Prof. Dr. Ahmet Ercan deprem için en riskli illerini açıkladı

Prof. Dr. Ahmet Ercan deprem için en riskli illerini açıkladı
Güncelleme:

Deprem bilimcisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Gerek oluşum sayısı, gerekse de gerginlik olarak" diyerek Türkiye'nin deprem konusunda en riskli bölgesini açıkladı.

Daha önceki açıklamalarında da çok sayıda depremi günler öncesinde tahmin eden Deprem Bilimcisi Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan son zamanlarda Batı Anadolu ve Ege Denizi'nde çok sayıda deprem ve depremciklerin meydana gelmesinin ardından Türkiye'nin en riskli deprem bölgesini açıkladı.

Sözcü'den Mustafa Sarıipek'in haberine göre, Ercan, daha önce çok kez dile getirdiği “Türkiye'deki depremlerin yüzde 52 olasılıkla Kuzey Anadolu kırığında olur” sözünü değiştirerek, “Batı Anadolu için deprem olasılığı yüzde 33 diyorduk. Ama sanki son zamanlarda Batı Anadolu ve Ege Denizi'nde süregelen depremler olasılık olarak Kuzey Anadolu'yu geçti. Gerek oluşum sayısı olarak ve gerekse gerginlik olarak şu anda Türkiye'nin en gergin yeri ne yazık ki Batı Anadolu” diye konuştu.

Ercan deniz içi yanardağların da harekete geçtiğini söyledi. Daha önce güney batıda Teke Yarımadası'nın önlerinde olan depremciklerin yine benzer şekilde sürdüğünü belirten Ercan, “Daha önce yaptığım açıklamalarda söylediğim gibi güneyden dalma batma kuşağı boyunca toslayan Afrika Anakarası'nın Ege Denizi ve Batı Anadolu'yu germesi sonucunda olan boşalımlar sürüyor.

Son olarak Kos'ta 4 büyüklüğünde depremi gördük. Daha önce yine aynı yerde 6.7 büyüklüğünde Bodrum depremi olmuştu. Türkiye'de ise Batı Anadolu ve Ege Denizi'ndeki depremler Kuzey Anadolu'yu geçti” dedi.

 

(Kaynak)