Prof. Dr. Ercan depremde tamamen yıkılacak 2 ilçeyi açıkladı

Prof. Dr. Ercan depremde tamamen yıkılacak 2 ilçeyi açıkladı
Güncelleme:

İzmir'i vuran büyük depremin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'de meydana gelebilecek şiddetli yeni bir depremde Bayraklı ve Bornova'da yıkımın büyük ve ölümlerin fazla olacağını açıkladı.

İzmir’de meydana gelen depremin etkileri devam ediyor. Yaralı vatandaşların hastanelerde tedavisi sürerken, evlerinden olan vatandaşlar da yeni bir düzen kurmak için mücadele ediyor.

TV 100’de yer alan habere göre Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir merkezli bir deprem meydana gelmesi durumunda şunların yaşanacağını söyledi:

"Bir yerde kıran yaşanmışsa, yapılar göçmüşse aynı yer yeniden yapılaşmaya açılamaz. Bu doğrultuda o bölgenin yeniden yapılaşmaya açılmaması gerekiyor. Yapı yasaklı alan olarak ilan edilmesi gerekiyor. Orada kentsel dönüşüm olacaksa, Bayraklı'da değil, Yamanlar'a doğru olması gerekiyor. Yamanlar Dağı'na taşımak gerekiyor o binaları. Aynı yerleri tekrar deprem konutları yaparsak ikinci kez hata yapmış oluruz. Deprem sırasında deprem dalgaları Bayraklı'da yaklaşık 5 kat üst yapıya yansıtmıştır.

“ÖLÜM ORANLARI ÇOK FAZLA OLUR”

Yamanlar 1 olarak duyarken Bayraklı 5 kat büyük duymuştur. Yeniden oraya yapı yapılırsa, gelecekte deprem olması durumunda Manisa depremi olması durumunda buralar 5 kat büyüterek duyacaktır. Ölüm oranları çok fazla artacaktır.

Bayraklı ve Bornova ovasındaki yapıların hemen hepsi değişen oranlarda, bir boksörün 9'uncu raunttaki yorgunluğunu taşımaktadır. Taşıyıcıların içinde kırıkçıklar oluşmuştur. Bir sonraki depremde bu yapılar yıkılacaktır. Güçlendirmeyle oturmayı kesinlikle önermiyoruz. Geçmişte güçlendirilen Adapazarı evleri 1999 depreminde yıkıldı.