Bakan Soylu'dan olay olacak Suriyeli açıklaması

Bakan Soylu'dan olay olacak Suriyeli açıklaması
Güncelleme:

İçişleri Bakanı Soylu, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde Suriyelilerle ilgili tartışma yaratacak bir açıklamada bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulunda devam eden 2019 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, "Benim ülkemde 380 bin (Suriyeli) çocuk doğdu. Allah izin verse de Meclis de yardımcı olsa, keşke bu 380 bin çocuğu doğar doğmaz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapsak" dedi.

2019 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi ile 2017 Kesin Hesap Kanun Tasarısı görüşmeleri devam ediyor. İçişleri, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçeleri görüşüldü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2014-2018 yılında 10 bin 771 Akdeniz ve Ege'de can verdiğini belirterek, bunların kimisinin 3 aylık, kimisinin 6 aylık, kimisinin 20 yaşında, kimisinin yaşlı, 60-70 yaşında olduğunu ifade etti.

Soylu, şu anda Deyr el Zor'da DEAŞ'la PYD'nin ve PKK'nın petrol taşıma pazarlığının olduğunu belirterek, "Bu pazarlığı sinsi bir şekilde Amerika Birleşik Devletleri izliyor ve buradan kendi payına düşeni beklemeye çalışıyor; bu, çok nettir. Bu tabloyu görmeden ne Türkiye'yi tahlil edebiliriz ne de önümüzdeki meselelere bakabiliriz. Bugün Hükûmetimizin ortaya koyduğu bütün felsefe, ortaya koyduğumuz bütün politikalar, gerçekleştirdiğimiz bütün adımlar bu fotoğrafa bu güzel ülkeyi, bu memleketi. AK Partimizin, Cumhurbaşkanımızın ve arkadaşımızın can siparane bir mücadeleyi ortaya koymasının, Cumhur İttifakı'nın bu meselede canhıraş bir şekilde buna destek vermesinin temel sebebi şudur: Bu ülkeyi birileri teslim almaya çalışıyorlar, oyunu kurmaya çalıştılar ama biz bu oyuna müsaade etmedik. Bakın, Irak'ın kuzeyinde, sözde bir referandumla beraber yeni bir devlet kurmanın eşiğine gelen ve bunu bir şekilde hem tahrik eden hem de destekleyenlere karşı aslında tarihin oyununu İran'la, Irak'la hemen bir araya gelerek biz kurduk. Şunu çok net söyleyeyim: Bu coğrafyada kimse bize rağmen oyun kuramaz, ister Almanya olsun ister İngiltere olsun ister Amerika Birleşik Devletleri olsun. Bu kadar çok net ve açıktır" dedi.

Kadın cinayetlerine ilişkin olarak Soylu, Türkiye'de geçen yıl kadın cinayetlerinin 353 olduğunu belirtti. Soylu, "Bu yıl 1 Aralık itibariyle 245 olmuştur ve yüzde 22 azalmıştır. Bir milyon nüfusa düşen kadın cinayetinde Türkiye 26 ülke arasında 3.8 oranıyla 19 sıradadır. İngiltere ve Hollanda, 3.9, Fransa 4.1, Almanya 5.1" şeklinde konuştu.

CHP Kocaeli milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet'in polis memurlarına 3600 ek göstergeyi hatırlatması üzerine İçişleri bakanı Süleyman Soylu, "Hanımefendi, ben gülmüyorum. Arkadaşlarınız beni iyi tanırlar. Yani eğer benimle böyle bir konuşma içerisine girecekseniz benim o konuşmalarda mahir olduğumu bilirler. Lütfen ben bu meselemi anlatayım" ifadelerini kullandı.

Soylu, 53 huzur uygulaması yaptıklarını aktararak, "2018 yılı içerisinde ve burada çeşitli suçlardan aranan 37 bin 736 kişi yakalandı, 40 bin kilo uyuşturucu yakalandı ve birçok suç unsuru ele geçirildi. Ama önemli bir şey var: Asayişle ilgili aydınlatma oranlarını yüzde 38'den yüzde 45'e, milletimizin daha huzurlu bir şekilde yaşaması için. Organize suçlarla mücadelede sadece 2018 yılında -altını çizerek söylüyorum ve bunu iftiharla söylüyorum- 275 suç örgütü çökertildi, bunun 5'i de ulusal bazdaydı. Yine ifade etmem gerekir ki bir nokta daha var: 2016 yılında Türkiye'de PKK terör örgütünün yönlendirdiği kaçak sigara oranı, toplam piyasa payı içerisinde yüzde 21'di, 2017 yılında yüzde 12,8; şu anda da yüzde 6,4. Yani kaçak sigara oranını yüzde 21'lerden, yüzde 22'lerden yüzde 6,4'e düşüren, hem PKK'nın pazar payını düşüren hem de bu konuda Türkiye'de bir sağlıklı ortam ortaya koyan FETÖ ihanetiyle beraber ciddi bir dijital saldırıya maruz kalmıştık. Orada da çok iyi bir iş yaptık. Türkiye'nin toplam kapasitesi bir yılda 45 bin dijital veriyi incelemekti; Allah'ımıza şükürler olsun, bugün yılda 750 bin dijital veriyi inceleyen ve bu konuda mahkemelerimizin elini kuvvetlendiren bir çabayı da ortaya koyduk" diye konuştu.

SOYLU: KEŞKE SURİYELİLERİ DOĞAR DOĞMAZ TÜRKİYE VATANDAŞI YAPSAK

Soylu, bugüne kadar kaç Suriyeli'nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirildiğine ilişkin, "Benim ülkemde 380 bin çocuk doğdu. Allah izin verse de Meclis de yardımcı olsa, keşke bu 380 bin çocuğu doğar doğmaz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapsak." dedi.

Bu çocukların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapmanın, yüzlerce yıl sonraya yapılabilecek en büyük kardeşlik yatırımı olduğunu söyleyen Soylu, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar 36 bin reşit kişiyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptık, 36 bin de çocukları var. Bunların geçen seçimde 28 bininin oy kullanma hakkı vardı. Bu seçimde reşitlerden hesap ederseniz en fazla 36 bin kişinin oy kullanma hakkı var. Gizli kapaklı da bir iş yapılmıyor. Yani bir dönem çok şikayet edildi biliyorsunuz, 'En kabiliyetlileri yurt dışına gidiyor, başka ülkelere gidiyorlar, başka ülkelerde yaşıyorlar.' diye. Bunun üzerine biz bu çeteleyi yukarıdan aşağıya aldık ve çok ciddi bir çalışma yaptık. Hem Göç İdaresine hem de Nüfus ve Vatandaşlık İdaresine huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.

AA