Suriyelilere TOKİ evleri bedava mı olacak ?

Suriyelilere TOKİ evleri bedava mı olacak ?

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Başbakan Yardımcısı Canikli, "bedel alınmayacak" dedi, TOKİ Başkanı ise "kimseye bedava ev yok" dedi...

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda gelen itirazların değerlendirildiğini söyledi. Canikli, konuya olumsuz yaklaşanların oranının sonucu etkilemeye yönelik olmayacak düzeyde bulunduğunu belirtt

Başbakan Yardımcısı Canikli, Türkiye’ye sığınan Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmesi ve TOKİ konutlarına yerleştirilmesi hakkında Habertürk’e konuştu.

Suriyelilerin TOKİ’nin yaptığı evlere yerleştirilmesi hakkında bilgi veren Canikli, “Suriyeliye TOKİ evi iskan kanunu çerçevesinde verilecek, bir bedel alınmayacak” dedi.
Konu hakkında bakanlığın çalışması sürerken, Türkiye’de 900 bini çocuk, 3 milyona yakın Suriyeli mülteci bulunuyor. Türkiye’ye sığınan mültecilerinin kaçı çalışabilir, cinsiyeti, eğitim durumları tek tek inceleniyor.

Vatandaşlığa alınması konusunda öncelikli olarak ekonomiye katkı sunacak Suriyelilerin kazandırılması ve kalifiye vasıflı elemanların işgücüne alınması üzerinde duruluyor. Bu kapsamda Suriyeliler, Türk vatandaşlarının tercih etmediği iş kollarında değerlendirilmesi gündemde. Nurettin Canikli, “Türkiye’deki vatandaşın işini elinden alma gibi bir durum olmayacak” derken, bu adımı işverenin de desteklediğini söyledi. Canikli, “Kayıtdışı Suriyeli işçi çalıştırmanın önüne geçilecek” ifadesini kullandı…

TOKİ KONUTLARINA YERLEŞTİLMELERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ konutlarının Suriyelilere verilebileceğini söylemişti. Konu hakkında ayrıntılı bilgi veren Canikli, Suriyelilerin TOKİ konutlarına yerleştirilmesinin mevcut iskan kanunu çerçevesinde yapılacağını belirtti.

Kanun, İçişleri Bakanlığı’na Türk kültürüne bağlı olmayan vatandaşları başka yerlere nakletme yetkisi veriyor. Suriyelilerin de TOKİ evlerine yerleştirilmesi de bu şekilde olacak. Toplu halde bulunan TOKİ konutlarına Suriyelilerin yerleşmesiyle, Suriye mahalleleri kurulacak.

AK PARTİ ANKET YAPIYOR

AK Parti, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi ve TOKİ konutların yerleştirilmeleri konusunda anket yapıyor. Başbakan Yardımcısı Canikli yapılan anketten verdiği bilgilerde net sayı vermese de, konuya olumsuz yaklaşanların oranının sonucu etkilemeye yönelik olmayacak düzeyde bulunduğunu belirtti.

BAŞKAN ‘BEDAVA YOK’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın “Suriyelileri TOKİ evine yerleştiririz” açıklamasından sonra bürokratlar eldeki konut envanterine ilişkin çalışma başlatırken, TOKİ Başkanı Ergün Turan “Henüz bize verilmiş bir görev yok. Ancak TOKİ'nin elindeki konutlardan, seçilen Suriyelilere bedeli karşılığında konut verilebilir. Yani kimseye bedava konut verilmeyecek.” dedi.