Vatandaşlıktan çıkartma FETÖ'nün işine mi gelecek ?

Vatandaşlıktan çıkartma FETÖ'nün işine mi gelecek ?
Güncelleme:

Aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 130 kişinin vatandaşlıktan çıkarılması için düğmeye basıldı. Ama şimdi de yeni bir tartışma başladı.

Fetullah Gülen'in vatandaşlıktan çıkarılması halinde ekmeğine yağ sürüleceği ileri sürülüyor. Vatandaşlıktan çıkarıldığı için FETÖ'nün iade edilemeyeceğini belirtenler var. Ancak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı böyle bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekiyor.

Yazıcı, iade süreciyle ilgili “Vatandaşlıktan çıkarmış olsanız bile bir birey sizin ülkenizde suç işlemişse onu talep edebilirsiniz. Vatandaşlıktan çıkardık ve aklandı diye bir şey söz konusu olamaz” açıklamasını yaptı.

‘İADEYE ENGEL DEĞİL’

Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen’in konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle oldu:

“Türkiye, siyasi içerikli suçlarda iade almakta zaten zorluk yaşıyor. Bu yol tercih edilirse iadenin yolu güçleşir. Oradaki vatandaş, ‘Bakın beni zaten vatandaşlıktan da çıkardılar. Dürüst yargılanmayacağım ortaya çıktı’ diyebilir. İade etmek istemeyen devlet de bunu söyleyebilir. Bu yüzden kendi ülkesinin vatandaşlığını verebilir. Ben böyle bir yolun tercih edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ama vatandaşlıktan çıkarma, otomatik olarak iade engeli de değildir. Türkiye’nin ABD ile AB ile Avrupa ülkeleriyle imzaladığı ikili iade anlaşmaları var. Bunlar gereğince iade etmeleri gerekir. Ancak idam düzenlemesi, OHAL’in devamı, kötü muamele iddiaları zaten iade etmeyen devletlerin elini güçlendirecektir.”

İşte vatandaşlıktan çıkarılacak isimlerin tam listesiİşte vatandaşlıktan çıkarılacak isimlerin tam listesi

 

Habertürk