Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan uyarı

Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan uyarı
Güncelleme:

Bilim Akademisi üyesi ünlü yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de son yıllarda artan göllerin kurulaşmasına ilişki, “Kurumak göllerin kaderidir ama ömürlerini uzatmak bizim elimizdedir. Acilen önlem alınmalı.” diyerek dikkat çekti.

Küresel ısınma, iklim değişikliği ve insan kaynaklı birçok etken nedeniyle su kaynakları her geçen gün azalıyor.

Uzmanlar, Türkiye'de son 60 yılda, Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal gölün kuruduğunu açıklamışlardı.

 Türkiye'de kuruyan ve kuruma sürecine giren göllerin büyük bölümünün, tatlı su özelliğindeki en büyük doğal tatlı su gölleri Akşehir, Beyşehir ve Eğirdir gölleri olduğuna dikkat çekilmişti.

 Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görü de sosyal medya hesabından Türkiye’de son yıllarda artış gösteren göllerin kurulaşmasıyla ilgili dikkat çeken paşlaşımlarda bulundu.

Görür paylaşımında, “Arkadaşlar, göllerimiz kuruyor. Daha önce de yazmıştım. Kurumak göllerin kaderidir ama ömürlerini uzatmak bizim elimizdedir. Göller iki şekilde devre dışı kalır. Eğer suyunu beslenmesinden daha fazla kullanırsanız göl kurur. Buharlaşma beslenmeden fazla ise göl kurur. Göller...yağış, akarsu ve yeraltı suyu ile beslenir. Eğer bu kaynakları keser veya azaltırsanız göl kurur. Göllerin devre dışı kalmasında diğer bir etken de fazla malzeme birikimi ile de dolmasıdır. Eğer insan eliyle göllere malzeme döker, kanalizasyon bağlarsanız göller kurur. İklim değişimi zaten göllerin aleyhine çalışıyor. Beni üzen göl yerleşimleri ve insanlarımız. Onlar da bilinçsizce buna aracı oluyorlar. Acilen önlem alınmalı. Sevgiyle.” ifadelerini kullandı.