Türkiye'den Putin'e cevap: Orta yolu buluruz

Türkiye'den Putin'e cevap: Orta yolu buluruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya lideri Putin'in ''Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz'' sözlerini değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin, En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi için bulunduğuAntalya’da diplomasi muhabirlerine gündemi değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu. RusyaDevlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz" yönündeki açıklamaları ile ilgili "Orta yolu buluruz" diye karşılık verdi.

ABD’nin, Rakka’nın Suriye rejimi tarafından bir an önce ele geçirileceği iddiasıyla PYD ile iş birliği yapmasını eleştiren Çavuşoğlu, başka bir terör örgütüyle iş birliği yapmanın her durumda doğru ve insani olmadığını söyledi. PYD’nin amacının, daha fazla toprak alarak Suriye’yi bölmek olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “O bakımdan Amerika maalesef Suriye'nin geleceği için çok tehlikeli bir süreç içine PYD ile giriyor. Biz kendilerine bu uyarıları da yaptık. Oysa güçleri birleştirsek, onların özel güçleri var, bizim özel güçlerimiz var ama maalesef hem Rusya hem de ABD bir terör örgütünü ortak görüyorlar ve destek veriyorlar. Bizim de zaten tepkimiz bunaydı.” ifadelerini kullandı.

2292701.jpg

ABD ile Münbiç cebinin bir an önce kapatılması noktasında operasyona hız vermeyi ve ikinci bir cephenin açılması konularını görüştüklerini dile getiren Çavuşoğlu, diğer taraftan da muhalefetin yavaş da olsa 98 kilometrelik alanda Afrin'den bu tarafa bir ilerlemesinin olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, bu şekilde rahatça Rakka'ya doğru gidilebileceğine dikkati çekti.

"MÜTTEFİKLİĞE DE DÜRÜSTLÜĞE DE SIĞMAZ"
Amerika’nın Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemleri’nin (HIMARS) bu ay gelmesi gerekirken, ağustosa kaydırıldığını söyleyen Çavuşoğlu, “Bu konuda vardığımız anlaşmada da maalesef ABD sözünü tutmuyor. Biz tamamen hazırız, şimdi de bu anlaşmaları uygulamak yerine gidip YPG arması takıyorlar. Yaptıkları gerçekten müttefikliğe de dürüstlüğe de sığmaz. Tam çifte standart.” diye konuştu.

"ORTAK YOLU BULURUZ"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz" yönündeki açıklamalarına ilişkin ise Çavuşoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Putin diyor ki, adım bekliyoruz. Biz de diyoruz ki, bu adımları atabilmek için gelin ortak bir çalışma grubu oluşturalım onlar kendi aralarında konuşsunlar, fikir üretsinler hangi adımları atmamız lazım. İster resmi, ister gayri resmi nasıl isterlerse hangi adımları atacağımızı değerlendiririz ve neticede de ortak yolu buluruz."