Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un en güvenli ilçelerini açıkladı

Güncelleme:

Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi yerle bir eden ve 48 binden fazla canı yitirdiğimiz depremler için bundan 1,5 yıl önce Türkiye'yi uyaran yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük Marmara deprem öncesinde İstanbul'da zemini en sağlam olan ilçelerini açıkladı.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, tv100'de yayımlanan gazeteci Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Sesimi Duyan Var Mı? programında beklenen olası Marmara depremi öncesinde depremin beklenilen büyüklüğünü ve şiddetini açıklayarak İstanbul'da zemini sağlam olan ilçeleri tek tek sıraladı.

İşte Görür'ün canlı yayındaki o açıklamaları:

"İstanbul'da 7,2 - 7,6 büyüklükleri arasında ve 9 şiddetinde deprem bekliyoruz"

"İstanbul’da beklediğimiz deprem minimim 7,2, maksimum 7,6’dır. Bütün hazırlıklar ve senaryolar buna göre yapılıyor. Depremin büyüklüğü ve şiddeti farklı şeylerdir. Büyüklük ortaya çıkan enerji miktarıdır.  Şiddet ise yer yüzünde depremin hissedilme derecesidir. İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunda eviniz sahile yakın bölgedeyse 9 şiddetinde hissedersiniz."

Avrupa yakasını uyardı

"Avrupa yakasında daha fazla hasar olacak. İstanbul’da depremin şiddetini en az hissedecek ilçeler kuzeydeki yerlerdir. Oralarda da 7-8 şiddetini bulan yerlerde vardır. Istranca’lara doğru giderseniz bu daha da düşer. Güney’de en fazla 9, Kuzey’de ise 6’ya kadar varır. Eski kayaların olduğu yerler sağlamdır. Özellikle sahilde plaj kumları ve vadilerin olduğu yerler hariç. Pendik, Tuzla, Maltepe, Kartal, Kadıköy’den kuzeye gidince sağlam zeminleri görüyorsunuz. Söz gelimi Çamlıca’daki zemini sondajla bile zor kazarsınız. Ataşehir zemini pek sağlam değil. Avcılar’da kabul edilebilir nitelikte, inşaat yapılabilir niteliktedir.  Ama kimi yerlerde sıvılaşmanın olabileceği, deprem etkisini büyütebilecek yerler vardır. Buralarda depremin etkisi fazlalaşır. Büyükçekmece, Küçükçekmece çevresinde en ufak bir şey yapsan kayıyor. Gebze yakınlarında granitler vardır inanılmaz sağlamdır."