''Suriyeli sığınmacılar Erdoğan'ın yeniden seçilmesi için dua ediyor''

''Suriyeli sığınmacılar Erdoğan'ın yeniden seçilmesi için dua ediyor''
Güncelleme:

İstanbul Suriyeliler Toplum Birliği Başkanı Dr. Mustafa Hamitoğlu, Türkiye'da bulunan Suriyeli seçmenlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aynı göreve seçilmesi için dua ettiklerini söyledi.

24 Haziran'daki seçimlerde muhalefet adaylarının birleştiği bir ortak nokta da Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmesi oldu. Suriyelilerin muhalefet tarafından dile getirilen bu durumdan dolayı korku yaşadıkları, bu yüzden Erdoğan'ın seçilmesini istedikleri öğrenildi.

'SEÇMEN OLSALARDI ERDOĞAN'A OY VERİRLERDİ' 

İstanbul Suriyeliler Toplum Birliği Başkanı Dr. Mustafa Hamitoğlu, yaklaşık 4 milyon Suriyelinin kendi istekleri doğrultusunda burada bulunmadıklarını, zorunlu bir şekilde Türkiye'ye sığındıklarını söylerken şu ifadeleri kullandı:

"Suriyeli sığınmacıların çoğu seçimi korku ve endişe ile takip ediyor. Muhalefetin gösterdiği adayların, seçim meydanlarında 'Suriyelileri göndereceğiz' şeklindeki açıklamaları doğal olarak bu insanları korkutuyor. Dolayısıyla herkes şu andaki iktidarın ve istikrarın devamını istiyor. 4 milyon Suriyeli, Türkiye'de seçmen olsaydı büyük ihtimalle AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için oy kullanırdı. Tabii ki farklı düşünenler de vardır. Ancak çoğunluğu kaderlerini Cumhurbaşkanın kaderine bağlamış durumda. O nedenle herkes Erdoğan'ın yeniden seçilmesi için dua ediyor." 

Başbakan Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada vatandaşlık verilen 30.000 Suriyelinin oy kullanacağını söylemişti.

'BİZİM İÇİN MEVCUT İKTİDARIN DEVAM ETMESİ LAZIM'

Filistin Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hazem Antar da şu açıklamayı yaptı:

"Her zaman Türk halkına saygı duyduk ve bunu da her zaman göstermeye çalışıyoruz. Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'one minute' çıkışından itibaren Filistin'e ve Filistinlilere daha fazla ilgi başladı. Bu demek değil ki 1960'larda 70'lerde, 80'lerde ilgi yoktu. Elbette vardı ama bu kadar halk tabanına inmiş bir ilgi yoktu. Umarız kartopu gibi büyüyen bu ilgi devam eder. Cumhurbaşkanın İslam İşbirliği Teşkilatı'nı toplantıya çağırdıktan sonra birtakım kararlar alındı. İnşallah 24 Haziran'da yapılacak seçimlerden sonra var olan hükümet devam eder. Türk halkının ve burada yaşayan biz Filistinlilerin istikrarı için mevcut iktidarın devam etmesi lazım." 

'BEN GELİNCE GÖNDERECEĞİM DEMEKLE OLMAZ, ARTIK MÜLTECİ DEĞİLİZ'

Antar, Türkiye'de artık mülteci konumunda olmadıklarını vurgulayarak, "Uzun yıllardır burada yaşıyoruz. Çoğumuz doktor, mühendis veya iş adamı olarak hayatını sürdürüyor. Seçim vaatleri arasında yer alan yabancıların Türkiye'den gönderileceği ile ilgili birtakım söylentiler duyuyoruz ve doğal olarak bu bizi de rahatsız ediyor. Bu öyle 'Ben gelince göndereceğim' demekle olmaz. Bir çözüm yolu bulunmadan olmaz. Umarım mültecilerin korktukları başlarına gelmez" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE MİLYONU AŞAN YABANCILAR İSTİKRARDAN YANA' 

Tercümanlık bürosu sahibi 36 yaşındaki İranlı Behzad H. Şheikhha Ortadoğu'nun sorunlu bir coğrafyaya dönüştüğünü belirterek, "Türkiye, Orta Doğu halklarının sığınmak zorunda kaldığı bir ülke haline geldi. Bu insanlar 'kendi toprakları'na geliyor çünkü Türkiye, hem Müslüman bir ülke hem de bu coğrafyada bir geçmişi var. Ayrıca bu insanların Türkiye'den başka gidecek yerleri de yok. Türkiye'de milyonları aşan yabancılar, 24 Haziran'da istikrardan yana. Çünkü Türkiye istikrar temelini kurdu. Bunu da kimse yıkamaz. Türkiye'ye sığınan insanlar bu nedenle Türkiye'ye sığınıyor" ifadelerini kullandı.

'ÖZGÜRLÜĞÜN TADINI TÜRKİYE'DE ALDIK'

Mısırlı fitoterapi uzmanı 54 yaşındaki Halit Müşrif, 24 Haziran Erdoğan'ın zaferle çıkması için dua ettiklerini söyledi:

"Seçimlerde galibiyet inşallah Cumhurbaşkanının olacaktır. Allah'ın izniyle başarılı olmasını bekliyoruz çünkü dünyanın her yerinde yaşayan bütün Müslümanlar için Türkiye güvenli bir yer oldu. Biz Türkiye'de bulunan Arap topluluğu olarak, AK Parti'nin başarısını temenni ediyoruz çünkü biz kendi ülkemizde özlediğimiz özgürlüğün tadını Türkiye'de aldık. Bu sebeple bu seçimlerde de Erdoğan ve AK Parti'ye başarılar diliyoruz."

'TÜRKİYE BANA BU ŞANSI TANIDIĞI İÇİN MİNNETTARIM' 

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde okuyan 28 yaşındaki Suriyeli Abdülaziz Eldurra, İstanbul’da yaşadığı ve üniversitede eğitimine devam ettiği için kendini dünyanın en şanlı insanlarından biri olarak gördüğünü dile getirerek, "Suriye'de de eczacılık okuyordum. Fakat iç savaşın başlamasıyla okulu yarıda bırakmak zorunda kaldım. Türkiye bu şansı bana tanıdığı için minnettarım" dedi.

'BİZ SURİYELİLER GELECEĞİMİZİ KESTİREMEDİĞİMİZ İÇİN ENDİŞELİYİZ'

Eldurra, şöyle devam etti:

"Seçim sonuçlarını merakla takip ediyoruz. Tabii ki Türkiye'de var olan istikrarın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerden zaferle çıkmasını istiyoruz. Olası bir yönetim değişikliği birçok sorunu da beraberinde getirecek. Özellikle Türkiye'de yaşayan biz Suriyeliler geleceğimizi kestiremediğimiz için endişe içindeyiz. Türkiye'nin ve bölgenin istikrarı için var olan hükümetin devamından yanayız."

'TÜRK HALKINA GÜVENİYORUM, İSTİKRARDAN YANA OY KULLANACAKLAR'

Suriye'deki durum nedeniyle ailesiyle 7 yıl önce Türkiye'ye sığınan 28 yaşındaki Muhammed Hasan Kernibo, ailesinin hala kampta yaşadığını, kendisinin de İstanbul'da bir dil kursunda Türkçe öğrenmeye çalıştığını söyledi.

Kernibo, Türkiye'nin dünyadaki tüm mazlumlara kucak açan bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye biz Suriyelilere sahip çıktı. Burada huzur içinde yaşıyoruz. Fakat 24 Haziran'da yapılacak seçimlerden dolayı endişeliyiz. Çok ihtimal vermiyorum ama olur ya Türkiye'de seçimler sonucunda bir değişiklik olursa ve bizi göndermeye çalışırlarsa nereye gideceğiz? Ülkemize zaten savaştan dolayı gidemiyoruz. Ama ben Türk halkına güveniyorum, onlar istikrardan yana oy kullanacaklar. Türkiye'ye hizmet verecek olan partiyi ve onun liderini seçecekler. Bundan hiç şüphem yok ama yine de endişeliyiz" şeklinde konuştu. 

'ÜLKEDE ÇOK GÜZELLİKLER VAR'

Mısırlı muhasebe müdürü 55 yaşındaki Halit Yusuf da Türkiye'de yaşayan Arap topluluklarının başarıyı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti yönetiminde bulduklarını belirterek, "Ülkede çok güzellikler var ve kendi ülkelerimizde aradığımız özgürlük burada var. AK Parti iktisadi yönden ve kalkınma yönünden çok ilerledi. Turistler sorun yaşamadan buraya gelebiliyor. Kim gelirse gelsin kendi ülkesinde bulamadığı özgürlüğü burada buluyor. Biz başarının ve kazancın tekrar Recep Tayyip Erdoğan'ın olacağını ümit ediyoruz" görüşünü dile getirdi.

'MISIRLILAR OLARAK DESTEKLİYORUZ'

Mısırlı eczacı 38 yaşındaki Ahmet Ferrac ise kendilerine bu ülkede yaşama şansı tanıyan Erdoğan'a ve hoşgörüsünden dolayı Türk halkına teşekkür ederek, "24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Türkiye'de yaşayan tüm Mısırlılar olarak destekliyoruz. Erdoğan'ın bu seçimden zaferle çıkmasını umut ediyor ve diliyoruz" ifadelerini kullandı.

'BİZE SAĞLANAN ŞARTLARIN DEVAMI İÇİN MEVCUT HÜKÜMETİ İSTİYORUZ'

İstanbul 19 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Bölümünden bu yıl mezun olan Özbekistanlı 25 yaşındaki Mamurjon Akhmetjonov, Türkiye'de yaşayan yabancı bir öğrenci olarak seçimleri yakından takip ettiğini kaydetti. 

Akhmetjonov, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçileceğini düşündüğünü belirterek, "Yabancı bir öğrenci olarak şu anda bize sağlanan şartların devamı için mevcut hükümetin devamını istiyoruz. Biliyorsunuz Yurt Dışı Türkleri ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'na bağlı kurulda Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da öngördüğü gibi 2023 yılına kadar uluslararası öğrenci sayısının 350 bine kadar çıkarılması hedefleniyor. Bu bizim için oldukça önemli bir şey. Türkiye açısından da önemli bir konu. Bir hükümet değişikliği durumunda bu hedeflerin gerçekleşmemesinden hepimiz endişeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

'HÜKÜMET DEĞİŞİRSE SURİYELİLER İÇİN SIKINTILI BİR DURUM ORTAYA ÇIKAR'

Türkiye'deki seçimlerin, Türkiye ile coğrafi bağlantısı olan tüm ülkeleri yakından ilgilendirdiğine işaret eden Akhmetjonov, şöyle devam etti:

"Çevre ülkelerdeki iç savaş, terör ve ekonomik nedenlerle Türkiye'ye gelen çok sayıda mültecinin de kaderinin belirleneceği bir seçim olacak. Hükümet değişikliği durumunda Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen milyonlarca sığınmacı için sıkıntılı bir durum ortaya çıkar. Ama kanaatim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçimleri kazanacağı yönünde."

'DEREDEN GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRİLMEZ'

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi doktora öğrencisi 35 yaşındaki Cibutili Ali Farah, 2004 yılından beri Türkiye'de yaşadığını, eğitimine burada devam ettiğini anlatarak, Türkiye'de 2002 yılından beri devam eden yapısal değişimlerin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle aynı kadro tarafından tamamlanması gerektiğini söyledi.

Ülkede istikrarın devam etmesi gerektiğinin altını çizen Farah, "Sağ tandanslı ve güçlü lider profili, Avrupa'da da artık tercih ediliyor. Dolayısıyla Türkiye'de de güçlü bir lider, yürütmenin başında olmalı. Benim kanaatim; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu seçimlerden başarı ile çıkacak. Türkiye'de ve bölgede yaşananlar bunu gerektiriyor. Türkiye'de kullanılan güzel bir deyim var. 'Dereden geçerken at değiştirilmez' diye. Türkiye böyle kritik bir dönemde aynı ekiple yoluna devam etmeli."

'KİŞİSEL KANAATİM, ERDOĞAN'IN SEÇİLMESİ HAYIRLI OLACAKTIR' 

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden gelen 25 yaşındaki Necmettin Aila, Türkiye'nin terör ve ekonomi gibi alanlarda birçok sorunla mücadele ettiğini ifade ederek, bu sorunların çözümümün güçlü bir liderle aşılabileceğini söyledi.

Aila, 2002 yılından beri iktidarda olan AK Parti hükümetinin ve özellikle Erdoğan'ın bu tarihten itibaren gerek Türkiye'de gerek dünya kamuoyunda önemli başarılar elde ettiği görüşünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin iç ve dış sorunlarını yine Erdoğan gibi güçlü bir liderle çözebileceğine inanıyorum. Seçim sonuçları nasıl olur bilmiyorum ama benim kişisel kanaatim Erdoğan'ın seçilmesi, Türkiye ve bölge için hayırlı olacaktır. Biz uluslararası konumdaki öğrenciler için de hayırlı bir sonuç olacak çünkü Cumhurbaşkanı burada okuyan öğrencilere, ikamet ve çalışma izni vereceğine dair bir müjde verdi. Aksi bir durumda Cumhurbaşkanı yeniden seçilmezse bu çalışmaların tamamen aksayacağını düşünüyorum.’’

'ERDOĞAN SEÇİLECEK, ŞÜPHEM YOK'

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Fakültesi mezunu 27 yaşındaki Kosovalı Durim Abazi de Türkiye'nin son yıllarda dünyanın her tarafından mülteci kabul ettiğini, bu sayıların milyonları aştığını anlattı.

Türkiye'de yabancı statüsü ile yaşayanların 24 Haziran'da yapılacak seçimlere odaklandığını belirten Abazi şunları söyledi:

"Seçim kampanyaları sırasında bazı cumhurbaşkanı adaylarının vaatleri arasında Türkiye'de yaşayan yabancıların ülkelerine geri gönderilmeleri söylemi de yer aldı. Dolayısıyla gerek savaş gerek ülkelerindeki ekonomik nedenlerle Türkiye'ye sığınmış insanlar, 24 Haziran seçimlerini korku ve endişe içinde bekliyor. Çünkü kendilerini neyin beklediğinden habersizler. Uluslararası öğrenci statüsü ile burada yaşamama rağmen onlarla aynı kaygıları taşıyorum. Ama tüm bu kaygıların ötesinde ben, hem Türkiye için hem de İslam coğrafyası için Erdoğan'ın yeniden seçilmesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Çünkü elde edilen istikrarın devamı için bu zorunlu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçileceği konusunda da hiç şüphem yok zaten" değerlendirmesinde bulundu.