''Tulumbada su kalmadığı için İş Bankası'na çökmek istiyorlar''

Güncelleme:

CHP 26. Dönem İstanbul Millevekili Barış Yarkadaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye İş Bankası'nın CHP hisseleri için verdiği talimatı "Tulumbada su kalmadığı için İş Bankası'na çökmek istiyorlar" diyerek eleştirdi.

CHP 26. Dönem İstanbul Millevekili - Gazeteci Barış Yarkadaş, TV 100'de Ahu Özyurt'un konuğu oldu.

Yarkadaş, programda Erdoğan’ın başkanlık ettiği AK Parti MKYK toplantısında, İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine’ye devrinin gündeme gelmesi ve Nurettin Canikli'nin MKYK'ya sunum yapması hakkında konuştu.

Yarkadaş, yaptığı açıklamada, AK Parti'yi İş Bankası'na çökme planıyla ilgili uyararak "AK Parti artık Türkiye'yi idare edemeyeceğini görüyor. Bu yüzden İş Bankası'nın parasına bir şekilde çökmek istiyor. Bunun adı çökme operasyonudur. Kenan Evren'in yolundan gidiyorlar. AK Parti, İş Bankası'nın 295 milyar TL'sine çökmeye çalışırsa Türkiye'ye tek bir yabancı yatırımcı bile gelmez. Bir daha altını çiziyorum AK Parti, günü kurtarma adına Türkiye'nin geleceğini ateşe atamaz" dedi.

Yarkadaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"BUNUN ADI ÇÖKME OPERASYONUDUR"

"Geçen yıl bugün Halk TV'de bir programa katılmıştım. Orada yine İş Bankası'nın hisselerinin Hazine'ye ya da Varlık Fonu'na devrini konuşmuştuk. 1 sene önce de yine AK Parti aynı tartışmayı açmış. Belli ki geçen yıldan bugüne değişmeyen tek şey şu: Ekonomi battı, AK Parti artık Türkiye'yi idare edemeceğini görüyor. Bu yüzden İş Bankası'nın parasına bir şekilde çökmek istiyor. Bunun adı çökme operasyonudur, başka bir şey değildir. Açıkça söylemek lazım. Neden çökmek istiyorlar?

"KENAN EVREN'İN YOLUNDAN GİDİYORLAR"

Çünkü artık tulumba su basmıyor, tulumbada su bitti. Öyle rakamlarla enflasyon sepetiyle oynayarak, siz hayatın gerçeğini değiştiremiyorsunuz. Tayyip Erdoğan'ın önüne gelip, "Biz açız, aç" diye bağırıyor. Açlık artık geldi Saray'ın kapasına dayandı. Bu açlık, işsizlik tablosundan çıkamayanlar, tulumbaya su basamayanlar... Ne yapıyorlar Kenan Evren'in yolundan gidiyorlar.

Hatırlayalım 12 Eylül faşist darbesi olduktan sonra Kenan Evren, hem CHP'nin mallarına hem de CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerine el koydurtmuştu. Bunun daha katmerlisini 1953'te (Adnan) Menderes, yine CHP'nin mallarına el koydurtarak yaptırtmıştı. Hatta müthiş örnektir; CHP'deki çay tabaklarına kadar el koymuşlardı.

"ATATÜRK'UN EMRİYLE KURULAN İŞ BANKASI DÜNYANIN 75'İNCİ BÜYÜK BANKASIDIR"

Niye İş Bankası'na gelmek istiyorlar? Kısaca İş Bankası'nı tanıyalım, anlayalım. İş Bankası Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan, Atatürk'ün cumhuriyetin ekonomi modelini sergilediği önemli bir bankadır. Şu anda Atatürk'ün kurduğu bu banka dünyanın 75'inci büyük bankadır. Bu bankanın değeri 30 milyar TL'dir. Yine bankanın 50 milyar TL de öz kaynağı vardır. Buraya baktığınızda bu kardan CHP'ye giden bir şey yok. İş Bankası 2018 yılında 7 milyar, 2019 yılında ise 6.1 milyar TL kâr elde etti. Ne bu 7 milyardan ne de 6.1 milyar TL'den CHP'ye giden bir kuruş yoktur.

 CHP, Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti üzerine,  İş Bankası'ndaki hisselerin yüzde 28'ine sahiptir. Ama buradan elde edilen kâr, yine Atatürk'ün vasiyeti üzerine Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu'na gitmektedir. CHP adına bankada sadece 4 yönetim kurulu üyesi vardır. Bunlar da Atatürk'ün vasiyetine sahip çıkmakla ve bankanın mali yapısını denetlemekle görevlidir.

İktidarı destekleyen kamu bankalarına baktığımızda, örneğin Halk Bankası'nın, Vakıf Bank'ın ve Ziraat Bankası'nın 2018 yılında 3 milyarın üzerinde görev zararı yaptıklarını görüyoruz. Ama aynı dönemde iş yapan İş Bankası ekonomiye sadece 2019 yılında 382 milyar TL katkı sunmuştur. AK Parti'nin iştahını kabartan da budur!

Çünkü şu anda İş Bankası'nın mevduatında tam 295 milyar TL var. 295 milyar TL mevduatın yanı sıra İş Bankası'nı asıl kârlı hale getiren, onu ayakta tutan çalışanlarını standartlarının üstünde yaşatan iştirakleri var. AK Parti, İş Bankası'nı bir hülleyle Hazine'ye ya da Varlık Fonu'na devrederek, hem bu iştiraklerin yönetimini almak, hem de tulumbaya para basabilmek için bu 295 milyara göz koymuş durumda.

Şimdi 1, yasal olarak CHP'nin yasal olarak denetlemekle yükümlü olduğu hisseler, Hazine'ye ya da Varlık Fonu'na devredilebilir mi? Niye Varlık Fonu'na devretmek istiyorlar? Çünkü, 30 milyar TL değerinde olan 50 milyar TL özkaynağı olan, 295 milyar TL'de mevduatı bulunan bir bankayı eğer Varlık Fonu'na devredebilirseniz. Varlık Fonu'nu yabancı sermayeye güvence olarak sunup, kredi çekebilirsiniz, para alabilirsiniz, tulumbayı doldurmaya çalışabilirsiniz.

Bunu yasal olarak yapabilir misiniz? Yasal olarak yapabilmeniz mümkün değil! Neden? Çünkü, CHP'nin denetlemekle yükümlü olduğu İş Bankası'ndaki hisseler Medeni Kanunun 557'inci maddesine göre Atatürk'ün vasiyeti olarak orada konuşlandırılmıştır. Eğer AK Parti, Atatürk'ün vasiyeti üzerine yapılan bu anlaşmayı ortadan kaldırmaya çalışırsa... Bu ne demektir? Medeni Kanun'un tamamen tasfiye edilmesidir. Medeni Kanun'un tasfiye edilmesi bu ülkede miras hukukunu, tapu hukukunu geçersiz kılar. Hiç kimsenin mal güvenliği, para güvenliği, mülkiyet güvenliği kalmaz."

"TÜRKİYE'YE TEK BİR YABANCI YATIRIMCI GELMEZ"

Öte yandan Yarkadaş programda sorulan "CHP'nin İş Bankası'ndan tek kuruş geliri var mı?" sorusuna ise, "Tek kuruş geliri yok CHP'nin, kanunen zaten mümkün değil. Bir kez daha söyleyelim; İş Bankası'ndan CHP'ye tek kuruş para gitmiyor. Bu bağlamda Medeni Kanun'un 557'inci aykırı bir işlemi yaparsa AK Parti.... Yani yine Kenan Evren'in yolundan, o faşist darbecilerin yolundan gitmeyi tercih ederse... Tulumbasına su basmak için İş Bankası'nın 295 milyar TL'sine çökmeye çalışırsa Türkiye'ye tek bir yabancı yatırımcı bile gelmez. Bir daha altını çiziyorum AK Parti, günü kurtarma adına Türkiye'nin geleceğini ateşe atamaz."