Yeni bürokratlara FETÖ taraması

Yeni bürokratlara FETÖ taraması
Güncelleme:

Türkiye, Başkanlık Sistemi’ne göre yeniden yapılanıyor. Yüksek bürokratlardan özgeçmişleri istendi. Yeni kadrolarda liyakat, deneyim, bilgi temel alınacak FETÖ taraması yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Meclis’teki yemin töreninin ardından oluşturulacak yeni Hükümet ile bir ilk daha yaşanacak. Genel müdür ve üstündeki görevlerdeki bürokratlar artık hükümetle gelip, hükümetle birlikte görevden ayrılacak. Yeni sistemle atamaları ilk kez yapılacak bürokratların nasıl seçileceğine yönelik soru işaretleri de gideriliyor. Genel müdür ve üzeri görevdeki tüm bürokratlardan özgeçmiş bilgilerini (CV) vermeleri istendi. Cumhurbaşkanlığı’nda toplanacak olan bu CV’ler içinden eleme yapılarak bürokratların, liyakatı, tecrübesi ve bilgisinin yeterli olup olmadığına bakılacak.

Star gazetesinden Şerife Güzel'in haberine göre Yetki Kanunu çerçevesinde yeni dönemde uygulanacak olan bürokratik yapılanmayla ilgili öncelikli olarak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hazırlığının, yemin törenine kadar netleştirilmesi için çalışmalar yoğunlaştırılıyor. Erdoğan’ın Meclis’te yemin etmesiyle birlikte, eski sistem tümüyle devreden çıkmış olacağı için yeni dönemin hazırlığının da yemin gününe kadar yapılmış olması gerekiyor.

BÜROKRATLARA ORTAK KADRO

Yeni yapıda öncelikli olarak üst düzey bürokrasinin görevlendirmesine ilişkin yasal altyapıyı oluştacak düzenlemeler çıkartılacak. 500 dolayındaki üst düzey bürokrat içinde, özellikle bundan sonra ortadan kalkacak olan “Başbakanlık” statüsüyle ilgili düzenlemeler yer alacak. Başbakanlık bürokratları tümüyle yeni oluşturulacak sistemde görevlendirilmek üzere Devlet Personel Başkanlığı bünyesindeki ortak kadroya alınacak.

DETAYLI GÜVENLİK TARAMASI

Yeni dönem personel yapılanmasına yönelik KHK çıkartıldığı anda bürokrat atamalarının gerçekleştirilmek üzere ayrı bir çalışma yürütülüyor. Görev alacak üst düzey personel ile ilgili ön hazırlık çerçevesinde tüm kurumlardan genel müdür ve üstü düzeydeki bürokratların özgeçmiş (CV) bilgileri istendi. Kurumların insan kaynakları birimlerinin Cumhurbaşkanlığı’na ileteceği bu özgeçmişler içinden değerlendirme yapılacak. Kurumların üst düzey yöneticiliğine getirilecek isimler, CV’si güçlü olanların şansının yüksek olacağı bir elemeye tabi tutulacak. Liyakatı, deneyimi ve bilgisine göre yapılacak değerlendirmenin yanı sıra güvenlik boyutunda da detaylı bir inceleme yapılarak FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle bağlantısı olup olmadığı da tespit edilecek. 

Star