Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz:-"Fezlekelerde ne var, ne yok hodri meydan diyoruz, her partiden destek bekiyoruz. Partilerin bundan sonra alacakları tavırları hep birlikte göreceğiz"-HDP Grup Başkanvekili Baluken:-"HDP Grubu olarak korkacağımız ya da u

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, "Fezlekelerde ne var, ne yok hodri meydan diyoruz, her partiden destek bekiyoruz. Partilerin bundan sonra alacakları tavırları hep birlikte göreceğiz" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Genel Kurulda "10 Nisan Laiklik Günü" dolayısıyla gündemdışı söz alan CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Türkiye'nin son 14 yıldır AK Parti tarafından yönetildiğini anımsatarak, son 4-5 yıldır da iktidarın laikliği yok sayan, laik eğitimi ortadan kaldıran, yasaların Milli Eğitim Bakanlığına verdiği yurt açma görevini de vakıf ve derneklere devreden bir anlayışla ülkeyi yönettiğini öne sürdü.

Bozkurt, "Laik cumhuriyet kuruluşlarına savaş açan bir anlayışla karşı karşıyayız. Lütfen laik cumhuriyeti koruyalım, kollayalım. Türkiye Cumhuriyeti'nin kilit taşı Mustafa Kemal Atatürk'tür, laiklik ilkesidir. Topluma kin ve nefret tohumları ekerek, 'dindar ve kindar nesiller' anlayışıyla bir yere varamazsınız. Bu toplum ilk defa AKP ile dindar olmadı ama kin ve din bir arada telaffuz edilemez." diye konuştu.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal da Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla gündem dışı söz alarak, 20 Nisan'ın Hazreti Muhammed'in doğum günü olduğunu ve 14-20 Nisan arasının Kutlu Doğum Haftası olarak kutlandığına dikkati çekti Özkal, konuşmasında Hazreti Muhammed'in hayatını kısaca özetledi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul da Kahramanmaraş'ta yapımı planlanan AFAD konteyner kentine ilişkin söz alarak, kampın yapılacağı yerin yanlış olduğunu iddia etti. Bölge halkının kampın yapımına karşı olduğunu ve bölgenin demografik yapısının değiştirilmesinin amaçlandığını savunan Toğrul, Alevi vatandaşların yaşadığı alanlara kamp yapıldığını öne sürdü.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Kilis'e düşen roketlerin vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, dün 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de yaralandığını anımsattı. Türk Silahlı Kuvvetlerin füzelerin geldiği yere top atışı yaptığını, ancak bu müdahalenin sonuçsuz kaldığını savunan Akçay, "Kilis'te ne oluyor? Sorunun cevabını hükümet verecektir. Bu davet dün de yapılmıştı. Hükümetin Kilis'teki vatandaşın can ve mal güvenliği için daha kararlı adımlar atması gerekiyor." dedi.

Akçay, çocukların cinsel istismarını araştırmak için kurulması kararlaştırılan komisyonun faaliyetlerinin bir an evvel başlatılması için TBMM Başkanlığına çağrıda bulundu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de AK Parti'nin verdiği dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kanun teklifini eleştirerek, teklif ile Meclis iradesinin vesayet altına alınmaya çalışıldığını iddia etti.

Baluken, "Teklifin yaşama geçmesiyle TBMM, Saray'ın, Külliye'nin sadece şubesi haline gelecek. Saray'ın rehinesi pozisyonunda olan bir milletvekili ve parlamento tablosuyla karşı karşıya olacağız. 12 Eylül darbesinin demokrasi tarihimizdeki yeri neyse dün Saray'ın dayatmasıyla verilen teklifin de bizim siyasi tarihimizde geçeceği yer aynıdır. Mesele dokunulmazlık meselesinden daha çok Türkiye demokrasinin dokunulmazlığı meselesidir. Demokrasi bir kenara bırakılarak, diktatörlük rejimi tahkim edilmeye çalışıyor, bunu kınadığımızı ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

-"Fezlekelerde ne var, ne yok hodri meydan diyoruz"

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de dokunulmazlıklar konusunda verdikleri yasa teklifine herkesten destek beklediklerini belirterek, şöyle dedi:

"Fezlekelerde ne var, ne yok hodri meydan diyoruz, her partiden destek bekliyoruz. Partilerin bundan sonra alacakları tavırları hep birlikte göreceğiz. Bazı arkadaşlarımızın bir şeyleri varmış izlenimi oluşturulmak isteniyordu. Teröre destek veren, övücü, sempati duyucu, kışkırtıcı eylemleriyle kamuda, kamu vicdanında yara alacak şekilde eylemlere girmiş milletvekilleriyle ilgili de fezlekeler işleme alınmış olacak. Bunlarla ilgili sürecin kendi mecrasında ilerlemesiyle birlikte milletvekili arkadaşlarımızın tutumları da görülecektir."

Sataşma gerekçesiyle söz alan Baluken, şu görüşlere yer verdi:

"HDP Grubu olarak korkacağımız ya da utanacağımız hiçbir fezleke dosyasına sahip değiliz. Bedeli ne olursa olsun siyasi çalışmalarımızın sonuna kadar arkasındayız. İçtüzüğü by-pass eden, İçtüzük'ten kaçan sizlersiniz. Sizinle ilgili fezleke dosyalarında bizim gibi sahip çıkamayacağız hırsızlık, yolsuzluk, cinsel istismar, ahlaki yozlaşmayla ilgili birçok suç unsuru olduğu için bunları kamuoyunun gözünden kaçırmak istiyorsunuz."

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da hukuk çerçevesinde Meclise bir anayasa değişikliği teklifinde bulunduklarını anımsatarak, Meclise intikal etmiş ne kadar fezleke varsa açığa kavuşturulmasını, şaibe yaratmaya dönük siyasal dilin yargı tarafından aydınlatılmasını istediklerini bildirdi.

Bostancı, teklifin 316 AK Parti milletvekilinin imzasına sahip olduğunu belirterek, "Onu küçümseyen, hakir gören anlayış demokrasiye karşı saygılı, halkın iradesine karşı saygılı anlayış olmaz. Halkın iradesi 316 tane imzanın arkasındadır." dedi.

Baluken, tekrar söz alarak, Hitler dönemine atıfta bulunarak, Meclis iradesinin o dönemdeki gibi vesayet altına alınmaya çalışıldığını öne sürdü. Baluken, dokunulmazlık dosyalarının içtüzüğe uygun getirilmesini, karma komisyonda sürecin şeffaf ilerlemesini kabul ettiklerini belirterek, "Ondan sonra da 'oğlan bizim, kız bizim' dediğiniz, 'yargısı, yürütmesi, yasaması elimizde' dediğiniz yargının önüne birlikte çıkalım. Ama siz fezleke dosyalarının içeriğinden korktuğunuz için vesayetle Meclis'i darbeyle ipotek altına alıp vesayet rejimi kurmaya çalışıyorsunuz." ifadesini kullandı.

-"Hitler benzetmesinden gına geldi"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı da "Hitler benzetmesinden gına geldi. Hitler bir kere seçimle geldi bir daha seçimle gitmedi. Biz kaç kere seçimle geldik Sayın Baluken? AK Parti iktidarlarının arkasında bu halkın helal oyları var. Halk 2002'den beri bu iktidarın arkasında saf tutmuş, 'siz yönetin' demiş. Hitler böyle mi yaptı? Tutturmuşsunuz bir Hitler, işinize geldiği için. Yaptığınız tam da Goebbels'in propaganda tekniğine uygun bir yaklaşım. Karşı olduğunuz Goebbels'e rahmet okutacak yöntemle propaganda yapıyorsunuz." dedi.

Sataşma nedeniyle tekrar söz alan Baluken, "Siz bu Meclis'te 17-25 Aralık hırsızlık, yolsuzluk dosyalarını aklamış siyasi parti adına konuşuyorsunuz. Biz, yolsuzluk ve hırsızlıkla yüzleşme konusunda sizin karnenizi çok iyi biliyoruz." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da TBMM'nin bazı odakların siyasi emellerine, tuzaklarına alet olmayacak kadar tecrübeli, birikimli bir Parlamento olduğunu belirterek, "Devlete kurşun atanı, böleni elbette yargılayalım iyi de devleti soyanları ne yapacağız? Dokunulmazlıklarla ilgili bizim üç teklifimiz halen geçerlidir." ifadesini kullandı.