Veysi Paşa Korusu da TÜRGEV'e veriliyor

Veysi Paşa Korusu da TÜRGEV'e veriliyor

"Devredilemez” ve “satılamaz” denilen Üsküdar’daki Veysi Paşa Korusu TÜRGEV’e kiralanıyor...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce iki kez talep etmesine karşılık devredilmeyen Üsküdar’daki Veysi Paşa Korusu’nun 30 yıllığına TÜRGEV’e verileceği öne sürülüyor.

Taraf gazetesinden Aysun Yazıcı'nın haberine göre Kültür Bakanlığı tarafından “birinci grup korunması gereken tabiat ve kültür varlığı” olarak tescillenen Veysi Paşa Korusu’nun 72 milyon lira karşılığında Hazine’ye devredilmesinden günler sonra TÜRGEV, “Koruyu bize verin” dedi. Taraf’ın ulaştığı belgelere göre, içerisinde tarihi bir köşkün de bulunduğu korunun TÜRGEV’le olan serüveni şöyle gelişti:

BAŞBAKANLIK 12 GÜN SONRA “OLUR” VERDİ

Maliye Bakanlığı 2012 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları işletmesinde bulunan Veysi Paşa Korusunu “okul” yapma talebiyle istedi. Bakanlığın, borca karşılık Hazineye devredilmesi talebi önce, Kültür Bakanlığına iletildi. Kültür Bakanlığı, alanın “1. Sınıf korunması gereken tabiat ve kültür varlığı” kapsamında kaldığını ve alan üzerinde yapılacak tüm değişikliklerden haberdar edilmeleri şartıyla devir işlemine “uygundur” cevabı verdi. Devir işlemi Başbakanlığa da soruldu. Mülkiyeti, TCDD’de bulunan 22 bin 834 metrekarelik alanın devri için Başbakanlık 12 gün sonra bu yazıya “olur” verdi.

MİLLİ EĞİTİME İKİ KEZ “DEVREDİLMEZ” CEVABI

Bu sırada, alan üzerinde “kiracı” konumunda bulunan Mesa Koru Evleri’ne devir işlemi bildirildi. Site yönetimi ise 21 Şubat 2013 tarihli dilekçesinde, devir işlemine sert tepki gösterdi. Dilekçede, korunun imara kapalı olduğu, alanın yapılaşmaya müsait olmadığı, yılardır kiracısı oldukları korunun yapılaşmaya açılması halinde yasal yollara başvuracakları bildirildi. Arazinin devredilmemesi gerektiği vurgulanan dilekçede ayrıca, arazinin kapalı ve yeşil alan olması nedeniyle 2005 ve 2010 yıllarında Kültür Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı’na iki kez “devredilemez” ve “satılamaz” şeklinde ret kararları verildiği vurgulandı.

TÜRGEV, 17 GÜN SONRA KORUYU İSTEDİ

Kurumlar arasında yazışmaların yapılmasının ardından alanın değer ölçümü de yapıldı. İçerisinde köşkün de bulunduğu 22 bin metrekarelik alan, 72 milyon bedel ödenerek 20 Ağustos 2013’te Hazineye devredildi. Korunun mülkiyeti Hazineye geçtiği tarih olan 20 Ağustos 2013 tarihinden sadece 17 gün sonra ise TÜRGEV, “korunun eğitim öğretim gibi hizmetlerde” 30 yıl boyunca kullanılmak üzere kiralanmasını talep etti.

30 YIL TALEBİ MİLLİ EĞİTİM’E SORULDU

TÜRGEV’in talebinin ardından, Hazine ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yazışmalar başladı. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 12 Kasım 2013’te, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdığı yazıda TÜRGEV’in “irtifak” hakkı talep ettiğini belirtti. Devirle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın görüşü soruldu. Devri gerçekleşen alanın şimdi TÜRGEV’e tahsis edileceği öne sürülüyor.