Türkiye'den ABD'ye peş peşe tepkiler

Türkiye'den ABD'ye peş peşe tepkiler
Güncelleme:

ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'a verilen hapis cezası ABD ile Türkiye arasında gerginliğe neden oldu. TBMM Başkanı Şentop ve Adalet Bakanı Gül, ABD'den gelen açıklamalara tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'a verilen 8 yıl 9 ay hapis cezasını eleştiren ABD Dışişleri'ne "ABD, Türkiye'deki mahkemelere saygı duymalı" yanıtını verdi. 

Şentop, "Dünya sadece ABD mahkemelerine saygı duymak zorunda değil. ABD de Türkiye'deki mahkemelere saygı duymalı" açıklamasında bulundu. 

Türkiye'den ABD'ye peş peşe tepkiler - Resim : 1

BAKAN GÜL'DEN ABD'YE YANIT

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır, emir alacağı tek merci Anayasa ve kanunlardır. Hiçbir ülke, kişi, kurum veya merci, Türk mahkemelerinin adil yargılamasına etki ve telkinde bulunamaz." ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanlığı, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu eski çalışanı Metin Topuz'a "FETÖ'ye yardım suçundan" 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini eleştiren ABD makamlarına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD makamlarının Metin Topuz davası hakkındaki açıklamalarının talihsiz ve yargı bağımsızlığı ilkesi bakımından düşündürücü olduğu belirtildi.

Açıklamada, "ABD'li muhataplarımız, derin hayal kırıklığı yaşatan bir dava arayışındaysa, onlara FETÖ'nün kurduğu ihanet pazarından satın alınan tanıklarla, sahte ve sözde delillerle yürütülen Hakan Atilla yargılamasına bakmalarını tavsiye ediyoruz. Bağımsız ve tarafsız Türk yargısı, verdiği kararlarla herhangi bir ülkeyi ikna etmek durumunda değildir." ifadeleri kullanıldı.

Mahkemenin delilleri tartışarak karar verdiğine işaret edilen açıklamada, söz konusu hükmün kesinleşmesi sürecinin de yine bağımsız yargının hukuki işleyişi içinde gerçekleştirileceği vurgulandı.

 "Kesinleşmemiş bir mahkeme kararı üzerinden kişileri suçlu ya da suçsuz ilan etmek ancak hukukun evrensel prensiplerini içselleştirememiş bir yaklaşımın ürünü olabilir." değerlendirilmesinde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"ABD Büyükelçiliğinin başından sonuna izleyerek tanık olduğu üzere, duruşmalar Anayasa ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin temin ettiği usuli haklar zemininde ilerlemiştir. Bu durum karşısında, yapılan açıklama hukukun üstünlüğü ilkesine uygun olmadığı gibi gerçekle de bağdaşmamaktadır. Ülkelerinde halihazırda süren protesto eylemlerinde dahi aldıkları tedbirler ortada iken, 15 Temmuz'da bombalarla, tanklarla ülkemize, milletimize ve millet iradesine hayasızca bir akın gerçekleştiren bir terör örgütüne karşı yürüttüğümüz haklı ve hukuki mücadeleyi değersizleştirmeye yönelik açıklamalar, büyük bir çelişkidir, kabul edilmesi mümkün değildir. Bu itibarla, ABD yetkili makamlarını uluslararası sözleşmeler ve ikili anlaşmalar doğrultusunda suçluların iadesi hukukuna uymaya bir kez daha davet ediyor, terörle mücadelede işbirliğine olan inancımızı teyit edeceklerini umuyoruz."

NE OLMUŞTU?

ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vizeleri askıya alması krizine neden olan, 4 Ekim 2017'den beri tutuklu olan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz'un davasında karar çıktı. Topuz 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD İstanbul Konsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz'a 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesine tepki gösterdi. Pompeo, bu kararın Ankara-Washington hattında ilişkileri kötü etkileyeceğini ifade etti.

Türkiye'den ABD'ye Metin Topuz cevabı: Türk yargısı bağımsızdırTürkiye'den ABD'ye Metin Topuz cevabı: Türk yargısı bağımsızdır

 

Seçiniz...