TÜRK AKIMI ANLAŞMASI İMZALANDI

TÜRK AKIMI ANLAŞMASI İMZALANDI

Rusya ile Türkiye arasında olan Türk Akımı anlaşması iki ülke arasında imzalandı.

Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya  taşıyacak olan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için hükümetler arası anlaşma imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putin 1 saat 40 dakika süren görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı  düzenledi.

Türk Akımı anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar  Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak, tarafından imzalandı.

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, iki hattan oluşacak ve toplam  31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. Hatlardan biri Türkiye'ye uzanacak  ve Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hattın ise Rus gazını Türkiye  üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanıyor.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi;

"Bugün gerçekten Sayın Başkan'la (Putin) dolu  dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale  geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya  arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır.

Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut  gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı  Operasyonu'nu kendileriyle (Putin) görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği  yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki  gelişmelerde, insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki  insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar.

Bir diğer tabii önemli adım, Türk Akımı  konusunun yine aramızda değerlendirmesini yaptık. Türk Akımı'yla ilgili olarak da  sürecin hızlandırılması konusunda da bugün biliyorsunuz az önce atılan imza ile  noktayı koyduk

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili  olarak da yine burada bundan sonraki sürecin hızla devamında, mutabakatımız net.  Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım."

Putin ise şunları söyledi;

"Bugün Rusya hükümeti bir karar  aldı. Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya tekrar  ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye ve diğer yaş meyve sebze ve tarım  ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu, karşılıklı yarara dayalı bir karar  sonuçta. Çünkü Rusya'daki tarım sektörü bu tür tarım ürünlerini üretmiyor.  Türkiye'den bu kalemler Rusya'ya ithal edilince bizdeki fiyatlar düşecektir." 

ZİRVEDE SÜRPRİZ İSİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesine Org. Hulusi Akar da katıldı. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşme sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet  Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü'nde bir araya geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Dünya Enerji Kongresi'ndeki konuşmasının ardından Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'ne geldi. Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile burada ikili bir görüşme gerçekleştirdi. 

1 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

16.30 sıralarında Mabeyn Köşkü'ne gelen Erdoğan'ın girişinden kısa bir süre önce deGenelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar köşke girdi. Mabeyn Köşkü'nde saat 17.10'da başlayan görüşme, 1 saat 40 dakika sürdü.

TÜRK AKIMI ANLAŞMASI İMZALANDI - Resim : 1

DHA