Yeni hükümet jet hızıyla kurulacak !

Yeni hükümet jet hızıyla kurulacak !

Türkiye'nin 65. Hükümeti'nin kurulması süreci 22 Mayıs Pazar akşamı başlıyor.

Yeni hükümetin, Cumhuriyet tarihinin en hızlı kurulan hükümetlerinden biri olması bekleniyor.

OLAĞANÜSTÜ SİYASİ TRAFİK

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre, 22 Mayıs Pazar günü Ankara'da olağanüstü bir siyasi trafik yaşanacak. Ak Parti'nin 2. olağanüstü kongresi, Ankara Arena spor Salonu'nda pazar günü toplanacak. Toplantının açılışı ve Divan Başkanlığı için yapılacak seçimin ardından Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu bir konuşma yapacak. Yeniden aday olmayacağı için Davutoğlu'nun konuşması, veda konuşması mahiyetinde olacak. Davutoğlu, bu konuşmasının ardından salondan ayrılacak.

PARTİ YÖNETİMİ DE DEĞİŞECEK

İzmir milletvekili Binali Yıldırım, genel başkan adayı gösterilecek. Genel Başkan adayı Yıldırım, delegelere seslenerek, nasıl bir başbakan olacağı ve vizyonu konusunda önemli mesajlar vereceği bir konuşma yapacak. Yıldırım'ın konuşmasının ardından Merkez Karar Yönetimi Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak. Genel başkanın yanı sıra partinin yönetim organları da belirli ölçüde değişecek. Eğer olağanüstü bir gelişme olmazsa Binali Yıldırım, kongrede Ak Parti Genel Başkanı seçilecek.

DAVUTOĞLU İSTİFASINI VERECEK

Yıldırım'ın genel başkan seçilmesine paralel olarak Davutoğlu, pazar günü öğleden sonra veya akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı'na giderek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istifasını verecek. Erdoğan, Davutoğlu'nun istifasını kabul edecek ve yeni hükümet kurulana kadar görevini sürdürmesini rica edecek. Ancak Davutoğlu Hükümeti, bu istifa ile siyasi niteliğini kaybederek, devlette devamlılık çerçevesinde günlük işleri yürüten bir hükümet durumuna dönüşecek.

HÜKÜMET KURMA GÖREVİ

Pazar günü Ak Parti'nin olağanüstü kongresinin sona ermesinden sonra Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı'na gidecek. Yani aynı gün içinde Davutoğlu Cumhurbaşkanı ile görüşmesinden ayrılırken, aradan çok fazla zaman geçmeden Yıldırım Cumhurbaşkanı ile görüşmeye gidecek. Erdoğan, Binali Yıldırım'ı 65. Hükümeti kurmakla görevlendirecek. Görevlendirme için Binali Yıldırım'ın, Ak Parti Genel Başkanlığı'na seçilmesiyle ilgili Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan mazbatasını alması beklenmeyecek. Yıldırım, İzmir milletvekili sıfatıyla hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Anayasada, Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurmakla bir milletvekilini görevlendireceği hükmü yer alıyor. 

Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs tarihlerinde yani pazartesi ve salı günleri, İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. Erdoğan, bu zirve nedeniyle hafta başında İstanbul'da olacak.

HÜKÜMET LİSTESİNİ OLUŞTURACAK

Binali Yıldırım'ın, kısa süre içinde yeni hükümet listesini oluşturup Cumhurbaşkanı'na sunması bekleniyor. Önemli sayıda bakanın yerini koruma ihtimali nedeniyle yeni hükümetin bakanlar dikkate alındığında fiilen bir revizyon kabinesi olacağı yorumları da yapılıyor.

Cumhurbaşkanı'nın Bakanlar Kurulu listesini atamasına ilişkin yazıyı Başbakanlığa göndermesiyle birlikte güvenoyu süreci başlayacak.

Yeni hükümet listesi, Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Hükümet programı en geç bir hafta içinde okunarak güvenoyuna gidilecek.

Programın okunmasından iki gün sonra Meclis'te görüşmelere başlanacak. Görüşmelerin ardından bir gün beklendikten sonra açık oylama yapılacak. Güvenoyu için oylamaya katılanların salt çoğunluğu gerekiyor. Ak Parti, Meclis'te yeterli oya sahip olduğu için güvenoylamasında bir sorun yaşanması beklenmiyor. Binali Yıldırım'ın başkanlığındaki hükümetin, Mayıs ayının son günleri veya Haziran ayının ilk haftası içinde Meclis'ten güvenoyu alarak göreve başlaması bekleniyor. Yeni hükümet, Cumhuriyet tarihinin en hızlı kurulan hükümetlerinden biri olacak.