bir kriz haline getirdi, Farklı siyasi parti seçmenlerinin ortak noktada buluşturdu ve Sn. Erdoğan’a ve Cumhurbaşkanlığı bakamına destek artı. Ülkenin en güvenilir kurumları arasında Cumhurbaşkanlığı TSK’dan sonra 2. sırada yer aldı” dedi.

Gezici “İdeal bir anayasanın çözeceği düşünülen ana sorunların başında “Türk, Kürt, Sünni, Alevi gibi her tür farklılık arasında eşitlik” isteği öne çıkıyor. İkinci olarak ekonomik durumun büyümesine katkı vereceğini düşünerek evet dediği görülüyor. Yeni anayasada “Toplumun tüm kesimlerinin katıldığı ve uzlaştığı bir anayasanın kabul edilebilir bir anayasa olacağı” fikri hakim olduğu sürece yeni anayasa referandumu halk dan % 60 üzerinde destek alarak geçeceği görünüyor. Türk halkı güçlü devlet olma yolunun Başkanlık sisteminde yattığını düşünüyor” diye konuştu.