Yavru Vatan KKTC'den, Rum Kesimi'ne tarihi rest!

Yavru Vatan KKTC'den, Rum Kesimi'ne tarihi rest!
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM konuşmasında Kuzey Kıbrıs'ı tanıma çağrısı yapmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kuzey Kıbrıs Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, "Sayın Erdoğan'ın konuşması bir dönüm noktası. Artık bundan sonra KKTC'nin Rumlarla masaya oturup bir federasyon konuşma dönemi kapandı" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Yıllık Eşgüdüm Toplantısı'nda, "Kıbrıs Türk halkı, KKTC'nin resmen tanınmasını ve müktesep haklarının, yani Kıbrıs Türk Devleti'nin egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün yeniden teyit edilmesini talep etmektedir." dedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ertuğruloğlu, New York'ta bu yıl 77.'si düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul çalışmaları kapmasında toplanan İİT Dışişleri Bakanları Yıllık Eşgüdüm Toplantısı'nda konuştu.

Kıbrıs'ta federasyonu temel alan müzakerelerde 50 yılı aşkın bir süre kaybedildiğini, bu nedenle Kıbrıs Türk tarafının Temmuz 2017'de Crans-Montana'daki Kıbrıs konferansının çökmesinin ardından Kıbrıs’ta başka seçenekleri araştırma zamanının geldiğini ilan ettiğini hatırlatan Ertuğruloğlu, İİT üye ülkelerine Kuzey Kıbrıs'ı tanıma çağrısında bulundu.

Ertuğruloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kıbrıs Türk tarafı olarak yeni vizyonumuzu, Nisan 2021'de Cenevre'de gerçekleştirilen Kıbrıs görüşmelerinde, Kıbrıs Adası ve çevresinde çok ihtiyaç duyulan istikrar, güvenlik ve iş birliğini sağlayacağına dair umut ve inançla masaya getirdik. Kıbrıs Türk tarafı, Ada'da iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde bir anlaşmanın mevcut iki devlet arasında, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde gerçekleşebileceğine inanmaktadır. Bu nedenle Kıbrıs Türk halkı, KKTC'nin resmen tanınmasını ve müktesep haklarının, yani Kıbrıs Türk Devleti’nin egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün yeniden teyit edilmesini talep etmektedir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM konuşmasında Kuzey Kıbrıs'ı tanıma çağrısı yapmasına ilişkin ise Kuzey Kıbrıs Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı şu ifadeleri kullandı:

Diplomatik ilişkilerin eşref saati vardır. O eşref saatinin geldiğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'de yaptığı konuşma aslında Kıbrıs meselesinde bir dönüm noktası. Bundan önce iki dönüm noktası yaşamıştık. 1974 Barış Harekatı arkasından 1983 KKTC'nin ilanı ve bana göre dünkü Sayın Erdoğan'ın konuşması da yine aynı şekilde bir dönüm noktası. Artık bundan sonra KKTC'nin Rumlarla masaya oturup bir federasyon konuşma dönemi kapandı.

Bundan sonra tanınmak için girişimlerde bulunmamız gerekiyor ve bu kapının tamamen kapanmasından sonra bizim KKTC olarak yapmamız gereken Türkiye ile birlikte atmamız gereken adımlar var.

Bunlardan bir tanesi uluslararası hukuka uygun olarak bizim Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin hakkını kullanıp KKTC'nin tanınması için bir irade beyan etmesi gerekiyor. Bunun için bir referandum lazım. Bu şekilde biz BMGK'nın daha önce almış olduğu 501, 577 sayılı kararları da boşa çıkarmış olacağız.

Türki Cumhuriyetlerinden olumlu dönüş alıyoruz. 15 Kasım'da bir Rus uçağı KKTC'ye inebilir. Önünde hukuki engel yok. Moskova'dan kalkan uçak KKTC'ye inebilir.