Tbmm Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Torun:

Tbmm Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Torun:

"İç savaş nedeniyle çökme noktasına gelen Somali'ye Türkiye tarafından büyük yardım kampanyaları gerçekleştirildi. Devlet yapısı tamamen çöken ülkede, devlet yapısı yeniden şekillendirildi"

TBMM (AA) - AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Cemalettin Kani Torun, iç savaş nedeniyle çökme noktasına gelen Somali'ye Türkiye tarafından büyük yardım kampanyaları gerçekleştirildiğini, devlet yapısı tamamen çöken ülkede, devlet yapısının yeniden şekillendirildiğini söyledi.

Torun, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Somali'de ağustos ayında yapılacak seçim öncesinde çıkan siyasi krize, Somali Merkezi Hükümeti ve Puntland Bölge Yönetimi'nin talebi üzerine müdahil olduklarını belirtti. Torun, taraflar arasında gerçekleştirilen müzakere sürecinin olumlu sonuçlandığını bildirdi.

Somali'nin, 1991'den 2011 yılına kadar iç savaş yaşadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında başkent Mogadişu ziyareti ile bu konunun Türkiye'nin gündemine geldiğini anımsatan Torun, "İç savaş nedeniyle çökme noktasına gelen ülkeye Türkiye tarafından büyük yardım kampanyaları gerçekleştirildi. Devlet yapısı tamamen çöken ülkede, devlet yapısı yeniden şekillendirildi. Aşiretlerin temsilcileriyle de olsa bir parlamento oluşturuldu" dedi.

Ağustos ayında ülkenin yeni bir seçime gideceğini ve bu süreçte merkezi hükümet ile Puntland Bölge Yönetimi arasında ihtilafın yaşandığını, sürecin seçimlerin boykot edilmesine kadar hararetli bir hal aldığını anlatan Torun, "Merkezi Yönetim ile Puntland Bölge Yönetimi arasında yaptığımız uzlaşı çalışmaları başarıyla neticelendi. Geçen pazar günü BM Heyeti bir anlaşma imzaladı. Somali ağustos ayında yapılacak seçimlere krizsiz sekilde girecek" ifadesini kullandı.

Torun, ayrıca Somali'nin kuzey bölgesinde, 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Somaliland adlı bölgeyle ilgili de bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Ayrılıkçı bölge ile merkezi yönetim arasında bir görüşme zinciri oluşturulduğunu ancak iki tarafın da iç sorunları nedeniyle bu temaslara ara verildiğini hatırlatan Torun, son iki ayda gerçekleştirdikleri kapsamlı ziyaretler sonucunda iki tarafın yeniden görüşmelere başlamasının önünün açıldığını dile getirdi.

Torun, terör olaylarıyla sıkça gündeme gelen bölgenin istikrara kavuşmasının, hem bölgenin refahı için hem de Türkiye'nin ekonomik anlamda yeni pazarlara ulaşması adına önemli olduğunu sözlerine ekledi.