Sosyal medya için komisyon kurulacak!

Sosyal medya için komisyon kurulacak!
Güncelleme:

Siyaset kulislerinde, Erdoğan’ın gündeme getirdiği sosyal medya düzenlemesinin Meclis’in bu dönemine yetişmediği, Ekim ayında başlayacak yeni yasama yılında gündeme getirileceği belirtiliyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği sosyal medya düzenlemesinin Ekim ayına kaldığı bildirildi.

Erdoğan’ın canlı yayınının gençler tarafından ‘dislike’ edilmesi ve damadı Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak’ı hedef alan paylaşımlar sonrası gündeme getirilen sosyal medya düzenlemesinde düğüm çözülemedi. Meclis kulislerinde, planlanan teklifin Meclis’in yeni dönemi olan Ekim ayına kaldığı belirtiliyor. Ancak kulislerdeki iddialarda Saray’ın söz konusu düzenleme için atma ihtimali olan ani bir adım için de açık kapı bırakılıyor.

BİLİŞİM KOMİSYONU

Teklife dair Meclis’teki gelişmeler bununla da sınırlı değil.

TBMM'de bilişim alanına ilişkin ihtisas komisyonu kurulması da planlanıyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, 18 ihtisas komisyonunun bulunduğu Mecliste "Bilişim Komisyonu" adı altında yeni bir komisyon kurulması öngörülüyor.

Bilişim alanına ilişkin düzenlemelerin görüşüleceği komisyonda, bu alandaki çalışmalar değerlendirilecek.

Her partiden üyenin seçileceği komisyon, gerektiğinde yeni öneriler getirebilecek.

Sosyal medya düzenlemesinin de bu komisyon üzerinden Meclis’e havale edileceği iddialar arasında.

İhtisas komisyonlarında, Meclis Başkanlığı’nca komisyona havale edilen kanun teklifleri görüşülüyor.

TBMM'de ihtisas komisyonu kurulabilmesi için Meclis Başkanlığına içtüzük değişikliği teklifi verilmesi gerekiyor.

Bahçeli: Sosyal medya hesaplarımı tümden askıya alıyorum
Meclis Başkanlığınca Anayasa Komisyonuna havale edilen teklif, Genel Kurulda görüşülerek kabul edildikten sonra Meclis kararı olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Kararın yürürlüğe girmesiyle komisyon kurulmuş olacak.

54 MİLYON SOSYAL MEDYA KULLANICISI

Anadolu Ajansı’ndaki verilere göre, internet kullanıcı sayısının 62,7 milyon kişiye ulaştığı Türkiye'de, ülke nüfusunun yüzde 75,3'ü internet kullanıyor.

54 milyon sosyal medya kullanıcısının bulunduğu Türkiye'de, internet kullanıcılarının en fazla ziyaret ettiği siteler arasında YouTube 2'nci, Facebook 3'üncü, Twitter 5'inci, Instagram 6'ncı, Netflix 16'ncı sırada bulunuyor.

Facebook'u dünya çapında 1,95 milyar kişi, Türkiye'de ise 37 milyon kişi kullanıyor. Türkiye, dünya sıralamasında Facebook'un en fazla kullanıldığı 10'uncu ülke. Twitter dünya çapında 340 milyon kişi tarafından kullanılıyor, Türkiye ise yaklaşık 38 milyon kullanıcı ile dünyada 6'ncı sırada.

Türkiye'de Instagram'ın 38 milyon, Snapchat'in ise 7,7 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Film izleme platformu Netflix'in 2020 Nisan ayı itibarıyla dünyadaki abone sayısı 183 milyon. Türkiye'de ise ücret ödeyen 1,5 milyondan fazla abonenin olduğu tahmin ediliyor.

Dünya genelinde sosyal medyada günde ortalama 2 saat 24 dakika, Türkiye'de ise günlük ortalama 2 saat 51 dakika harcanıyor.

 

Birgün