Türkçe AB'ye giriyor

Türkçe AB'ye giriyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in Türkçe'nin Avrupa Birliği'nde resmi dil olması konusunda çalışma başlatacağını açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dünya Ekonomik Forumu’nun özel davetlisi olarak Davos’a gitti. Devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı dünkü açılış yemeğinde yer alan Akıncı, forum öncesinde Milliyet gazetesinden Sefa Karahasan'a konuştu. Kıbrıs’ta çözüm isteklerini dünyaya anlatacaklarını belirten Akıncı, “Kıbrıs Türk halkı olarak çözüm konusundaki kararlılığımızı dünya platformuna taşıyacağız” dedi. Kıbrıslı Türkler olarak iyi niyetle çözüm istediklerini kaydeden Akıncı, “Dünya kamuoyunun artan bir ilgisi var. Bu ilginin daha da ileri boyutlara taşınmasını bekliyorum. Bu ilgiden doğacak yararların elde edilmesini umuyorum” diye konuştu.
 
Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, Türkçe’nin Avrupa Birliği’nde (AB) resmi dil olması konusunda çalışma başlatacağını açıkladı. “Anastasiadis, Türkçe’nin resmi dil olması konusunu bizimle konuştu” diyen Akıncı, “Bu çok yararlı olur. Bu keşke daha önce yapılabilseydi. Kıbrıs’ta iki halk yaşıyor. Halkların da kendi dilleri var. Çözüm olmadan da, Türkçe’nin resmi bir dil olması önemli bir gelişme olacaktır” dedi. Akıncı, “Kıbrıs sorunu Türkiye’nin AB yolunda tek engel değil ama Kıbrıs sorunu çözüldüğü zaman, üyelik bugünden daha yakın noktada olacak” dedi. Akıncı, “Çözüm ile birlikte Rumların da kazançlarının artacağını, Türkiye ile ilişkilerinin gelişeceğini” belirtti. Türkiye ile Yunanistan arasında yıllarca süren gerginliklerin sona ermesinin yolunun açılacağına işaret eden Cumhurbaşkanı, “Türkiye ile Yunanistan’ın savunma ve silahlara harcadığı paraların, beslenen orduların sona ereceğine” dikkat çekti.