Tarihi Antep evleri ve sokakları restore ediliyor

Tarihi Antep evleri ve sokakları restore ediliyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarihi, kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için “Sokak Sağlıklaştırma Projesini” hazırladı.

Tarihi yapıların yeniden kazandırılması için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi Koruma ve Uygulama Denetim Bürosu, kent kimliğini korumak, yaşatmak ve mahallelik bilincini artırmak amacıyla Düğmeci Mahallesi’nde sokak sağlıklaştırma çalışmalarına başladı.

Özgün sokak dokusu korunarak aks üzerindeki sokağın rölöve ve restorasyon projeleri kapsamında, bütün evlerin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda, dükkan vitrinlerinde restorasyon yapıldı.

Sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar yenilenerek elektrik ve telefon hatları yer altına alındı. Ayrıca, bu uygulamalardan sonra sokaklar kesme bazalt taşlarla döşendi.

1988 yılından beri Düğmeci Mahallesi’nde esnaflık yaptığını ifade eden Hüseyin Bacaksız, caddenin güzelleştiğini söyledi.

Mahallelerine yapılan çalışmalardan oldukça memnun kaldıklarını dile getiren esnaf ve vatandaşlar da başta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Düğmeci Mahallesi kentsel sit sınırları içerisinde bin 300 metre uzunluğundaki aks üzerinde tescilli/tescilsiz sivil mimari yapılar ve geleneksel Antep evlerinin bulunduğu sokaklarda uygulanan proje kapsamında, sağlıklı yaşam alanı ve yaşam kültürünü yansıtan yapıların korunarak turizme kazandırılması hedeflendi.